Hrabko: Migračný pakt OSN teraz vložia do vitríny a život pôjde ďalej

Hrabko: Migračný pakt OSN teraz vložia do vitríny a život pôjde ďalej

Bratislava 15. decembra 2018 (TASR/HSP/Foto:tablet.tv)

 

Na konferencii Organizácie Spojených národov (OSN) v marockom Marrákeši v pondelok 10. decembra zástupcovia zo 164 krajín aklamáciou schválili globálny pakt o migrácii, podľa publicistu Juraja Hrabka to však žiadny zásadný zlom vo vývoji tohto problému neprinesie. „Vo svetovej politike sa nezmenilo nič. Je to dokument, akých OSN prijíma x. Bude vložený do vitríny a život ide ďalej,“ povedal v diskusii na Tablet TV

Na snímke Juraj Hrabko

„Akurát Slovensko prišlo trochu o svoju povesť a aj niektoré iné štáty. Lebo tento dokument sa pripravoval rok a okrem USA sa nikto proti nemu nepostavil. A až po dosiahnutí dohody od nej zrazu začali jednotlivé krajiny odstupovať,“ pripomenul, že pôvodne sa k textu hlásilo až 193 členských štátov OSN, časť z nich vrátane Slovenska však na poslednú chvíľu svoju podporu stiahla.

Reklama

Na margo slovenského predsedníctva v Organizácii pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktoré sa začína 1. januára budúceho roka, Hrabko povedal, že od Slovenska sa nad rámec bežnej agendy očakáva, že sa pokúsime prispieť k zmierneniu napätia na Ukrajine. „To sa očakáva aj preto, že Ukrajina je náš sused, a aj preto, že to napätie sa v posledných mesiacoch zvyšuje,“ poznamenal Hrabko.

V roli mediátora znepriatelených strán sa v minulosti na Balkáne osvedčil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, ktorý si ako veľvyslanec členského štátu NATO v Juhoslávii dokázal získať aj dôveru Srbov a Čiernohorcov a neskôr ako vysoký predstaviteľ pre Bosnu a Hercegovinu aj oboch častí tejto republiky.

Reklama

Na otázku, či toto môže byť dôvod, prečo sa generálny tajomník OBSE Thomas Greminger prihováral za zotrvanie Lajčáka vo funkcii slovenského ministra zahraničných vecí, Hrabko odpovedal, že, samozrejme, áno.

„Ale je to aj otázka prípravy OBSE. Musí to byť pripravené tak, aby bol úrad schopný konať bez ohľadu na to, či bude ministrom konkrétne pán Lajčák,“ poznamenal.

Druhá vec podľa Hrabka je, že prezident Andrej Kiska v skutočnosti ešte vo veci Lajčákovej demisie nerozhodol, pretože podľa ústavy ju môže iba prijať alebo odmietnuť, možnosť vziať na vedomie jej stiahnutie podľa neho ústava nepozná.

„Musí si s tým poradiť pán prezident. Zobrať niečo na vedomie je jedna vec a rozhodnúť o demisii je druhá vec. Podľa môjho názoru je pán Lajčák stále ešte v demisii. Teda prezident by o jeho demisii mal rozhodnúť. Či ju prijme alebo neprijme, to je na ňom, ale rozhodnúť by mal,“ povedal Hrabko. „Ak nerozhodne do konca svojho funkčného obdobia, tak podľa môjho názoru opäť poruší ústavu. A môže to mať ďalekosiahle následky. Z Prezidentského paláca sa stane poštový úrad, jeden deň tam demisiu doručíte a na druhý ju stiahnete späť,“ tvrdí Hrabko.

Víťazom šachovej partie okolo globálneho migračného paktu a ministrovej demisie je podľa Hrabka v tejto chvíli zrejme predseda Smeru-SD. „Víťazom je podľa mňa v tejto chvíli Robert Fico, ktorý práve takýto postup navrhoval. Dokonca aj premiér Peter Pellegrini navrhoval iný postup, teda aby prezident demisiu ministra neprijal. Fico avizoval tento spôsob, teda, že pán Lajčák demisiu stiahne, a to sa aj splnilo. Prezident reagoval tým, že to zobral na vedomie,“ zhrnul Hrabko.

Reklama

Predseda Fico na sneme Smeru-SD v sobotu 8. decembra deklaroval ambíciu opäť vyhrať parlamentné voľby, načrtol plány na prorodinné sociálne opatrenia a zároveň avizoval, že bude strana podnikať kroky proti mediálnym antikampaniam. „Bol to slávnostný snem. To, čo tam odznelo, bolo určené členom a sympatizantom Smeru. Smer si potrebuje ošetriť tých svojich 20 plus percent preferencií, aby mu neklesali, naopak, stúpali. Ambícia vyhrať voľby je úplne normálna a prirodzená, ako aj osobné ambície Roberta Fica,“ reagoval Hrabko.

Opatrný by však bol pri téme legislatívnych zmien, ktoré by mali lepšie regulovať mediálne prostredie. „Nič užitočné z toho nemôže vzísť. A muselo by prísť k dohode s koaličnými partnermi,“ upozornil.

Najsilnejšia vládna strana ani na sneme neoznámila meno svojho prezidentského kandidáta. Dáva tým časový náskok svojim konkurentom, z ktorých niektorí sú v neoficiálnej kampani už od jari. „Časové súvislosti nie sú v tomto prípade až také dôležité v prípade, že Smer-SD príde s nejakým všeobecne známym kandidátom. Ostatní kandidáti neboli verejnosti až takí známi a okrem toho potrebovali zbierať podpisy. To trvá dlhšie, než len získať 15 podpisov poslancov. Teraz využívajú predvolebný čas na to, aby ich ľudia viac spoznali,“ hodnotí Hrabko.

Očakáva, že preferenčná mapa kandidátov na prezidenta sa ešte výrazne prekreslí. „Z dnešných kandidátov to zatiaľ na žiadne veľké terno nevyzerá. Čaká sa na kandidáta SNS, kandidáta Smeru, KDH aj OĽaNO, čo sú všetko relevantné strany, ktoré môžu zamiešať poradím. A čaká sa aj na vyjadrenie prezidenta Kisku, ja osobne nevylučujem, že pán prezident Kiska si to ešte môže rozmyslieť,“ poznamenal Hrabko.

V diskusii sa vyjadril aj k politickému vývoju vo Veľkej Británii, kde premiérka Theresa Mayová obhájila svoju pozíciu líderky Konzervatívnej strany, ale musela stiahnuť z programu hlasovanie o dohode Veľkej Británie a Európskej únie o brexite.

Reklama

„Zatiaľ to ešte nie je politická kríza, aj keď to k nej už nemá ďaleko. Pani Mayová stiahla dohodu z hlasovania pravdepodobne preto, že by ho inak bola prehrala. A to by malo ďalekosiahle dôsledky. To, že ustála pozíciu vo vlastnej strane, je v poriadku, ale pozrime sa, koľko stratila, tretina členov jej vlastnej strany jej nedôveruje. Ak by v parlamente prebiehalo vyslovovanie nedôvery, aj tam sa to ešte môže zvrtnúť,“ upozornil Hrabko.

„Mayová sa snaží ešte dohodu pozmeniť, aby zvýšila jej šance, EÚ zatiaľ odmieta, ale aj EÚ musí rozmýšľať, či je pre ňu lepší tvrdý brexit alebo brexit s takouto dohodou. Pred tromi rokmi by nám takýto vývoj ani nenapadol. Premiér David Cameron dal populistický sľub urobiť referendum a uškodil tým nielen Veľkej Británii, ale aj EÚ, a teda aj nám,“ uzavrel Hrabko.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:22

Lionel Messi si zranil zadný stehenný sval a vynechá prípravné zápasy Argentíny v USA. Potvrdila to tamojšia národná futbalová asociácia.

Lionel Messi Nashville FC - Inter Miami
Na snímke útočník Interu Miami Lionel Messi padá v odvetnom osemfinálovom zápase Ligy majstrov CONCACAF proti Nashville FC 13. marca 2024 v americkom Fort Lauderdale
09:19

Pri inštalácii fotovoltiky si treba aktualizovať aj poistenie nehnuteľnosti a navýšiť si poistnú sumu o hodnotu solárnej elektrárne. Solárne panely totiž môžu zvýšiť hodnotu domu či iného objektu, v prípade podpoistenia by tak pri poistnej udalosti mohla poisťovňa vyplatiť menej peňazí. Upozornil na to riaditeľ pre neživotného poistenie v spoločnosti FinGO.sk Jaroslav Krajňák.

08:50

Ceny ropy v utorok ráno mierne klesli. Ovplyvnili ich vyhliadky na väčšiu ponuku z Ruska, slabší než očakávaný dopyt v sektoroch, ako je letecké palivo, a tiež opatrné obchodovanie pred rozhodnutím americkej centrálnej banky Fed o úrokových sadzbách. Informovala agentúra Reuters.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v apríli sa v utorok o 7.24 h SEČ predával po 82,58 USD (75,82 eura). To bolo o 14 centov alebo 0,17 % menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

08:26

Severokórejský vodca Kim Čong-un dohliadal na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny. Informovali o tom agentúry AFP a Reuters.

Manévre zahŕňali aj „super-veľké viacnásobné raketomety“ a došlo k nim len niekoľko dní po tom, ako Južná Kórea a Spojené štáty uzavreli každoročné spoločné vojenské cvičenie Freedom Shield.

Kim Čong-un North Korea Koreas Tensions
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un dohliada na sériu palebných cvičení delostreleckých jednotiek na západe krajiny
07:38

Americký prezident Joe Biden usporiada v apríli prvý trojstranný summit s lídrami Filipín a Japonska, oznámil v pondelok Biely dom. Informovala agentúra AFP. Podľa nej sa Spojené štáty snažia posilniť spojenectvo v regióne voči Číne.

Schôdzka Bidena s filipínskym prezidentom Ferdinandom Marcosom a japonským premiérom Fumiom Kišidom je naplánovaná na 11. apríla a je ďalšou v sérii stretnutí s ázijsko-tichomorskými spojencami USA.

Biden
Na snímke Joe Biden
07:19

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken odcestuje tento týždeň do Saudskej Arábie a Egypta na rokovania o úsilí zabezpečiť prímerie v Gaze a zvýšenie množstva humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy, uviedol v utorok prostredníctvom svojho hovorcu americký rezort diplomacie. Informovala agentúra AFP.

Antony Blinken
Na snímke americký minister zahraničných vecí Antony Blinken
07:00

Približne 700 ľudí uviazlo v utorok na krajnom severe Austrálie po tom, čo sa touto odľahlou oblasťou prehnala tropická cyklóna a obyvateľov odrezala od zvyšku krajiny. Informovala agentúra AFP.

Búrka tretej kategórie postihla spomínané územie prudkým dažďom a silným vetrom s rýchlosťou približne 170 až 200 kilometrov za hodinu, uviedol austrálsky meteorologický úrad.

06:57

Na doživotné väzenie bez šance na udelenia milosti odsúdil v pondelok súd v USA matku, ktorá svoju 16-mesačnú dcéru nechala v detskej ohrádke a odišla na dovolenku na desať dní. Dieťa v tom čase zomrelo, informovala agentúra AP.

06:55

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu súhlasil s návrhom amerického prezidenta Joea Bidena, aby do Washingtonu vyslal delegáciu vysokopostavených izraelských predstaviteľov na rokovania o plánoch Izraela zaútočiť na mesto Rafah na juhu Gazy, ktoré je baštou Hamasu. Podľa agentúry AFP o tom informoval Biely dom.

Netanjahu Biden
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu (vľavo) a americký prezident Joe Biden
06:52

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondelok zablahoželal Vladimirovi Putinovi k znovuzvoleniu do funkcie ruského prezidenta a ponúkol mu, že bude sprostredkovateľom medzi Moskvou a Ukrajinou.

S odvolaním sa na kanceláriu tureckého prezidenta o tom informovala agentúra AFP. Pripomenula, že to nie je prvýkrát, čo Erdogan ponúkol svoje služby ako sprostredkovateľ vo vojne medzi Ruskom a Ukrajinou.

Vladimir Putin Recep Tayyip Erdogan
Na snímke Vladimir Putin a Recep Tayyip Erdogan
06:50

Hokejový tím NHL Anaheim Ducks poslal Slováka Pavla Regenda späť do farmárskeho tímu San Diego Gulls. Informovala o tom oficiálna stránka klubu.

Včera 20:24

Ministri zahraničných vecí EÚ v pondelok jednomyseľne schválili sankcie proti židovským osadníkom, ktorí sa dopúšťajú násilností voči Palestínčanom na západnom brehu Jordánu.

Včera 20:23

Holandská polícia v pondelok varovala pred rapídne sa zvyšujúcim množstvom detskej pornografie, ktorú vytvára umelá inteligencia (AI). Koordinátor holandskej polície pre boj s detskou pornografiou Ben van Mierlo uviedol, že je veľmi jednoduché využívať umelú inteligenciu na vytvorenie tohto typu materiálov. Zatiaľ predstavuje len malé percento takýchto prípadov, ktoré však rapídne stúpa.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Kondenačná stopa zo štartu rakety Falcon 9 spoločnosti SpaceX je vidieť nad domami v pondelok 18. marca 2024 v San Diegu

Autor: AP/Gregory Bull

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali