Kaliňák: V rámci troch amnestií sa podarilo vyzbierať približne 11.000 zbraní

Kaliňák: V rámci troch amnestií sa podarilo vyzbierať približne 11.000 zbraní

Bratislava 8. júna 2015 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Vladimír Benko/ MV SR)

 

Minister Kaliňák nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu

V rámci tretej zbraňovej amnestie, ktorá sa začala 1. decembra 2014 a skončila sa v posledný májový deň tohto roka, Slováci odovzdali na policajných oddeleniach 3035 zbraní a 36.326 kusov streliva. Uviedli to dnes na spoločnej tlačovej konferencii v Bratislave podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel.

Reklama
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR  Robert Kaliňák
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák

“Dohromady sa získalo v rámci všetkých troch amnestií na Slovensku približne 11.000 zbraní. To je veľmi dôležité. Najviac – 453 odovzdaných zbraní bolo v Žilinskom kraji a najmenej – 214 v Trenčianskom kraji. Aj vďaka zbraňovým amnestiám klesol počet trestných činov spáchaných so zbraňou o 60 percent,” zdôraznil Kaliňák. Nevylúčil ani štvrtú zbraňovú amnestiu, tá ale podľa jeho slov najbližší rok-dva vyhlásená nebude.

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR  Robert Kaliňák (vpravo) a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák (vpravo) a viceprezident Policajného zboru Ľubomír Ábel

“V tejto chvíli sú všetky zbrane odovzdané v rámci zbraňovej amnestie podrobené podrobnému skúmaniu našich balistických expertov z Kriminalisticko-expertízneho ústavu,” dodal minister.

Reklama

Približne desať percent z odovzdaných zbraní bolo perkusných a po domácky upravených. Viac ako polovica boli dlhé zbrane a asi 40 percent tvorili revolvery a pištole. Zvyšok predstavovali historické a zakázané zbrane. Najviac kusov streliva – 6761 sa odovzdalo v rámci v tretej amnestie v Bratislavskom kraji. Jednou z raritných zbraní, ktorú občan odovzdal, je historická puška Sharp z obdobia vojny Sever proti Juhu. “Je predpoklad, že sa dostala na Slovensko ešte za prvej Československej republiky,” povedal Kaliňák. Raritnou zbraňou je aj upravená pištoľ značky Mauser pochádzajúca približne z obdobia prvej svetovej vojny. Odovzdaná bola aj legendárna americká puška značky Winchester vyrábaná pre cárske Rusko.

Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR  Robert Kaliňák si prezerá americký  unikátny exemplár - opakovaciu pušku z čias vojny Severu proti Juhu
Na snímke podpredseda vlády a minister vnútra SR Robert Kaliňák si prezerá americký unikátny exemplár – opakovaciu pušku z čias vojny Severu proti Juhu

Po úspešných dvoch amnestiách vyhlásených v rokoch 2005 a 2009, kedy občania odovzdali takmer 8000 nelegálne držaných zbraní, Kaliňák očakával, že by sa toto číslo mohlo zaokrúhliť na 10.000, čo sa aj splnilo.

Odovzdané zbrane a strelivo sú podrobované balistickému skúmaniu. V zákonom stanovenej lehote mali občania možnosť si túto zbraň zaevidovať pod podmienkou, že ňou nebol spáchaný trestný čin a spĺňajú podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Prípadne mohli previesť vlastníctvo zbrane na inú osobu spĺňajúcu podmienky na držanie alebo nosenie zbrane. Ak tak neurobili, zbraň sa stane vlastníctvom štátu, ktorého správcom je Ministerstvo vnútra SR.

V predchádzajúcich dvoch kolách zbraňovej amnestie z celkového počtu 7830 zbraní prepadlo v prospech štátu 631. Pričom 323 zbraní bolo zaradených do kategórie zakázaných zbraní, ako sú napríklad samočinné zbrane, vojenské zbrane či zbrane vybavené zakázanými doplnkami.

Prvá zbraňová amnestia trvala 12 mesiacov, od 14. apríla 2005 do 14. apríla 2006. Odovzdaných bolo v rámci nej 3463 zbraní. Druhá zbraňová amnestia bola sedemmesačná, od 1. novembra 2009 do 31. mája 2010, odovzdaných bolo 4367 zbraní.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

14:52

Počet osobných bankrotov v uplynulých rokoch stúpa. Len minulý rok požiadalo o oddlženie vyše 9700 ľudí. V súčasnosti sa pritom môže oddlžiť aj občan s nadštandardným príjmom, na čo môžu doplácať veritelia aj štát. Upozornila na to Asociácia inkasných spoločností Slovenska (ASINS), podľa ktorej by bolo vhodné zmeniť legislatívne pravidlá v tejto oblasti.

14:48

Holandské gangy útočiace na bankomaty výbušninami presunuli pozornosť na Nemecko, uviedla polícia v Haagu.

14:47

Najmenej dvaja Palestínčania zahynuli a ďalších sedem utrpelo strelné poranenia pri izraelskej vojenskej operácii v utečeneckom tábore Núr Šams v guvernoráte Túlkarm na palestínskom Západnom brehu Jordánu. V sobotu o tom informoval palestínsky zdravotnícky úrad.

14:47

Čínsky minister zahraničných vecí Wang I obvinil krajiny z bezpečnostného paktu AUKUS, že vyvolávajú rozpory a zvyšujú riziko šírenia jadrových zbraní v oblasti južného Tichomoria. 

14:46

Pri ukrajinskom útoku v Belgorodskej oblasti zahynula tehotná žena, tvrdí gubernátor tamojšej oblasti Viačeslav Gladkov.

14:44

Britská vláda vylúčila akúkoľvek dohodu s EÚ, ktorá by mladým Britom uľahčila život, štúdium a prácu v Únii. 

13:10

“Podporovať Izrael je to, čo nám hovorí Biblia,” povedal predseda Snemovne reprezentantov USA Mike Johnson.

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali