Miliónová kauza odvozu sutín: Podozrivé položky, mesto Prešov odmieta firme zaplatiť za práce na Mukačevskej ulici plnú sumu. Majiteľ firmy tvrdí, že je teraz nútený odpredávať majetok

Miliónová kauza odvozu sutín: Podozrivé položky, mesto Prešov odmieta firme zaplatiť za práce na Mukačevskej ulici plnú sumu. Majiteľ firmy tvrdí, že je teraz nútený odpredávať majetok

Prešov 4. augusta 2020 (SITA/HSP/Foto:SITA-Viktor Zamborský)

 

Mesto Prešov zaplatí za záchranné práce súvisiace s tragickým výbuchom plynu na Mukačevskej ulici firme Matijka, s.r.o. 781 029,08 eura s DPH. Ide o celkové náklady na asanáciu spodných podlaží zničeného bytového domu, triedenie a odvoz sutín a ich uloženie na skládke odpadov Petrovce – Hanušovce, ktoré radnica uznala na základe záverov Znaleckého posudku Ústavu súdneho inžinierstva Žilinskej univerzity v Žiline. Zvyšnú časť fakturovanej sumy vo výške takmer 237 500 eur radnica spoločnosti nevyplatí. Na brífingu o tom informovala primátorka mesta Prešov Andrea Turčanová

Ilustračné foto

Spoločnosť Matijka s.r.o. z Kružlova doručila mestu Prešov dve faktúry súvisiace so záchrannými prácami na Mukačevskej ulici v celkovej výške takmer 1,02 milióna eura. Mesto Prešov však firme uhradí v zmysle záverov znaleckého posudku iba vyše 781-tisíc eura, „Je to tá suma, ktorú mesto Prešov vyplatí spoločnosti Matijka s.r.o., lebo to máme podložené najrenomovanejším znaleckým ústavom, ktorý na Slovensku máme a táto suma je nespochybniteľná,“ uviedla pred novinármi Turčanová s tým, že zostatok v sume takmer 237 500 eur mesto neuznáva.

Reklama

„Z celej sumy 781-tisíc eur je suma za uloženie, vrátane poplatku za uloženie, 325-tisíc eur. Čiže ostatné búracie práce a odvoz sutiny je v sume zhruba 456–tisíc eur,“ konkretizovala prednostka Mestského úradu v Prešove Alexandra Chapčáková. Ako dodala, od firmy prijalo mesto faktúru vo výške 803 405,49 eura. Druhá faktúra vo výške 215 076,49 eura bola spoločnosti vrátená. „Túto faktúru sme vrátili s tým, že tam nie sú práce, ktoré sú súčasťou rozpočtu,“ vysvetlila Chapčáková.

 

Reklama

Majiteľ firmy reaguje

„Je to veľmi horúca informácia, mám ju od včera. Nestihol som si ešte naštudovať závery znaleckého posudku. Všetko je v jednaní. Má to v rukách môj právnik a viem, že mesto s ním prostredníctvom mailu včera komunikovalo. Zatiaľ je to v takejto rovine,“ reagoval majiteľ spoločnosti Peter Matijka. Mesto pritom doteraz uhradilo firme Matijka s.r.o. časť výdavkov vo výške 250-tisíc eur s DPH. Podľa majiteľa nevyplatenie ďalšej zálohovej platby spôsobilo firme vážne problémy a musí odpredávať majetok. „Myslím, že mi mohli vyplatiť aj ďalšiu zálohovú platbu, ale už oni musia vedieť, prečo mi dali len jednu a nie tú ďalšiu, čím som sa dostal do veľkých finančných problémov,“ dodal Matijka.

 

Do prác boli zahrnuté aj iné položky a kódy. “Práce ale boli vykonané dobre”

Znalecký ústav podľa mesta preveril všetky poskytnuté dokumenty a v analýze nespochybnil rozsah ani množstvo vykonaných prác, ani rozsah odpracovaných hodín alebo uloženie odpadu na skládke. Znalecký ústav konštatoval, že jednotkové ceny spoločnosti Matijka s.r.o. sú nižšie o 3,1 až 25,7 percenta ako sú jednotkové ceny rovnakých položiek v cenníku stavebných prác Cenekon za 2. polrok 2019. Rozdiel v cene fakturovanej spoločnosťou Matijka s.r.o. a kontrolným rozpočtom spracovaným Ústavom súdneho inžinierstva spočíva podľa analýzy v tom, že súpis vykonaných prác nie je zostavený správne. Práce mali byť podľa znaleckého ústavu zahrnuté pod iné položky a kódy, čím vznikol rozdiel v cene v neprospech mesta Prešov.

Reklama

Nesprávne vystavené faktúry od firmy Matijka s.r.o. za záchranné práce ale nepovažuje mesto Prešov za pripravený zámer. Išlo totiž podľa neho o špecifickú zákazku v dôsledku mimoriadnej udalosti. „Stanovisko právnika je, že rozdiel v cene bol spôsobený nesprávnym rozpočtárskym postupom a nevznikol v skutkovom nevyhotovení prác, alebo v zlých množstvách, ale v nesprávnom zaradení prác do položiek. Práce ale boli vykonané včas a dobre,“ uviedla primátorka s tým, že z posudku zároveň vyplýva, že práce nebolo možné vykonať za 400-tisíc eur ako tvrdila začiatkom tohto roka iná súkromná firma.

Mesto Prešov doteraz zaplatilo za vykonané záchranné práce súvisiace s odstraňovaním následkov mimoriadnej udalosti, vrátane už poukázanej úhrady 250-tisíc eur pre firmu Matijka, viac ako 470-tisíc eur. Opodstatnenosť a správnosť všetkých vykonaných prác podliehajú aj prevereniu Okresným úradom v Prešove. Až na základe jeho záverov má na sanačné práce uvoľniť finančné prostriedky vláda, ktorá na pomoc mestu odsúhlasila milión eur. Radnica zároveň potvrdila, že na základe podnetu sa prácami zaoberá aj Národná kriminálna agentúra. „My sme plne súčinný, predložili sme všetky požadované doklady. Teraz sa k nim pridá znalecký posudok,“ uviedla prednostka Mestského úradu.

 

Bývalý primátor Prešova upozorňoval, že ponuka je evidentne predražená

Miliónová ponuka malej firmy na odvoz sutín vyvolala vášne už pred začatím prác, a to aj v kontraste so skutočnosťou, že česká firma zbúrala zničenú bytovku na Mukačevskej za symbolické euro. Bývalý primátor Prešova Pavel Hagyari tvrdil, že je to evidentne predražené. Podľa neho boli ponuky za 400 000 eur a s pomocou sa ponúkla aj slovenská armáda.

Reklama

„Z peňazí určenými pre obete nešťastia bloku na Mukačevskej (1 mil z rezervy predsedu vlády) 1 100 000 miliónstotisíc firme, ktora nemá oprávnenie nakladať s nebezpečnými odpadmi, ktorá má iba ľahkú nákladnú dopravu a ktorá nemá skúsenosti a bude voziť sutinu 50 km? Boli ponuky za 400 tis … no asi bez provízie,“ píše bývalý primátor mesta Prešov.

Hagyari tiež tvrdíl, že to bolo bez verejnej súťaže a mesto odmietlo aj ponuku od armády.

Podľa Hagyariho bol tento obchod medzi mestom a firmou evidentne predražený: „Evidentne predražené!!! a objednávka podpísana 16.12., keď sa ani netušilo či sa bude búrať či opravovať!!! Tu cítiť nie plyn ale 1/ buď hrubé porušenie zákona o verejnom obstarávaní 2/ alebo úmysel parazitovať na cudzom nešťastí!!!  napísal vtedy bývalý primátor na sociálnej sieti. (písali sme o tom TU)

K tragickému výbuchu plynu na Mukačevskej 7 prišlo 6. decembra 2019. Pri nešťastí prišlo o život osem ľudí. Mesto v súvislosti s udalosťami vyhlásilo na svojom území mimoriadnu situáciu, ktorá trvala do 18. februára. Dvanásťposchodovú bytovku kompletne zbúrali a odstránili. V súvislosti s výbuchom je obvinených päť osôb z obzvlášť závažného zločinu všeobecného ohrozenia so spôsobením smrti viacerých osôb a škody veľkého rozsahu. Stíhaní sú na slobode.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:42

Najmenej desať obetí na životoch a 23 zranených si vyžiadal stredajší výbuch vozidla prevážajúceho rybárov a farmárov na severovýchode Nigérie. Vozidlo prešlo po improvizovanej nášľapnej míne.

17:26

Kremeľ vo štvrtok odsúdil rozhodnutie francúzskych úradov skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

17:12

Generálny tajomník OSN António Guterres vo štvrtok upozornil, že eskalujúce napätie ohľadne vojny v Pásme Gazy a útoku Iránu na Izrael môže vyústiť do “celoplošného regionálneho konfliktu” na Blízkom východe.

16:48

Parlamentný finančný výbor vo štvrtok prvýkrát zasadol na pôde Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Predseda úradu Ľubomír Andrassy poslancom Národnej rady (NR) SR okrem iného prezentoval stratégiu rozvoja úradu na roky 2023 až 2025. Zákonodarcovia počas zasadnutia výboru prerokovali aj dve správy z nedávnych kontrol účelových zariadení a pripravenosti projektov nemocníc Rázsochy v Bratislave a sv. Martina v Martine. Informovala o tom hovorkyňa NKÚ Daniela Bolech Dobáková.

16:47

Poukážky z programu Zelená domácnostiam začne Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) vydávať počas najbližších týždňov. Vo štvrtok o tom informovalo Ministerstvo hospodárstva (MH) SR.

16:45

Dve dievčatá vo veku šesť a 11 rokov vo štvrtok ľahko zranil muž, ktorý na ne zaútočil nožom v blízkosti ich školy v obci Souffelweyersheim ležiacej na severovýchode Francúzska v departemente Bas-Rhin. Útočníka zadržala polícia.

16:44

Spojené štáty a Británia oznámili vo štvrtok uvalenie rozsiahlych sankcií voči firmám a jednotlivcom, ktoré sa podieľajú na výrobe iránskych dronov a riadených striel. Ide o reakciu na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

16:08

Českí meteorológovia vydali vo štvrtok výstrahu pred očakávaným snežením a nízkymi teplotami. Pod nulu by mali klesnúť v noci na piatok takmer na celom území. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) tiež upozornil, že mrazy môžu poškodiť tohtoročnú úrodu na ovocných stromoch či zeleninu, preto ich odporučil chrániť.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali