Kyjev priznáva: V bachmutskom mlynčeku na mäso zahynula takmer celá ukrajinská armáda

Kyjev priznáva: V bachmutskom mlynčeku na mäso zahynula takmer celá ukrajinská armáda

Bratislava 10. januára 2023 (HSP/Svpressa/Foto:Screenshot,TASR/AP-Efrem Lukatsky)

 

Po prechode Soledaru pod ruskú kontrolu sa začnú dve bitky – o Slavjansk a Časov Jar, uvádzajú ruské noviny Svobodnaja Pressa

Satelitné fotografie Soledaru. Na snímke sú vidieť početné krátery po delostreleckých úderoch a ohniská požiarov.
Satelitné fotografie Soledaru. Na snímke sú vidieť početné krátery po delostreleckých úderoch a ohniská požiarov.

Zelenskyj povedal, že do Bachmutu (po rusky Artemovsk) a Soledaru budú presunuté ďalšie jednotky na posilnenie obrany, informovali ukrajinské médiá. Tiež klamali, že 46. výsadková brigáda AFU naďalej drží mesto soľných baníkov – Soledar.

Reklama

Americké médiá prezentujú bitku ako “tvrdú bitku uprostred rozštiepaných stromov, zablatených zákopov a rozrytých mesačných plôch na území nikoho”. Na spôsob: áno, dnes Rusi postupujú, ale zajtra sa všetko zmení.

K situácii sa vyjadrila námestníčka ukrajinského ministra obrany Anna Maljarová. V nekonečnom Zelenského Telemaratóne povedala, že to bolo “ťažké” všade na fronte, ale obzvlášť ťažké to bolo v oblasti “Artemsoľu”.

Reklama

“V niektorých častiach Doneckej oblasti postupujeme postupne, krok za krokom (klamala Maljarová, ukrajinskí vojaci momentálne na žiadnom úseku frontu nepostupujú). V niektorých oblastiach postupuje nepriateľ. Postupuje nielen pravidelná armáda, ale aj súkromné armády. Sústredili tam značné úsilie, aby dosiahli hranice Doneckej oblasti, alebo kvôli propagandistickým cieľom sa zmocnili aspoň nejakej obývanej oblasti. V Soledare je to teraz veľmi ťažké,” poznamenala Maljarová.

Poznajúc zvyky tety Hanny (ako sa na Ukrajine nazývajú námestníčku ministra Maljarovú), ktorá výrazne prikrášľuje všetky operácie AFU, ukrajinský národ dospel k záveru, že Soledar je “úplný bordel”. A Maljarová ešte dodala, že “väčšina ukrajinskej armády sú dnes mobilizanti, teda neprofesionáli”.

“A my, ako morálne vyspelá spoločnosť, musíme pochopiť, že civilisti donedávna prechádzali mimoriadne ťažkou morálnou aj fyzickou skúškou vojenskej reality,” vysvetlila Maljarová. Inými slovami, do boja proti vycvičeným ruským vojakom sa vrhá ukrajinský “kanónenfutr”.

Stručne povedané, z AFU, ktorá fungovala 24. februára 2022 nezostal prakticky nikto. Len na základe tohto vyhlásenia Maljarovej, na Ukrajine známy bloger, odhadol nenávratné straty ukrajinskej armády na 145 000 ľudí.

Na otázku, prečo sú Soledar a Bachmut také dôležité, námestníčka ministra obrany Ukrajiny odpovedala, že dôvod spočíva v urbanizácii. Až po Slavjansk sa ukrajinské ozbrojené sily nemajú kde uchytiť. Okrem toho kontrola ruských ozbrojených síl nad Bachmutom predstavuje reálnu hrozbu obkľúčenia zoskupenia AFU v oblasti Dzeržinska a Severska

Reklama

Na juh od Artemovska tvoria mestá a dediny ako Časov Jar, Konstantinovka, New York, Toreck (Dzeržinsk), Avdejevka, Družkovka, Kramatorsk a Slavjansk nie menej silnú obrannú líniu ako Soledar-Bachmutsk. Pravda, terén nie je pre obranné prvky ukrajinskej armády taký priaznivý ako v Artemovsku.

Je pozoruhodné, že Zelenskyj zapojil do obrany Soledaru veliteľa pozemných vojsk Sirskeho, generála ruskej národnosti, ktorý je považovaný za talentovanejšieho ako Zalužnyj. Problémom pre Bankovú je, že nie je fanúšikom Banderu a je považovaný za obľúbenca Zelenského.

Ukrajinská pomajdanská spoločnosť sa zacyklila na tom, že [ukrajinská] prezidentská kancelária sa snaží odstrániť ukro-pinočeta (schopného uzavrieť mier s Ruskom), zatiaľ čo internetová verejnosť, naopak, vidí len pštrosiu politiku generála atamana (Zalučného), ktorý nechce prevziať zodpovednosť za porážku v Soledare.

Nie je to však také jednoznačné. Zalužnyj kontroluje malú časť profesionálnej armády, zatiaľ čo Syrskyj kontroluje “mobikov”, napriek tomu, že sa zaoberá opatreniami na posilnenie obrany na najťažšom úseku frontu.

Podľa máp dobrovoľníkov AFU boli ukrajinskí vojaci vyradení Wagnerovcami z Podgorodného a čiastočne z Krasnej Gory (k poludniu 9. januára). Dokonca aj vstup do Paraskovivky je červeno sfarbený, t. j. je v držaní Ozbrojených síl RF. Vo všeobecnosti je veľa informácií, vrátane toho, že zvyšky posádky AFU sú zakopané v administratívnej budove (ulica Parkovaja 3A) a snažia sa zadržať sily “hudobníkov”.

Reklama

Zároveň na armádnom čete ukrajinskí vojaci píšu, že ukrajinskí vojaci opúšťajú mesto v malých skupinách, a to napriek Zelenského rozkazu “bojovať do posledného muža”.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Samostatne treba poznamenať, že ruské ministerstvo obrany sa zvyčajne neponáhľa s oznamovaním územných úspechov, pretože v prvých dňoch je vysoká pravdepodobnosť strát počas nepriateľských protiútokov. Napriek tomu zdroje, ktoré sa presadili ako spoľahlivé a ako prvé informovali o prielome “hudobníkov” v Soledare, vysvetľovali, že AFU neočakávala, že sa Wagnerove sily tak rýchlo objavia v sektoroch Krasnaja Gora a Podgorodnoje, takže Paraskovievku vlastne nepripravovali na obranu.

To znamená, že spojenie Bachmut-Soledar je prerušené a každá posádka AFU bude zničená samostatne. Hovorí sa, že práve preto dochádza k odlivu ukrajinských vojakov po vzore Popasnej. Tí bojovníci, ktorí zostali, sa sťažujú, že nemajú jedlo a muníciu a nemajú podmienky na rotáciu. Nikto ich nenahradí. To všetko poukazuje na operatívne obkľúčenie ukrajinských jednotiek prinajmenšom v oblasti Artemsoľu.

Správa o tom, že Zelenskyj sa rozhodol Soledaru nevzdať, vyvolala u ukrajinských vojakov zmiešané reakcie. Dokonca aj tí samozvaní pro-patrioti, ktorí ešte nedávno tvrdili, že nie je možné ustúpiť, spanikárili. Na pozadí výrokov Maljarovej to znamená novú, ešte mrazivejšiu vlnu mogilizácie (mohylizácie)

“Dokonca aj duševne chorých občanov zhromažďujú a posielajú na front – jednoducho ‘ako mäso’ do Bachmutu. Príbeh Alexandra Bogdana je v tomto ohľade výrečný. Bol na ceste po antidepresíva, ktoré mu predpísal psychiater, keď ho neďaleko metra zastavila vojenská polícia. Doručili mu predvolanie a okamžite ho spolu s ďalším mužom odviezli k lekárom. Ti mu urobili lekársku prehliadku a po piatich minútach dospeli k záveru, že je “v dobrom zdravotnom stave”. Táto správa je jednou z najobľúbenejších tém diskusií v telegramovej komunite.

Občania sú šokovaní a rozhorčení, prečo deti ukrajinskej elity – Avakov, Turčinov, Porošenko a ďalších – vôbec nevidia v “bachmtskom mlynčeku na mäso”. Avakov, Turčinov, Porošenko a ďalší zároveň s penou na ústach tvrdia, že Rusi začínajú na Ukrajine občiansku vojnu – medzi beneficientmi konfliktu a jeho obeťami. Preto by porážka AFU v Soledare mohla mať oveľa väčšie dôsledky ako len územné víťazstvo.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
12:43

Posádka ropného tankera, ktorý v sobotu pri pobreží Jemenu zasiahla raketa, je v poriadku a plavidlo pokračuje v ceste do svojho ďalšieho prístavu, uviedla Britská organizácia pre námorný obchod (UKMTO). Informovala o tom agentúra AFP.

12:42

Najmenej 50 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli v sobotu tamojší predstavitelia. Informovala agentúra AFP.

11:17

Investície vložené do výstavby plánovaného nového jadrového bloku v Jaslovských Bohuniciach sa počas jeho životnosti nemusia vrátiť, pokiaľ štát nebude garantovať výkupnú cenu elektriny. Cena zariadenia s výkonom do 1200 megawatt (MW) by sa mohla pohybovať okolo desiatich miliárd eur, očakávajú odborníci. O príprave výstavby nového jadrového bloku rozhodla v stredu (15. 5.) vláda.

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali