Masové protesty v Maďarsku kvôli internetu

Masové protesty v Maďarsku kvôli internetu

Budapešť 27. októbra 2014 (HSP/Foto: TASR)

 

Po tom, čo vláda Viktora Orbána navrhla zdanenie internetu – 150 forintov za každý prenesený gigabajt – internetoví fanúšikovia sa v Maďarsku doslova vzbúrili ako ich futbaloví kolegovia a zorganizovali včera večer v Budapešti protivládnu demonštráciu

Aj keď sa protestná akcia mala začať o 18. hodine, ešte hodinu predtým sa v centre Budapešti začali schádzať prevažne mladí ľudia. Akcia bola dobre zorganizovaná. Vyše 40 tisíc ľudí potvrdilo na Twitteri svoju účasť na tomto proteste. Mnohí požadovali zvrhnutie vlády. Podľa viacerých sa Viktor Orbán zaživa pochoval návrhom o zdanení internetu. Mnohí sa sťažovali na mediálnu cenzúru, vysoké dane či extrémne nízke platy a situáciu v krajine porovnávali so vznikajúcou diktatúrou.

Reklama
Na snímke proti zámeru maďarskej vlády zdaniť internet sa zhromaždili v nedeľu pred sídlom Ministerstva národného hospodárstva na budapeštianskom Námestí Józsefa Nádora tisíce Budapešťanov

Po 17. hodine sa na námestí Józsefa Nádora v centre mesta začali schádzať nespokojní mladí ľudia. Svedkovia si všimli určitú podobu s kyjevským Majdanom: medzi protestujúcimi bolo veľa členov futbalových fanklubov. Zišli sa zástupcovia celej škály politického spektra – ľavičiari, pravičiari, inteligencia, úplne jednoduchí ľudia. Všetci protestovali proti zdaneniu internetu a zároveň proti politike vlády.

Organizátori si všimli, že je situácia nadmieru napätá a ešte trištvrte hodiny pred začiatkom akcie začali vyzývať ľudí na pokojný a nenásilný priebeh protestov. Túto výzvu opakovali viackrát, ale to príliš nepomohlo. Viacerí protestujúci si so sebou na podnet organizátorov priniesli mobilné telefóny na svietenie a staré, pokazené počítače, klávesnice – ako symboliku. V radoch protestujúcich hovoria o tom, že ľuďom neprekáža iba daň za internet, ale aj zhoršujúce sa životné podmienky v krajine, veľmi nízke platy vyvolávajúce masívny odchod mladých do zahraničia, korupcia, dosadzovanie si vlastných ľudí na rôzne pozície a ekonomické “trestanie” miest po komunálnych voľbách, v ktorých nevyhrali kandidáti z vládnuceho FIDESZ-u. Na druhej strane sa pošepkávalo, že Viktor Orbán sa v poslednom čase vyjadruje kriticky voči EÚ a USA preto sa mnohí domnievajú, že podobné protestné akcie sa sponzorujú a organizujú zvonka – z Washingtonu a Bruselu – ako tomu bolo aj na Majdane. Dokonca zasa zapojili futbalových “ultras”…

Reklama

Polhodinu pred oficiálnym začiatkom akcie sa ozývajú prví rečníci. “Budeme prvou krajinou na svete, kde budú prostitútky lacnejšie ako sledovanie porna!” Viacerí prízvukujú, že vláda očakáva, že dane za internet výrazne prospejú štátnemu rozpočtu, ale to nie je pravda.

Pred šiestou večer je námestie Józsefa Nádora plné. Ľudia priniesli množstvo plagátov a vlajok. Na jednom z transparentov je uvedené: „Zlodejom dane neplatím, Orbán vypadni!“ Na námestí pustili nahrávku z roku 2008, kedy FIDESZ ostro kritizoval zdanenie internetu. Jeden za druhým vystupujú rečníci, ktorí ostro kritizujú ako zdaňovanie internetu, tak aj politiku vlády. Dáv skanduje: „Orbán von! Orbán von!“ Demonštranti dvíhajú telefóny smerom k oblohe a kričia: „Nedovolíme, nedovolíme!“

Organizátori za súhlasu davu konštatujú, že vláda získala 48 hodinové ultimátum, aby zrušila návrh o zdanení internetu. “Stretneme sa tu opäť v utorok. Vláda má 48 hodín. A teraz poďme, nenásilne smerom k budove FIDESZU. Ukážme, že sme väčšina”, vyzvali organizátori. Dav sa pokojne presúva cez mesto k budove FIDESZ-u, spieva pesničku Highway to hell. Pred budovou FIDESZ-u hodili na zem pokazené klávesnice, počítače a mobilné telefóny.

Pochod bol nenásilný a nedochádzalo k výtržnostiam. Dav vykrikoval rôzne kritické slogany na adresu vlády a osobne Orbána. Blízko budovy FIDESZu sa zhromaždilo asi 10 tisíc ľudí. Do davu sa zamiešali aj futbaloví chuligáni a provokatéri. Polícia preto odkláňa protestujúcich na Námestie hrdinov a nepúšťa ich k budove FIDESZ-u.

Organizátori vo svojom príhovore kritizujú médiá: „Mainstream zamlčiava náš protest a našu nespokojnosť.” Dav ihneď na to skanduje: “Cenzúra, cenzúra! Orbán je vlastizradca! Slobodná krajina, slobodný internet! Do útoku, dole s Orbánom!” Tisíce ľudí spievajú maďarskú hymnu a plačú. Organizátori hlásia koniec akcie, nie však koniec iniciatívy. Ale ľuďom sa domov nechce a požadujú zaútočiť na budovu FIDESZ-u.

Reklama

Pomaly to všetko začína pripomínať začiatok udalosti na kyjevskom Majdane: ľudia skáču a vykrikujú takmer „majdanovské” slogany: „Špinavý FIDESZ. Kto neskáče, dane platí, hej, hej, hej…”. Spolu s pokrikmi „revolúcia!” sa niektorí snažia vtrhnúť do budovy a zopár ľudí vliezli na balkón. Situácia sa vyostruje. Maskovaní provokatéri hádžu predmety smerom na budovu FIDESZ-u, preliezajú plot a rozbíjajú okná. Kričia: „Vlastizradca, špina, poď von! Diktátor, diktátor, diktátor!”

Z budovy FIDESZ-u počuť výstrely alebo výbuchy. Na balkóne budovy vyvesili vlajky EÚ. Až teraz, pred pol deviatou večer, začína zasahovať polícia. Tí, ktorým išlo o drahý internet, už odišli domov. V uliciach ostali ľudia požadujúci pád Viktora Orbána a jeho vlády. Odpálili niekoľko petárd. Organizátori zasa vyzvali, aby to demonštranti nerobili. Viacerí si všimli, že sa medzi ľuďmi objavil André Goodfriend z americkej ambasády v Budapešti. Polícia vyzvala ľudí, aby sa ihneď rozišli.

Aj keď sa organizátori zasa zdôraznili, že sa akcia skončila a treba sa rozísť, „tvrdé jadro“ zostalo. Zasa sa priblížili k budove FIDESZu a rozbili na nej okná. Organizátori sa radšej sa vytratili. Niekoľko desiatok ľudí ešte niekoľko minút vykrikovalo: „Fašistická diktatúra orbán-túra” a pred 22. hodinou sa všetci rozišli.

eu

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Včera 19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

Včera 19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

Včera 19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

Včera 18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

Včera 18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

Včera 18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

Včera 18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

Včera 18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

Včera 18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

Včera 18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali