MÉDIÁ: O voľné rozhlasové frekvencie má záujem 14 uchádzačov

MÉDIÁ: O voľné rozhlasové frekvencie má záujem 14 uchádzačov

Bratislava 20. mája (TASR) – Celkove 14 uchádzačov má záujem v jarnom výberovom konaní o pridelenie 11 frekvencií na terestriálne rozhlasové vysielanie. Súčasťou konania je verejné vypočutie žiadateľov, ktoré sa dnes uskutočnilo v sídle Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR).

Medzi štrnástkou uchádzačov o voľné frekvencie sú D.EXPRES, a. s. (programová služba Rádio Expres), C.S.M. group s. r. o. (Rocková republika), Best FM Media, spol. s r. o. (Rádio Best FM), GES Slovakia, s. r. o. (Anténa Hitrádio), SITY MEDIA, s. r. o. (Rádio Sity), RADIO FORMAT CONSULTING, s. r. o. (prichádza s novým projektom Rádio Elán, ktoré bude vysielať iba slovenskú hudbu), JOLIN, s. r. o. (Rádio Plus), RADIO ROCK, s. r. o. (Rádio Rock), Rádio WOW, s. r. o. (Rádio WOW), Rádio LUMEN, spol. s r. o. (Rádio Lumen), media.fm, s. r. o. (prichádza s novým projektom lokálneho rádia v Lučenci), Rádio Rebeca, s. r. o. (nový projekt, ktorým je obnovenie Rádia Rebeca), Marek Petráš (Rádio Košice) a Rádio Šport, s. r. o. (Rádio Šport).

Najväčší záujem je o frekvenciu 93,2 MHz Poprad, uchádza sa o ňu šesť žiadateľov. Táto frekvencia je voľná od decembra 2012 po Tour Rádiu (držiteľom licencie bola spoločnosť Turist servis), medzi žiadateľmi sú Rádio Rock, Rádio Best FM aj Rádio Expres. Päť žiadateľov má záujem o frekvenciu 105,9 MHz Nitra, vždy traja žiadatelia majú záujem o frekvencie 89,5 MHz Považská Bystrica, 95,5 MHz Nové Mesto nad Váhom a 105,5 MHz Bratislava. O frekvenciu 93,0 MHz Trebišov neprejavil záujem ani jeden uchádzač. Každú z frekvencií môže RVR prideliť len jednému záujemcovi o vysielanie.

O pozíciu nového vysielateľa v slovenskom éteri majú záujem tri spoločnosti – Rádio Rebeca, s. r. o., ktoré chce obnoviť vysielanie v minulosti úspešného Rádia Rebeca (frekvencia 99,6 MHz Martin), spoločnosť Radio Format Consulting, s. r. o., ktorá prichádza s projektom Rádio Elán s čisto slovenským hudobným formátom (frekvencie 105,5 MHz Bratislava a 95,5 MHz Nové Mesto nad Váhom). Treťou je spoločnosť media.fm (89,1 MHz Lučenec), ktorá predložila projekt lokálneho rádia v Lučenci. Rozhodovanie o tejto frekvencii bolo na žiadosť predkladateľa odročené.

Reklama

Pri rozhodovaní o udelení či zmene licencie rada posudzuje predpoklady zachovania plurality informácií a mediálnych obsahov, priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa a priehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov určených na financovanie vysielania. O držiteľoch frekvencií rozhodne RVR na utorkovom (21. 5.) zasadnutí.

„Projekt Rádia Elán je slovenským rádiom so slovenskou hudbou, teda formátom, ktorý na Slovensku chýba, nerobí ho verejnoprávne ani licenčné médium. Hrdíme sa, že sme Slováci, pritom vysielanie čisto v slovenskom jazyku slovom aj hudbou nerobíme. Sídlo má plánované v Nitre, vysielať chceme z najväčšieho obchodného centra, teda v otvorenom priestore, chceme byť evidentne viditeľní. Našou ambíciou je dostať sa postupne na celé Slovensko,“ uviedol pre TASR Bohumír Harvan, konateľ spoločnosti Radio Format Consulting, ktorá o licenciu pre Rádio Elán žiada.

Reklama

„Rádio Rebeca sa chce do éteru vrátiť v takej forme, akou sa s poslucháčmi lúčilo. Je to v regióne známa značka, ktorú chceme vrátiť. Ponúkneme regionálne informácie, softrockovú hudbu. Frekvenciou pokryjeme región Turca, okresy Martin a Turčianske Teplice, čo je spolu asi 115.000 obyvateľov,“ povedal pre TASR Milan Nemček, zástupca spoločnosti Rádio Rebeca, ktorá o licenciu žiada.

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

14:09

Grécku metropolu Atény zahalili oblaky hustého prachu zo Sahary, ktorý tam cez východnú časť Stredozemného mora privial vietor zo severnej Afriky. Negatívne účinky prachu ešte umocňuje nezvyčajne teplé počasie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali