Iránsky prevrat v roku 1953 – kriminálny čin organizovaný Londýnom a Washingtonom

Iránsky prevrat v roku 1953 – kriminálny čin organizovaný Londýnom a Washingtonom

Teherán 20. augusta 2018 (HSP/RT/Foto:TASR/AP Photo, File)

 

Tento týždeň je 65 rokov od západom riadeného prevratu v Iráne v auguste 1953, kedy Iránci dostali tvrdú lekciu z hegemónie a zahraničného imperializmu, uvádza vo svojom komentári John Wight, ktorý priespieval okrem iného pre The Independent, Morning Star, Huffington Post či London Progressive Journal

Dav, ktorý sa zhromaždil na námestí parlamentu po tom, čo premiér Mohammad Mosaddegh oznámil, že rozbil prevrat v Teheráne

Demokraticky zvolený premiér Mohammad Mosaddegh bol zvrhnutý činnosťou Washingtonu a Londýna pod zámienkou opatrenia pred medzinárodným zločinom. “Operácia Ajax” bola plánovaná a organizovaná CIA v spolupráci s MI6 v reakcii na rozhodnutie Mosaddegha, ktorý chcel s podporou iránskeho parlamentu (Majlis) znárodniť iránsky ropný priemysel a príjmy v prospech iránskeho ľudu.

Reklama

Až do tohto okamihu sa majoritný podiel z príjmov získaných z iránskej ropy vyvážal z krajiny anglicko-iránskou ropnou spoločnosťou (AIOC) – britskou štátnou ropnou spoločnosťou založenou v roku 1908 s týmto cieľom. Išlo o predchodcu dnešného globálneho ropného konglomerátu BP.

Londýnska koloniálna politika kontroly nad prírodnými zdrojmi Iránu sa uskutočňovala v čase, kedy britské kráľovské námorníctvo prechádzalo z využívania uhlia na motory poháňané ropnými produktami. V záujme impéria, ktoré v tom čase pokrývalo štvrtinu sveta, bol globálny dosah kráľovského námorníctva nevyhnutný. Dominancia a využívanie iránskej ropy teda znamenalo pre Londýn prioritu strategického významu. Britský premiér Winston Churchill označil význam perzskej (iránskej) ropy za “šťastie ako z rozprávky, ktoré presiahlo všetky najdivokejšie sny.”

Reklama

V priebehu rokov britskej kontroly iránskej ropy získaval Teherán len malé percento zo ziskov. Bolo to jasné gesto nešťastnej koloniálnej arogancie a pomaly to spôsobovalo nárast národného povedomia. Aj kvôli tomu bol Mohammad Mosaddegh v roku 1951 vymenovaný za predsedu vlády v Iráne. Mladý panovník Mohammad Reza, ktorého otec bol v roku 1941 zvrhnutý Britmi a Sovietmi z dôvodu jeho pro-nemeckých sympatií počas druhej svetovej vojny, sedel na tróne ako ústavný panovník počas tohto obdobia.

Mosaddegh a nacionalistický prúd, ktorý získaval čoraz väčšiu podporu, sa začali stávať problémom pre mocenské ambície panovníka. Tieto ambície začali podporovať Briti z dôvodu ochrany svojich ropných záujmov, čo viedlo k ešte väčšiemu nárastu napätia a krajina sa blížila ku križovatke svojej histórie.

Keď sa Mosaddegh ujal moci uskutočnil svoj plán znárodňovania a ovládnutia iránskych zásob ropy z rúk Britov a konfiškoval majetok AIOC.

Mosaddegh zdôvodnil svoje kroky takto: “Dlhé roky rokovaní s cudzím krajinami [o spravodlivom rozdelení príjmov z ropy] nepriniesli žiadne výsledky… Príjmami z ropy by sme mohli pokryť celý náš rozpočet a bojovať proti chudobe, chorobám a zaostalosti našich ľudí.” Pokračoval ďalej: “Ďalšou dôležitou myšlienkou je, že odstránením moci britskej spoločnosti by sme tiež odstránili korupciu a intrigy, pomocou ktorých boli ovplyvnené vnútorné záležitosti našej krajiny. Po ukončení tohto procesu Irán dosiahne svoju hospodársku a politickú nezávislosť. ”

Británia reagovala tým, že Irán nemohol predávať svoju novoznárodnenú surovinu na svetovom trhu. Avšak koloniálnej mocnosti, ktorej impérium sa prudko zmenšovalo, to nestačilo na uspokojenie jej túžby po odplate. Kvôli chýbajúcej vojenskej sile a neschopnosti vysporiadať si svoje účty sama sa Británia obrátila na Washington. Zdôvodnenie, ktoré Londýn použil na to, aby pritiahol Američanov do ich sporu s Mosaddeghom, bolo, že Irán bol v nebezpečenstve, že sa stane komunistickým režimom a poukázal na rastúcu popularitu a vplyv komunistickej strany Tudeh. Washington v dôsledku antisovietskej a protikomunistickej horúčky súhlasil a zakrátko sa podarilo spustiť plán na odstránenie Mosaddegha – operácia Ajax – pričom CIA tu prevzala vedúcu úlohu, uvádza Wight.

Reklama

Kľúčom k jej úspechu bolo podplácanie vyšších armádnych a policajných dôstojníkov, spolu s novinármi, duchovnými a poslancami iránskeho parlamentu, ktorí boli poverení rozširovaním sentimentu proti Mosaddegovi. Kampaň postavená na zapálení religiozity veľkej časti iránskeho obyvateľstva, obviňovala Mosaddegha z toho, že je komunista.

Podľa odtajených dokumentov CIA, keď na začiatku 15. augusta prevrat zlyhal, Mosaddeghove bezpečnostné sily urobili desiatky razií a donútili panovníka (šaha), ktorý bol tiež súčasťou sprisahania, aby utiekol z krajiny.

S využitím dynamiky masových demonštrácií, ktoré boli organizované a financované CIA, 19. augusta 1953 bol Mosaddegh zatknutý spolu s tisíckami jeho priaznivcov. Potom sa panovník vrátil z exilu, aby s podporou Washingtonu vládol krajine s extrémnou brutalitou a korupciou, až kým ho neodstránila iránska revolúcia v roku 1979.

Hlavným kontextom tejto historickej udalosti je, samozrejme súčasná neúprosná americká démonizácia Iránu. Nepravdivé zobrazenie krajiny ako sponzora terorizmu a hrozby pre región sa využíva na ospravedlnenie jednostranného odstúpenia Trumpa od JCPOA (jadrová dohoda o Iráne), sprísňovania sankcií a hrozby vojny.

Skutočnosť, že Irán je dôležitý hráč v boji proti terorizmu podporovanom Západom v tomto regióne a stojí ako pilier odporu voči sektárskym regionálnym ambíciám kľúčových amerických strategických spojencov Izraela a Saudskej Arábie, zámerne abstrahoval v prospech tohto príbehu. Prevrat riadený CIA a MI6, ktorého cieľom bolo potlačiť Mohameda Mosaddegha, nám pripomína, že žiadny región nebol viac v rukách americkej hegemónie než Stredný východ. Ide tiež o historické pripomenutie Mosaddegha ako človeka s odvahou brániť sa voči Západu. Je to hrdé dedičstvo vzdoru iránskeho ľudu, aby sa aj v súčasnosti nepodriadil politike Washingtonu, uzatvára Wight.

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali