Moskva kazí Washingtonu plnenie plánu B

Moskva kazí Washingtonu plnenie plánu B

Moskva/Washington 21 júna 2016

 

Na serveri warfiles vyšiel včera článok Vladimíra MuchinaOriginálne znenie článku si môžete prečítať tu. V posledných hodinách navštívil Sýriu ruský minister národnej obrany Sergej Šojgu, ktorý navštívil ruskú vojenskú základňu v Chmejmim v Sýrii. Informáciu o návšteve Šojguho priniesla aj väčšina svetových médií.

Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu
Na snímke ruský minister obrany Sergej Šojgu

Šojgu navštívil Sýriu na priamy príkaz ruského prezidenta Vladimíra Putina. Okrem inšpekcie na ruskej základni v Chmejmim sa Šojgu stretol aj s hlavnými predstaviteľmi Sýrie a pri stretnutí s prezidentom Sýrie Bašarom Asadom obaja predstavitelia posúdili otázky vojenského a vojensko-technického spojenectva a tiež niektore aspekty spolupráce v rámci boja s teroristickými skupinami, ktoré pôsobia na území Sýrie

Reklama

Šojgu zavítal do Sýrie so svojím zástupcom armádnym generálom Dmitrijom Bulgakovom, ktorý zodpovedá za materiálno-technické zabezpečenie armády a zabezpečenie ruského vojenského kontingentu v Sýrii.

Jedným z cieľom návštevy ministra obrany Šojguho je teda kontrola tylového zabezpečenia vojenského kontingentu RF v Sýrii a dá sa očakávať, že vojenská a humanitárna pomoc Damasku bude narastať.

Reklama

Návšteva Šojguho takisto svedčí o tom, že ruská pomoc Asadovi bude pokračovať a Rusko bude aj naďalej aktívne pôsobiť v boji s teroristami, pričom jeho hlavnýnm cieľom je mierové uregulovanie konfliktu v Sýrii.

Cieľ USA je takisto jasný. USA pokračujú vo vypĺňaní svojho blánu B, to znamená pokračujú vo vojensko-politickej podpore “umiernenej opozície” v Sýrii a súčasne pokračujú v diplomatickom tlaku na vedenie Ruska.

Poslednú sobotu sa rozhorel nový škandál, pri ktorom sa stretli ruské strategické bombardéry SU-24 a americké stíhačky FA-18 z amerických lietadlových lodí v Stredozemnom mori.

Ako informoval americký kanál CNN, ruské lietadlá na juhu Sýrie, približne 6 míľ od jordanskej hranice v oblasti al-Tanfa naniesli sériu úderov na pozície jednotiek, ktoré podporujú USA.

CNN informovala, že americkí piloti sa v zóne bombardovania snažili spojiť s ruskými pilotmi na dohovorenom voľnom kanále a informovať ich, že bombardujú proamerické jednotky. Nadviazať kontakt medzi ruskými a americkými pilotmi sa nepodarilo, Rusi pokračovali v náletoch. Pentagon a veľvyslanectvo USA v Rusku potom žiadalo od Moskvy garancie, že sa daná situácia nebude opakovať.

Reklama

“Incident poukazuje na nenapĺňanie plánov Pentagonu v Sýrii” potvrdil vojenský expert Jurij Netkačev. “Vieme s akou pompou USA ohlasovali vstup dvoch lietadlových lodí do Stredozemného mora. Cieľom týchto lodí bolo aktivizovať boj umiernenej opozície proti Asadovi a ISIL. Tento cieľ sa však USA nedarí napĺňať” doplnil ruský expert.

Incident na juhu Sýrie pri jordánskej hranici sa prerokoval aj v čase videokonferencie medzi Pentagonom a Ministerom obrany RF dňa 18.6.2016. Oficiálny predstaviteľ ruského vojenského rezortu, generál major Igor Konašenkov situáciu okomentoval tak, že Ministerstvo obrany RF nechápe požiadavky USA.

Podľa slov Igora Konašenkova, “bombardovaný cieľ sa nachádza 300 km za hranicami územia, ktoré USA označili ako rajón, v ktorom vykonáva svoju činnosť opozícia, ktorá sa prihlásila k režimu zastavenia bojových operácii”.

Konašenkov prehlásil, že ruské letecké sily svoju akciu vykonali v rámci dohodnutých procedúr a dopredu informovali USA o tejto akcii, pri ktorej zbombardovali určené ciele. Navyše USA podľa Konašenkova doteraz neposkytli ruskej strane koordináty rajónov, v ktorých vykonáva svoju činnosť “umiernená opozícia”, takže ruské letectvo nemalo dôvod nepokračovať v náletoch.

Incident vysvetlilo Ministerstvo RF jednoducho slovami, že “ruské velenie v Sýrii niekoľkokrát navrhlo americkým kolegom vytvoriť jedinú mapu s aktuálnymi informáciami o rozložení síl v Sýrii, USA vytvorenie takejto mapy odmietajú, takže je reálne, že dané incidenty sa budú opakovať.

Reklama

Minulý týždeň niektorí americkí senátori žiadali po navýšení amerického leteckého kontingentu, aby Obama začal s aktívnymi útokmi na pozície Asadových vojsk a vytvorenie bezletovej zóny nad Sýriou, v rámci ktorej by USA mali zostreľovať aj ruské lietadlá. Vyhlásenia amerických senátorov netreba brať tragicky, ide o typické silácke vyhlásenia amerických politikov v súvislosti s predvolebným zápasom a pocitom ohrozenia, ktorý v USA silnie po vraždení v homosexuálnom bare v Orlande.

Arabská tlač uviedla, že v poslednom čase Rusi zvýšili počet leteckých útokov na členov opozície. Ruské a sýrske letectvo je aktívne najmä v provincii Homs v oblasti plynových polí a v oblasti Rakky, kde vládne vojská pripravujú útok priamo na mesto Rakka, hlavné centrum ISIL

Ako píše Daily Telegraph, Pentagon je pobúrený aktivitami ruského letectva v oblasti al-Tanfa. Pentagon rozhorčilo najmä zlikvidovanie základne povstaleckej skupiny “Nová sýrska armáda”, pričom vyšlo najavo, že Rusi zlikvidovali takmer polovicu tejto proamerickej skupiny. Skupina úzko koordinovala svoju činnosť s oddielmi britských SAS a amerických SEALS v Jordánsku.

Vyzerá to tak, že ak budú Rusi pokračovať v nastolenom leteckom trende, čoskoro sa začne Washington stretávať s nedostatkom členov “umiernenej opozície”. Uvidíme ale, ako sa situácia vyvinie po skončení ramadánu a aký plán C,D,E alebo F majú ešte USA v zálohe.

Branislav Krasnovský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali