I. Korčok: Slováci z Bruselu dávajú zaujímavé podnety pre Národný konvent o EÚ

I. Korčok: Slováci z Bruselu dávajú zaujímavé podnety pre Národný konvent o EÚ

Brusel 28. januára (TASR) – Na pôde Stáleho zastúpenia SR pri EÚ sa dnes konalo zasadnutie Národného konventu o Európskej únii. Veľvyslanec SR pri EÚ Ivan Korčok zdôvodnil netradičné miesto konania konventu snahou o získanie užitočných podnetov od Slovákov pracujúcich priamo s európskou politikou.

Vedúci Stáleho zastúpenia SR pri EÚ v rozhovore pre TASR pripomenul, že Národný konvent, ktorý má tri pracovné skupiny, beží predovšetkým na Slovensku a jeho cieľom je viesť diskusie so širokou verejnosťou a získavať impulzy od občanov o tom, ako sú ich názory, akú sú nedostatky a v čom by vláda mala klásť väčší dôraz na niektoré veci z hľadiska európskej politiky.

Korčok, ktorý je predsedom I. pracovnej skupiny konventu s názvom "Súčasné výzvy integrácie" upozornil, že súčasťou slovenskej komunity sú aj občania SR, ktorých je čoraz viac a ktorí žijú v Bruseli a pracujú priamo s európskou politikou.

"Aj preto sme sa rozhodli urobiť zasadnutie pracovných skupín konventu tu, v Bruseli," uviedol Korčok.

Reklama

Dodal, že zasadnutie konventu sa napojilo na konferenciu Tatra summit, ktorá sa v Bruseli konala v pondelok a na ktorej bolo prítomných viacero odborníkov zapojených do pracovných skupín konventu. K nim bolo prizvaných viacero slovenských predstaviteľov európskych inštitúcií, od ktorých sa očakávali nové podnety a impulzy pre pracovné skupiny konventu.

Ako Korčok zdôraznil, Slováci z euroinštitúcii prisľúbili svoju pomoc, poskytli zaujímavé podnety, názory a odporúčania, najmä okolo príprav slovenského predsedníctva v EÚ v roku 2016, ktoré budú zahrnuté do prác plenárneho zasadnutia Národného konventu o EÚ v máji tohto roku.

Reklama

Na plenárnom zasadnutí konventu sa bude bilancovať prvých desať rokov pôsobenia Slovenskej republiky v EÚ.

Práce konventu sú zamerané aj na tvorbu priorít slovenského predsedníctva v EÚ a Korčok v tejto súvislosti uviedol, že sa prípravný tím, okrem príprav štátnej administratívy na túto udalosť, začína zaoberať aj obsahovými prioritami predsedníctva.

"Tematický impulz príde až po voľbách do Európskeho parlamentu, kedy sa budú konštituovať inštitúcie EÚ a počkáme si, s akým legislatívnym programom príde nová Európska komisia," vysvetlil Korčok. Zároveň spresnil, že gro predsedníctva v EÚ je legislatívna činnosť, ktorá sa koná na podnet komisie, ale každá predsedajúca krajina vrátane Slovenska má ambíciu vniesť do predsedníctva svoju vlastnú tému.

Korčok upozornil, že z hľadiska národných priorít v rámci predsedníctva v EÚ nemôže ísť iba o jednorazovú záležitosť. Navrhnutá iniciatíva musí byť zrozumiteľná a uchopiteľná, so širším regionálnym a európskym rozmerom, s konkrétnym legislatívnym dopadom.

Jedným z predpokladov je, že pri určovaní priorít treba rátať s predošlým a nasledujúcim predsedníctvom v EÚ, v rámci takzvaného tria. Pred SR sa tejto úlohy zhostí Holandsko a po nás Malta. Na základe slovenskej iniciatívy už v marci tohto roku sa v Bratislave uskutoční pracovné stretnutie predstaviteľov tejto "trojky," ktorí budú hovoriť o témach a agende, ktorú by na európskej úrovni mohli úspešne dotiahnuť do konca.

Reklama

(spravodajca TASR Jaromír Novak) zsl

Upozornenie: TASR vydá k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:03

Ázia bola v roku 2023 regiónom s najväčším počtom katastrof spôsobených klimatickými a poveternostnými javmi na svete, uviedla Svetová meteorologická organizácia (WMO) s tým, že hlavnou príčinou úmrtí a majetkových škôd boli záplavy a búrky.

08:49

Slovenská tenistka Rebecca Šramková postúpila do finále kvalifikácie dvojhry na turnaji WTA v Madride. V pondelkovom zápase prešla cez desiatu nasadenú Claru Tausonovú z Dánska, ktorá po prehre v prvom sete 6:7 (6) duel skrečovala.

08:45

Európsky parlament sa za posledných päť rokov má čím pochváliť, uviedla na úvod posledného zasadnutia zákonodarného zboru EÚ pred nadchádzajúcimi eurovoľbami predsedníčka EP Roberta Metsolová.

Mimoriadny summit EÚ
Predsedníčka Európskeho parlamentu (EP) Roberta Metsolová
08:33

Čína vydala pre niektoré časti južnej provincie Kuang-tung výstrahu najvyššieho stupňa pred silným dažďom, uvádza miestna meteorologická agentúra.

08:15

V Izraeli a v židovských diaspórach i komunitách po celom svete sa začal sláviť sviatok nekvasených chlebov – pesach.

07:44

Dva malajzijské vojenské vrtuľníky sa pri výcviku zrazili. Zahynulo všetkých desať členov posádok, oznámili tamojší záchranári.

07:06

Kyjev a Washington začali rozhovory o bilaterálnej bezpečnostnej dohode, vyhlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Obe krajiny podľa neho tiež doriešili plány na zaslanie ďalších rakiet dlhého doletu ukrajinským ozbrojeným silám.

Summit Iniciatívy troch morí
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:05

Rusko vyhlásilo, že vojenská podpora Ukrajiny zo strany USA, Británie a Francúzska posunula svet na pokraj priameho konfliktu medzi najväčšími jadrovými veľmocami sveta, ktorý by sa mohol skončiť katastrofou.

07:04

Okres Chua-lien na východe Taiwanu zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdou 6,3, oznámila miestna meteorologická služba. Bezprostredne neboli hlásené nijaké škody.

07:02

Čínske veľvyslanectvo v Berlíne “dôrazne” odmietlo obvinenia zo špionáže v Nemecku, uviedli čínske štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali