Jaroslav Paška po roku ocenil predsedníctvo, Veronika Remišová vidí kauzy

Jaroslav Paška po roku ocenil predsedníctvo, Veronika Remišová vidí kauzy

Bratislava 8. marca 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Zvládnuté predsedníctvo SR v Rade EÚ a ponúknuté riešenia migračnej krízy. Aj toto vidí prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška ako prospešný výsledok prvého roku existencie vládnej koalície. Opozičnú poslankyňu Veroniku Remišovú (OĽaNO-NOVA) však vyrušuje najmä množstvo káuz, ktoré sa za posledný rok objavili. Politici sa stretli v relácii Fakty a argumenty v Tablet.tv.

Na snímke prvý podpredseda SNS Jaroslav Paška

“Predsedníctvo dopadlo veľmi dobre, bez nejakých šrámov. Dokonca sme dokázali modifikovať migračnú politiku EÚ s tým, že sme ponúkli alternatívny model flexibilnej participácie. Uvidíme, ako sa to ujme. Už máme signály z Bruselu, že Malta chce tento model zmeniť na nejaký iný,” odvetil Paška na otázku, v čom bola koalícia Smeru-SD, SNS a Mosta-Híd pre krajinu za posledný rok prospešná.

Reklama
Na snímke poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO – NOVA)

Remišová súhlasila, že predsedníctvo bola jedinečná vec. “Predsedali sme prvýkrát od vstupu do EÚ a zvládli sme to dôstojne. Smer-SD však pred voľbami vyvolal okolo migrantov obrovskú hystériu a neskôr neprinášal žiadne riešenia. Flexibilná solidarita nebola vôbec prijatá, nedokázali sme si presadiť svoje riešenia v Bruseli,” povedala.

Ako problém však vníma viaceré kauzy, najmä prípad Bašternák. “Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD), ktorý s Ladislavom Bašternákom obchodoval, je stále na svojom poste, a to aj vďaka postoju partnerov Smeru-SD, ktorí Kaliňáka podržali,” zdôraznila.

Reklama

Politici sa nevyhli ani kauze cien energií. “SNS má veľmi malý dosah na ministerstvo hospodárstva a už vôbec nie na Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO). Pýtali sme sa premiéra Roberta Fica (Smer-SD), či to má pod kontrolou, povedal, že áno. Naši nominanti v energetických podnikoch nastupovali do funkcií až v polovici decembra a hneď prvé signály, ktoré priniesli, hovorili, že niečo nie je v poriadku. Bolo nám však povedané, že ceny energií ostávajú na úrovni roku 2016,” konštatoval Paška s tým, že v tom období nebola koaličná kríza, ale skôr nedorozumenie medzi partnermi.

Remišová SNS vytkla, že aj táto strana dala v energetických podnikoch prednosť politickým nomináciám namiesto odborných. “Dosadili ste tam človeka, ktorý bol nominant Jána Slotu v Rade pre vysielanie a retransmisiu, dosadili ste tam správcu konkurznej podstaty. Bojím sa, aby aj za šéfa ÚRSO nebol uprednostnený politický nominant pred odborníkom,” odkázala.

Na margo zmeny krajských volieb z dvojkolových na jednokolové Paška povedal, že SNS to vníma neutrálne. “Aj v USA sú jednokolové voľby a nikto to nespochybňuje, je to platný mechanizmus v demokratických štátoch. Ja istým námietkam rozumiem, robíme to však v záujme pokoja v koalícii, lebo naši partneri Smer-SD a Most-Híd to chcú odskúšať,” vysvetlil.

Remišová označila zmenu pravidiel pár mesiacov pred voľbami za obrovský diletantizmus. “Takto sa predsa volebné zákony neprijímajú, mali sme to urobiť po voľbách,” apelovala.

V súvislosti s Banskobystrickým krajom si Paška nemyslí, že by bolo čokoľvek stratené. “Život ukáže, ako sa bude formovať podpora pre kandidátov,” podčiarkol. Remišová zopakovala, že OĽaNO-NOVA ide do krajských volieb v spolupráci s SaS. “Mrzí ma, že koalícia na rozdiel od nás nie je schopná dohodnúť sa na spoločných kandidátoch a hlasy sa rozdrobujú. V krajoch tak môžu zvíťaziť rôzne individuá,” varovala.

Reklama

Na margo blízkej budúcnosti Remišová avizovala, že opozícia sa pokúsi odvolať ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň. Poslanci aktuálne zbierajú podpisy. SNS si chce podľa Pašku počkať na argumenty Richtera, ktorý neakceptoval odporúčanie akreditačnej komisie odňať tomuto resocializačnému zariadeniu akreditáciu. “Ten dôvod musel byť vážny a mali by sme ho poznať. Argumentácia bude musieť byť dobre podložená, aby si to mohol pán minister obhájiť. Ale nechystám sa hlasovať za vyslovenie nedôvery,” dodal.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali