Mikloško: Tucet poznámok o najnovšej kauze

Mikloško: Tucet poznámok o najnovšej kauze

Bratislava 21. septembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Sexuálne zneužívanie, pedofília, homosexualita…, sú vážne témy, z ktorých bulvárna tlač, a nielen ona, urobila výnosný biznis. Napíšu hocičo, neoveria si to, pošpinia ľudí, a keď sa to,  po rokoch ukáže nepravdivým, nepovedia ani „I am sorry!“

Na snímke poslanec NR SR Jozef Mikloško

Napíšem tucet poznámok k téme, na ktorej si média zgustli. V rozhovore Miroslava Kocúra (MK) s redaktorom Karolom Sudorom (KS) je hlavná téma homosexualita v cirkvi, napr. v kňazskom kolégiu v Ríme, aj v seminári na Slovensku. Tejto téme sa nemôžem venovať,   musia ju vyšetriť kompetentní. Veď v cirkvi, okrem božského prvku, je aj ľudský, so svojimi chybami a hriechmi, o ktorých by sa malo, s cieľom zlepšenia situácie, tiež hovoriť. Moje poznámky budú k téme, ktorá sa bez dôkazov, na základe podvodom vyvolaného stretnutia, objavila v médiách: „Biskup zneužíval malé dievča!“

Reklama

Gréckokatolícky eparcha Milan Chautur (MCH) vyhlásil: „Ohlásila sa mi televízia, že chcú natočiť pri príležitosti mojich jubileí dokument Návraty a stretnutia a to s veriacimi, medzi ktorými som pôsobil. Namiesto veriacich prišiel kameraman s paňou, ktorá si založila rodinu v Anglicku. V závere rozhovoru mi zrazu povedala – vy ste ma obťažovali. To nemyslíš vážne, odpovedal som prekvapene, lebo sme sa bavili na bežné témy o ich rodine. Ukázala mi obrázok z časopisu Slovo, kde mi na kolenách sedí dievčatko nášho kňaza a zdôrazňovala – takto som kedysi sedávala aj ja, a povedala, ako som ju hladkal, pritúlil, či pobozkal.“

Tento „zločin“, je normálnym ľudským prejavom voči deťom. MCH poznám roky ako čestného a múdreho človeka, na jeho podporu sa práve rozbehla po Slovensku aj petícia.

Reklama

 

Mnoho vecí v tejto „kauze“ nesedí:

1.     Akosi zvláštne to vyšlo naraz na povrch. Kto to inicializoval a zosynchronizoval? „Serióznu“ návštevu reportéra Juraja Mravca STV k natočeniu romantických „Návratov a stretnutí“, blog Miroslava Kocúra a jeho rozhovor s Karolom Sudorom.

2.     Aj keď „pani z Írska“ mala čas 30 rokov, na „všetko“ si spomenula až teraz, v rámci frontálneho útoku na Rímskokatolícku cirkev (RKC). Priznala, že „bola do kňaza MCH zaľúbená a čakala, že z cirkvi vystúpi a bude s ňou žiť“. Ukázala, že nemá páru o RKC, z ktorej sa nedá vystúpiť, ako z autobusu. MK hovoril v rozhovore „o obchytkávaní a ukájaní“, pani pred MCH o „hladkaní, pritúlení a pobozkaní“.

3.      Na „obvineného“ platí prezumpcia neviny, na udavačov, ak krivo svedčili, platia zákony. Ak ich udanie je nepravdivé, potom by mali konať orgány činné v trestnom konaní, ktoré môžu postihovať za osočovanie, krivé obvinenie, pošpinenie osobnosti verejného činiteľa , šírenie poplašnej správy a podnecovanie nenávisti. Krivé obvinenia treba potrestať a odsúdiť. Nahlásenie „týchto vecí“ by sa malo tiež limitovať časom. Kto nenahlásil 30 rokov trestný čin, sám je vinný.

Reklama

4.     Kriminálka v Humennom už 24.8.2018 zamietla obvinenie panej z Írska, lebo „preverované skutočnosti  nenaplňovali znaky trestného činu ani priestupku“.

5.     MK hovoril o obrovskom tlaku na RTVS, aby natočené zábery neodvysielali. RTVS však vyhlásila, že nevie o žiadnom tlaku RKC na ňu – niekto teda klame.

6.     Zlomyseľných manipulácií a klamstiev, je v tejto kauze veľa. Pri natáčaní sa iniciátori dopustili podvodu: „Chceli ho mať na kamere“, nepriznali, kto tam kameru poslal.

7.     O tejto téme treba jednať rázne ale opatrne na základe dôkazov. Poznáme nejeden prípad zo sveta, nejeden film o skutočných udalostiach, v ktorom po krivom obvinení boli ľudia dlhodobo vo väzení, čím im zničili život a česť. S klebetou je to ako s perím – keď ho pustíte, rozletí sa a už ho nevrátite späť.

8.     V USA, v takýchto prípadoch, neraz podplatení svedkovia svedčili v neprospech „obvineného“. Najmä v RKC, ktorá má 0,06% prípadov zneužívania, to tak bolo. „Postihnutí“ po rokoch vycítili šancu na finančné odškodnenie. Cirkev v USA nemala sily vláčiť sa po súdoch a radšej platila, takže mnohé diecézy zbankrotovali.

Reklama

9.     Novinár Dag Daniš na facebooku napísal, že „medzinárodná kampaň MeeToo zmutovala na poľovačku, ktorej terčom je cirkev“. Táto kampaň je choré obviňovanie mužov zo „sexual harassment“ žien, ktoré si po mnohých rokoch pred médiami spomínajú na mužské „dvorenie“. Nechcel by som žiť v krajine, v ktorej ženy mužov  provokujú a potom plačú, že niekto sa na nich pozrel, dotkol, nebodaj aj pobozkal. Ohováranie zo sexuálneho zneužívania sa stalo svetovým športom, v ktorom ohovárači sú takmer bez rizika a obvinení kňazi môžu iba ťažko niečo vyvrátiť.

10.   Najagresívnejšia je Gender ideológia. Jej zástanci sa odvolávajú na ľudské práva, tlačia svoje témy do médií a obťažujú nimi najmä mládež ale aj celú spoločnosť. Ak neprestanú, nebudú sa rodiť deti a Slovensko za pár generácií vymrie.

11.  O pomeroch v RKC treba hovoriť. Pastorácia laikov, svätenie stálych diakonov, aj  ženatých mužov za kňazov,… nie sú tabu témy. Ak sa v RKC dejú nedobré veci, treba na ne upozorniť a vinníkov potrestať. Nedávno mal exarcibiskup Alojz Tkáč v rádiu Lumen na túto tému mimoriadne zaujímavú kázeň. Treba si prečítať aj materiál KBS, ako postupovať v RKC v prípade obvinenia zo sexuálneho zneužívania.

12.  Miroslav Kocúr sa sám nazýva teológom, média ho nazývajú liberálnym teológom, je liberálom, ktorý nenávidí RKC. Nepoznám jeho „teologické“ práce, jeho negatívne blogy sledujem roky, neraz som s ním „diskutoval“. V RKC sa deje veľa pozitívneho, čo ho nezaujíma. Neviem, či je ešte redaktorom náboženského vysielania Slovenského rozhlasu? Mal by radšej pracovať v politickej strane Progresívne Slovensko, ktorej je členom, tam názorovo patrí.  Keby jeho kritika RKC bola s cieľom jej zlepšenia, bolo by to v poriadku. On ju však robí z nenávisti a na základe svojich minulých zranení, ktoré získal najmä po svojom odídení z kňazskej služby v r. 2003.

Jozef Mikloško

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

16:18

Brita vo veku 20 rokov obvinili z organizovania podpaľačského útoku proti cieľu spojenému s Ukrajinou v Londýne, a to v prospech ruského štátu, oznámila v piatok britská prokuratúra.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali