M.MAĎARIČ: Kultúra nie je len nadstavba ekonomiky, sama má ekonomický potenciál

M.MAĎARIČ: Kultúra nie je len nadstavba ekonomiky, sama má ekonomický potenciál

Bratislava 5. decembra (TASR) – Kultúra nie je iba nadstavbou ekonomiky, niečím, čo len spotrebúva peniaze. Naopak, samotná kultúra má veľký ekonomický potenciál a je jednou zo strategických oblastí, ktoré môžu ekonomiku podporovať. Na dnešnej konferencii o príprave Stratégie rozvoja kultúry 2014 – 2020 na Ministerstve kultúry SR to povedal šéf rezortu Marek Maďarič (Smer-SD).

"Je to jeden z posunov, ktorý by stratégia mala spôsobiť," komentoval ekonomický pohľad na kultúru, ktorý je v stratégii zakomponovaný. Dodal, že kultúra prináša jednak priame ekonomické efekty prostredníctvom kreatívnych výrobných odvetví, jednak podporuje ekonomiku nepriamo prostredníctvom rozvoja kreativity vo všeobecnosti.

Stratégia definuje kultúru ako kľúčový prvok sebadefinície národa, respektíve národnostnej menšiny. Takéto chápanie podľa Maďariča nie je v rozpore s pozíciou SR ako integrálnej súčasti Európskej únie. "Určite nie. Je oprávnené hovoriť o národnej kultúre, o kultúre národnostných menšín a tak isto je oprávnené hovoriť aj o európskej kultúre vo všeobecnosti. Tieto veci netreba stavať proti sebe," poznamenal. "Ale kultúra je založená na určitej rôznosti a špecifickosti. Kto iný má chrániť a rozvíjať na našu národnú kultúru, ak nie my, Slováci? Kto za nás napíše slovenský román?" opýtal sa minister.

Návrh Stratégie rozvoja kultúry na roky 2014-2020 zobrala 2. decembra na vedomie Rada vlády pre kultúru a práve dnes o jednotlivých jej častiach diskutujú na konferencii odborníci v daných oblastiach. Návrhy a pripomienky, ktoré vzídu z diskusie, budú zapracované do návrhu finálnej verzie dokumentu, ktorého príprava je chápaná ako participatívna. Následne, po zapracovaní pripomienok, bude materiál predložený na rokovanie vlády SR.

Reklama

"Stratégia nám má povedať, čo kultúra vlastne je. Že je zdrojom našej identity, našej tvorivosti, má aj obrovský ekonomický potenciál. Stratégia nám má povedať, kde sa nachádzame," povedal minister, podľa ktorého sa kultúra na Slovensku rozvíja, ale "často nie systematicky a niekedy diskontinuitne". "O tom sú všetky strategické oblasti. Je potrebné povedať, že (stratégia, pozn. TASR) vzniká vo veľmi otvorenom procese, zapojené sú odborné tímy, ľudia z prostredia štátnej, neštátnej kultúry, aj z ďalších ministerstiev," povedal Maďarič s tým, že by bol rád, ak by bol dokument napokon celospoločensky akceptovaný. "Keď stratégiu schválime, mal by nasledovať akčný plán jej napĺňania, ktorý zahŕňa všemožné nástroje od financovania kultúry, vzdelávania v oblasti kultúry, využitia kreatívneho priemyslu atď.," dodal minister.

Návrh Stratégie rozvoja kultúry na roky 2014-2020 definuje sedem strategických oblastí: Formovanie kultúrnych potrieb a dopytu po kultúre, Zachovanie a sprístupnenie kultúrneho dedičstva, Systematická podpora pôvodnej umeleckej tvorby, Nastavenie funkčného systému financovania v oblasti kultúry, Funkčný model využitia kreativity a kultúry v hospodárskom rozvoji Slovenska, Systematická podpora výskumu v oblasti kultúry a napokon Kultúra ako prostriedok propagácie Slovenska v zahraničí.

Reklama

UPOZORNENIE: TASR k správe ponúka zvukový záznam.

df ed

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali