MS 2016: Trio z NHL sa pripojí 19.4., Cíger s duom z AHL zatiaľ nepočíta

MS 2016: Trio z NHL sa pripojí 19.4., Cíger s duom z AHL zatiaľ nepočíta

Bratislava 5. apríla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Aktuálny tím má ešte ďaleko od kádra, ktorý sa predstaví na májových MS v Rusku

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Zdeno Cíger privítal na pondelňajšom zraze v Bratislave všetkých 29 nominovaných hráčov vrátane skúseného Andreja Meszároša. Obrancu Sibiru Novosibirsk, ktorý sa naposledy predstavil v národnom drese na februárovom turnaji Slovakia Cup v Žiline, síce trápia drobné šrámy, no tie by podľa kouča nemali ohroziť jeho štart v nadchádzajúcich prípravných zápasoch vo Fínsku.

Reklama
Na snímke vpravo tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger
Na snímke vpravo tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger

Meszároš po vypadnutí v play off KHL dostal tri týždne voľno, v pondelok sa však už hlásil reprezentačnému trénerovi. “Andrej má po dlhšej pauze stuhnutú achilovku. Verím, že bude v pohode. Uvidíme ešte, ako to bude vyzerať s Marekom Ďalogom,” uviedol pre TASR Cíger. Obranca Kazane má totiž dlhodobé problémy s kolenom a zatiaľ platí, že do Fínska s tímom neodletí. “Má stále obavy zo zranenia a necíti sa stopercentne fit. Doktor tvrdí, že by to malo byť v poriadku. Musíme to v najbližších dňoch vyriešiť,” dodal kouč.

Tridsaťročný Meszároš prišiel na zraz plný energie. “Oddýchnutý som dostatočne. Sezóna sa ešte neskončila, som tu a uvidíme, ako to pôjde. Ešte je mesiac do šampionátu, máme dosť času na to, aby sme urobili kondičku a doliečili si zranenia. Je dobré, že pribudne aj zápasová časť prípravy, pretože tri týždne som nehral. Teším sa a verím, že sa do toho dostanem,” povedal pre TASR.

Reklama
Snímka z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS v Bratislave v pondelok 4. apríla 2016. Na snímke vpravo Rastislav Špirko a vľavo Michal Sersen
Snímka z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS v Bratislave v pondelok 4. apríla 2016. Na snímke vpravo Rastislav Špirko a vľavo Michal Sersen

V príprave už nepokračujú Filip Surovka a Tomáš Rusina (obaja MHC Martin), ktorí sa rozlúčili s mužstvom minulý týždeň. Cíger má aktuálne k dispozícii troch brankárov, 11 obrancov a 15 útočníkov. S postupne sa tvoriacim mužstvom bude pracovať na nácviku jednotlivých herných činností. “Už minulý týždeň sme si stihli niečo nacvičiť, obrannú hru či napádanie. Na dnešnom prvom tréningu sa chceme po víkende hlavne zadýchať, rozhýbať a postupne sa venovať ďalším nácvikom taktiky,” prezradil reprezentačný tréner.

Po dvoch týždňoch kondičnej prípravy odohrá slovenská reprezentácia prvé dva prípravné zápasy v rámci série Euro Hockey Challenge 2016, vo štvrtok v Pori a v piatok v Turku sa stretne s domácim Fínskom. Cígerovi zverenci sa budú v pondelok a v utorok pripravovať v Bratislave, do “krajiny tisícich jazier” odletia v stredu. Po Fínsku čakajú na nich v príprave na MS ešte súperi z Ruska, Francúzska a Dánska.

Snímka z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS v Bratislave v pondelok 4. apríla 2016. Na snímke vpravo Dominik Graňák a vľavo Martin Réway
Snímka z tréningu slovenskej hokejovej reprezentácie v príprave na MS v Bratislave v pondelok 4. apríla 2016. Na snímke vpravo Dominik Graňák a vľavo Martin Réway

“V doterajšom priebehu sezóny sme točili stále rovnakých súperov – Švajčiarov či Bielorusov. Čaká nás konečne niečo nové. Fínsko je kvalitný súper s obrovskou históriou, jeho reprezentácia na medzinárodnej scéne dokazuje, že to v krajine robia s hokejom dobre. Sme radi, že si môžeme otestovať ich hru a zároveň odskúšať, ako sme na tom my,” povedal Cíger.

Aktuálny tím má ešte ďaleko od kádra, ktorý sa predstaví na májových MS v Rusku. V najbližších týždňoch budú mužstvo postupne dopĺňať ďalší hráči, ktorých kluby vypadnú v play off. Cíger spoločne s generálnym manažérom reprezentácie Róbertom Švehlom pozorne sledujú vrcholiace boje v Tipsport Lige, českej extralige a ďalších európskych súťažiach. “V Sparte máme Michala Čajkovského, Juraja Mikuša a Andreja Kudrnu, hrá tam i Lukáš Cingeľ, ktorého sme nemali možnosť doteraz vyskúšať v reprezentácii, buď pre zranenie, alebo pre problémy s Ligou majstrov. Počítame tiež s Martinom Bakošom z Liberca, ktorý sa nám na turnajoch ukazoval dobre. Z našej najvyššej súťaže by sme chceli povolať Mareka Bartánusa, i keď Košice nehrajú príliš dobre. Na Slovakia Cup v Žiline sa nám páčili výkony Tomáša Hrnku. Na našom zozname máme napísaného i brankára Samuela Baroša zo Zvolena, ktorý sa veľmi dobre osvedčil na predošlých prípravných turnajoch,” pokračoval Cíger.

Z hráčov zo zámorskej NHL tréner počíta s triom Andrej Sekera (Edmonton), Martin Marinčin (Toronto) a Marko Daňo (Winnipeg), ktorí budú k dispozícii po konci základnej časti. K národnému tímu by sa mali pripojiť v druhej polovici apríla. “Sme s nimi dohodnutí, že 19. apríla sa budú hlásiť trénerovi. Čakáme na vývoj ohľadom Detroitu a Bostonu. So Zdenom Chárom a Tomášom Tatorom sme sa dohodli, že do skončenia základnej časti NHL sa nebudeme rozprávať na tému reprezentácie, pretože pre nich je prioritou postup do play off. Ak nepostúpia, hneď im budeme volať. Čo sa týka brankára Petra Budaja, ten hrá v AHL vo veľmi dobrom mužstve, nepočítame, že by bol skoro k dispozícii. Rovnako sme nekontaktovali ani Mareka Hrivíka,” povedal pre TASR generálny manažér národného tímu Róbert Švehla.

Reklama

Cígera teší, že môže vystužiť svoj tím o trio profiligistov. “Vieme, že s nimi môžeme počítať, teším sa na nich. V hre sú aj Tomáš Jurčo a Richard Pánik, ale títo chalani pravidelne nehrajú, nemôžeme ich postaviť do pozície lídrov,” poznamenal. Skeptický je ohľadne príchodu hokejistov z AHL: “Je nevýhodou, že týchto hráčov nevidíme, ťažko sa dajú odsledovať. Nechcem podceňovať AHL, ale nemôžeme ťahať všetkých hráčov za každú cenu. My už chceme nejaké istoty. Hráči, ktorých máme v kádri, podávajú celkom dobré výkony, majú srdce, motiváciu a už ukázali, že vedia hrať hokej. Budem sa musieť nejako rozhodnúť. Vytvorila sa v tíme silná konkurencia. Solídne sa nám dáva dokopy obrana, kde počítame okrem Sekeru a Marinčina aj s Čajkovským a Mikušom. V Sparte hrajú veľa a podávajú yvrovnané výkony. Rysujú sa nám už nejaké dvojičky, aj v útoku, treba to ešte v príprave skvalitniť.”

 

Káder SR pred prípravnými zápasmi vo Fínsku:

brankári: Július Hudáček (Örebrö, Švéd.), Branislav Konrád (HC Olomouc, ČR), Tomáš Tomek (MsHK DOXXbet Žilina)

obrancovia: Peter Čerešňák (HC Vítkovice Steel, ČR), Marek Ďaloga (AK Bars Kazaň, KHL/Rus.), Dominik Graňák (Rögle BK/Švéd.), Adam Jánošík (HC Piráti Chomutov, ČR), Oldrich Kotvan (HC PSG Zlín, ČR), Lukáš Kozák (Kometa Brno/ČR), Patrik Luža, Mislav Rosandič, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci Slovan Bratislava, KHL), Andrej Meszároš (Sibir Novosibirsk, KHL/Rus.)

Reklama

útočníci: Rastistlav Dej (HK Mountfield Hradec Králové, ČR), Vladimír Dravecký (HC Oceláři Třinec/ČR), Peter Galamboš (MHC Martin), Michal Hlinka (Dukla Trenčín), Libor Hudáček (Örebrö, Švéd.), Václav Stupka, Lukáš Handlovský (obaja MsHK DOXXbet Žilina), Patrik Lušňák, Pavol Skalický, Andrej Šťastný, Marek Viedenský (všetci Slovan Bratislava, KHL), Tomáš Marcinko (HC Dynamo Pardubice, ČR), Martin Réway (HC Fribourg-Gottéron/Švajč.), Rastislav Špirko (Kometa Brno, ČR), Michael Vandas (HC Vítkovice Steel, ČR)

 

Program Euro Hockey Challenge 2016:

7. apríla: Fínsko – Slovensko o 18.30 v Pori

8. apríla: Fínsko – Slovensko o 18.30 v Turku

14. apríla: Slovensko – Rusko o 17.00 v Košiciach

16. apríla: Slovensko – Rusko o 15.30 v Poprade

22. apríla: Francúzsko – Slovensko o 20.00 v Megeve

24. apríla: Francúzsko – Slovensko o 15.00 v Grenoble

28. apríla: Slovensko – Dánsko o 18.00 v Skalici

Reklama

30. apríla: Slovensko – Dánsko o 17.00 v Bratislave

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali