Kolíková: Ustanoviť skorší termín jesenných volieb do samosprávy by nemal byť zásadný problém. V Ústave SR by bolo dobré presne zadefinovať status prokuratúry

Kolíková: Ustanoviť skorší termín jesenných volieb do samosprávy by nemal byť zásadný problém. V Ústave SR by bolo dobré presne zadefinovať status prokuratúry

Bratislava 2. februára 2022 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Debata o tom, že by sa ad hoc zmenil zákon, ktorý by umožnil uskutočniť jesenné spojené voľby do orgánov samosprávy obcí a samosprávnych krajov v skoršom ako dušičkovom termíne 29. októbra, má zmysel. Súhlasí s tým ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

Mária Kolíková
Na snímke ministerka spravodlivosti SR Mária Kolíková

“Musí k tomu, samozrejme, byť včas legislatívny proces, ale nemyslím si, že by s tým mal byť zásadný problém,” povedala počas stredajšieho rokovania vlády.

Reklama

I Kolíková si myslí, že by bolo v prospech účasti, ak by sa nekonali počas víkendu, v ktorom budú ľudia chodiť na hroby svojich blízkych.

“Vzhľadom na to, že ide o komunálne voľby a aká je rozcestovanosť ľudí na tieto sviatky, by to mohol byť problém,” myslí si.

Reklama

V koalícii sa o konkrétnej právnej úprave podľa nej ešte nebavili. Nechce ani špekulovať, kto príde s touto iniciatívou, upozornila, že záležitosť nie je v gescii jej rezortu.

Minister hospodárstva Richard Sulík (SaS) si nemyslí, že by pre jeden dátum, ktorý sa im nepáči, mali meniť zákon. Jeho názor podľa vlastných slov nie je definitívny.

“Neštrngajme s tým. Nechajme to tak nastavené, ako to je,” poznamenal Sulík.

Podporil by dvojkolovú voľbu pri väčšinových typoch volieb. Tým pádom by sa v dvoch kolách mohli voliť predsedovia samosprávnych krajov, primátori a starostovia.

Naopak, minister financií SR a šéf OĽANO Igor Matovič je ochotný návrh na určenie skoršieho termínu jesenných volieb, podporiť.

Reklama

“Je to rozumný návrh,” myslí si.

Komunálne voľby a voľby do orgánov samosprávnych krajov sa budú na jeseň konať prvýkrát v jednom termíne. Podľa lehôt, ktoré stanovuje zákon, by mali byť 29. októbra. Pri oboch typoch volieb zákon hovorí, že sa majú konať v posledných 14 dňoch ich volebného obdobia. Voľby do orgánov samosprávy obcí boli naposledy 10. novembra 2018 a voľby do vyšších územných celkov 4. novembra 2017. Spoločný sobotný termín, ktorý pre obe voľby spĺňa podmienku dvoch týždňov, je 29. október. Termín vyhlási predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina).

V Ústave SR by bolo dobré presne zadefinovať status prokuratúry

Ministerka spravodlivosti Mária Kolíková by privítala, keby bol v Ústave SR presne zadefinovaný status prokuratúry a jej zaradenie ku konkrétnej moci. Uviedla to novinárom počas stredajšieho rokovania vlády. Nepredpokladá, že by k takejto zmene prišlo v rámci súčasnej koalície.

Prokuratúra je podľa jej slov zadefinovaná v Ústave SR pomerne všeobecne, pričom jej status dopĺňa judikatúra Ústavného súdu (ÚS) SR.

“Bolo by veľmi dobré, ak by sme v Ústave SR presne zadefinovali, aký má mať prokuratúra status a ku ktorej moci patrí,” priblížila ministerka.

Reklama

Pripomenula, že vláda nemá takúto ambíciu zadefinovanú vo svojom programovom vyhlásení.

“Nemyslím si, že by mohla byť v rámci tejto koalície zhoda na zmene Ústavy SR, ktorá by sa týkala prokuratúry,” dodala.

Ako ministerka môže iniciovať debatu, ktorá by s týmto súvisela.

“Potom sa môžeme rozprávať o tých častiach programového vyhlásenia vlády, ktoré hovoria o konkrétnych zmenách v prokuratúre. To by som však určite nenazývala veľká reforma,” doplnila Kolíková.

 

 Obvody súdnej mapy vo veľkej miere rešpektujú požiadavky prokuratúry

Obvody navrhovanej súdnej mapy vo veľkej miere rešpektujú požiadavky prokuratúry. Počas stredajšieho rokovania vlády to povedala novinárom ministerka spravodlivosti Mária Kolíková.

“To, že je momentálne debata o tom, či budú alebo nebudú štyri pracoviská okresných súdov, určite nie je pádna požiadavka na komplikácie, ktoré by súviseli s prácou prokuratúry,” podotkla s tým, že aj v súčasnosti rezort rokuje s prokuratúrou o tom, ako budú vyzerať pozmeňovacie návrhy v parlamente.

Prokuratúra podľa jej slov sama navrhla zrušiť niektoré pracoviská.

“Mala za to, že ich pôsobenie nedáva zmysel s ohľadom na to, koľko je vecí v danom obvode,“ poznamenala.

Nie je podľa nej namieste rozprávať ani o potrebe dlhého cestovania prokurátorov.

Reklama

“Určite to radikálne nemení prácu prokuratúry,” doplnila.

Problém nevidí ani v koordinácii prokuratúr s rozvrhmi práce na súdoch.

“Rozvrh práce sa tvorí tak, aby bol pre nasledujúce obdobie ďalšieho roka. Keď dôjde k nejakej zmene počas roka, súvisí to s tým, že sudca z rôznych dôvodov vypadne,“ podotkla.

Keď sa bude tvoriť rozvrh práce, malo by vždy prísť ku konzultácii s krajským prokurátorom.

Šance, že parlament schváli jej návrh, vidí veľmi reálne.

Reklama

“Myslím si, že je tu veľký záujem splniť programové vyhlásenie vlády, aj míľniky plánu obnovy a odolnosti. Verím, že celý projekt bude úspešný,“ priblížila.

Generálny prokurátor Maroš Žilinka v utorok (1. 2.) zdôraznil, že návrh súdnej mapy nezohľadňuje potreby trestnej justície. Jeho prvý námestník Jozef Kandera dodal, že významná činnosť prokuratúry je trestná agenda. Pokiaľ pobočka súdu nebude mať trestnú agendu, pre prokuratúru je to podľa neho neefektívne. Kolíková tvrdí, že trestná agenda nemá na súdoch ani 20-percentný podiel.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:49

Napriek tomu, že existuje omnoho intenzívnejšia a aktívnejšia protibruselská rétorika v maďarskom politickom živote, dôvera obyvateľstva v Európsku úniu je nezlomná.

07:48

Najmenej 25 ľudí zahynulo a viac ako desať ďalších utrpelo zranenia po tom, čo sa autobus z horskej cesty zrútil do rokliny na severe Peru.

07:24

Moslimský duchovný z bavorskej metropoly Mníchov sa pravdepodobne postaví pred súd v súvislosti s príspevkom na sociálnej sieti Facebook, ktorý zverejnil 7. októbra 2023 – v deň, keď palestínske radikálne hnutie Hamas zaútočilo na územie Izraela.

06:57

Vojvodkyňa z Edinburghu Sophie sa stala prvou členkou britskej kráľovskej rodiny, ktorá od začiatku ruskej vojenskej invázie vo februári 2022 navštívila Ukrajinu, oznámil Londýn.

06:55

Spojené štáty nesúhlasia s vyšetrovaním zo strany Medzinárodného trestného súdu v súvislosti s konaním Izraela v Gaze.

06:54

Delegácia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas na rokovaniach o možnom prímerí a dohode o prepustení rukojemníkov opustila Egypt a vráti sa tam s “odpoveďou” na najnovší návrh.

06:51

V snahe zabezpečiť kontinuitu po novembrových voľbách administratíva prezidenta USA Joea Bidena začína pripravovať odovzdanie úradu a agendy Bieleho domu, a to bez ohľadu na výsledok volieb.

Biden podpísal zákon o pomoci pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan
Na snímke americký prezident Joe Biden
06:49

Najmenej traja americkí policajti prišli o život a viacero ďalších utrpelo zranenia počas zásahu proti mužovi odsúdenému za nelegálnu držbu zbrane v meste Charlotte v štáte Severná Karolína.

06:48

Šéfa krajne pravicovej Slobodnej strany Rakúska Herberta Kickla a niekoľkých členov bývalej rakúskej vlády vyšetrujú pre podozrenie zo sprenevery verejných financií, pomocou ktorých si mali kúpiť inzerciu a získať priaznivé mediálne pokrytie.

06:46

Švédsky premiér Ulf Kristersson pripustil, že má obavy v súvislosti s “veľmi závažnými” tvrdeniami, že cez zamestnancov tamojšej polície unikajú informácie k členom zločineckých gangov.

06:44

Niekoľko tisíc ľudí demonštrovalo v Tel Avive za prepustenie izraelských rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy palestínskym militantným hnutím Hamas.

06:32

Na jednom z nórskych ostrovov zistili prvý prípad uhynutia mroža na vtáčiu chrípku. Agentúre AFP to v pondelok povedal Christian Lydersen z Nórskeho polárneho inštitútu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali