Jesenná “cer´kov z molodŷma” už má za sebou dve podujatia

Jesenná “cer´kov z molodŷma” už má za sebou dve podujatia

Košice 13. novembra 2023 (HSP/TSKE/grkatke/Foto:grkatke)

 

A ďalšie dve pred sebou. Aj tento semester pokračuje O.Z. molodŷ.Rusynŷ v organizovaní duchovno-vzdelávacích podujatí na internátoch Jedlíkova v Košiciach, ktoré v rámci projektu “Cer´kov z molodŷma” organizuje už siedmy rok

Jesenná "cer´kov z molodŷma" už má za sebou dve podujatia
Jesenná “cer´kov z molodŷma” už má za sebou dve podujatia

Na prvé podujatie dňa 11.10.2023 prišiel hosť o. Igor Pančak z Obščestva sv. Joanna Krestiteľa (OSJK) a slúžil cirkevnoslovanskú liturgiu s rusínskymi časťami a čítaniami. Po liturgii nasledovala krátka prednáška na tému symboliky liturgických farieb, kde nám o. Igor Pančak priblížil zaujímavosti o rozdieloch liturgických farieb vo východnej a západnej tradícii i o rôznych špecifikách v rámci samotnej východnej cirkvi, keďže každá môže do určitej miery definovať svoje liturgické farby. Napríklad špecifikom našej cirkvi vychádzajúcej z Mukačevskej eparchie je používanie čiernej farby, pričom Prešovská eparchia už niekoľko rokov namiesto čiernej používa bordovú farbu.

Reklama

Druhé podujatie sa uskutočnilo dňa 7.11.2023. Cirkevnoslovanskú liturgiu s rusínskymi čítaniami slúžili jeromonach Jordan Ján Burda SJ a o. Martin Mráz. Témou prednášky bol život a smrť rusínskeho biskupa pochádzajúceho z Podkarpatia, bl. hieromučeníka Teodora Romžu, ktorý skrz ikonu s jeho relikviou bol doslova prítomný medzi nami.

Dozvedeli sme sa o krátkom, no veľmi naplnenom živote tohto Mukačevského biskupa, ktorého sa komunistický režim tak obával, že ho dal doslova zlikvidovať. Biskup T. Romža zomrel mučeníckou smrťou v noci z 31.10. na 1.11.1947 v nemocnici v Užhorode, kedy po prvotnom neúspešnom atentáte nakoniec podľahol jedu podaného tajnou agentkou prezlečenou za ošetrujúcu sestru. Taktiež nám o. Martin Mráz detailne vysvetlil jednotlivé časti jeho ikony i celý proces objavenia jeho tela vo vyrabovaných kryptách užhorodského chrámu v 90.-tych rokoch a následnej beatifikácii.

Reklama

Do konca semestra sú v rámci projektu, ktorý je tiež podporený Fondom pre podporu kultúry národnostných menšín, pripravené ďalšie dve liturgie: 20.11.2023 s o. Martinom Tkačinom a jrm. Jordanom a 4.12.2023 s o. Jaroslavom Lajčiakom, kedy bude možnosť aj predvianočnej sv. spovede. Bližšie informácie je možné nájsť na soc. sieťach a na nástenke pri Katedrále Narodenia Presvätej Bohorodičky na Moyzesovej ul. Srdečne pozývame!

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:35

Školy a mnohé úrady v Spojených arabských emirátoch (SAE) zostali vo štvrtok zatvorené, pretože túto púštnu krajinu opäť zasiahli výdatné dažde. Odborníci to spájajú so zmenou klímy.

13:35

Pri aprílových útokoch na Ukrajinu použilo Rusko viac ako 300 rakiet, približne 300 dronov iránskej výroby Šáhid a viac ako 3200 navádzaných bômb. Uviedol to vo štvrtok ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

13:34

Hasiči v Nepále vo štvrtok aj za pomoci miestnych obyvateľov bojovali s rozsiahlym požiarom, ktorý zachvátil les Lalitpur južne od metropoly Káthmandu.

13:34

Severoatlantická aliancia intenzívnejším financovaním vojny na Ukrajine robí míľové kroky smerom k tomu, aby prekročila predtým stanovené červené čiary. Podľa agentúry MTI to vo štvrtok vyhlásil šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó.

13:32

Generálna tajomníčka Rady Európy (RE) Marija Pejčinovičová Buričová vo štvrtok vyjadrila hlboké znepokojenie v súvislosti so súčasným vývojom v Gruzínsku.

13:29

Sýrčan a humanitárna organizácia Hand in Hand for Aid and Development (HIHFAD) obvinili Rusko zo zámerného bombardovania nemocnice na severe Sýrie v roku 2019. Sťažnosť podali tento týždeň na Výbor OSN pre ľudské práva (UNHRC).

13:17

Historicky najväčšie rozšírenie EÚ z 1. mája 2004 otvorilo nové možnosti rozvoja a integrácie, čo platilo aj pre Súdny dvor EÚ, ktorý po tejto udalosti prešiel významnými zmenami. Informuje o tom spravodajca TASR.

12:52

Francúzsky parlament vo štvrtok odobril vytvorenie komisie na vyšetrenie prípadov sexistických útokov a sexuálneho násilia v kinematografii. Za jej vznik sa zasadzovala francúzska herečka Judith Godrcheová.

12:45

Kremeľ vo štvrtok odmietol obvinenia USA, že ruské sily použili na Ukrajine chemickú zbraň v rozpore s medzinárodným dohovorom o zákaze tejto výzbroje.

12:35

Gruzínsky parlament v utorok zrušil svoju schôdzu a plánované zasadnutie svojho predsedníctva. Tlačová služba parlamentu ako dôvod uviedla poškodenie budovy a infraštruktúry parlamentu počas protestnej demonštrácie proti návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu.

12:20

Švajčiarsko vo štvrtok oznámilo, že Rusko “v tejto fáze” nebolo pozvané na júnovú konferenciu, ktorej cieľom je načrtnúť cestu k mieru na Ukrajine.

Švajčiarska vláda je však presvedčená, že Rusko sa musí zapojiť do tohto procesu, uviedla vo vyhlásení.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena kráča pod kaprovými stuhami alebo \"koinobori\", ktoré sa vznášajú na veži Tokyo Skytree v Tokiu

Autor: AP/Hiro Komae

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali