Horúcu vojnu na Ukrajine zastaví ruská armáda

Horúcu vojnu na Ukrajine zastaví ruská armáda

Moskva/Kyjev 25. júla 2017 (HSP/Warfiles/Foto:TASR/AP-Ivan Sekretarev)

 

Sergej Aksenov na portáli Warfiles okomentoval rozvinutie ruských motostreleckých divízii na rusko-ukrajinskej hranici, ktorým velia elitní ruskí dôstojníci s bohatými vojenskými skúsenosťami z Čečenska či Sýrie.

Ilustračné foto

Tri roky po uzavretí Minských dohôd Západ konečne uznal fakt, na ktorý Rusko upozorňovalo už od roku 2014. Dohody sa nedodržiavajú a na Donbase sa vedú vojnové operácie, pri ktorých hynú ľudia. Rusko nemieni nič nechať na náhodu a preto v potenciálne nebezpečnej oblasti rozvinulo svoje tri elitné bojové útvary.

Reklama

Nový americký vyslanec na Ukrajine Kurt Volker upozornil, že na Donbase nie je “zamrznutý konflikt”, ale horúca vojna, pri ktorej umierajú civilisti, rastie počet ranených, cieľavedome sa ničí ekonomika a priemysel Donecka a Luhanska. Nový americký vyslanec na Ukrajine Kurt Volker počas návštevy Kramatorska potvrdil, že situácia na Ukrajine ostáva veľmi napätá a po návšteve bojovej línie pripraví pre Washington svoje doporučenia.

Ukrajinský prezident Porošenko v januári 2016 otvorene prehlásil, že nepripustí, “zmrazenie konfliktu na východe Ukrajiny”, pretože nepozná prípad, kedy by sa nejaký región po zmrazení konfliktu vrátil do zostavy materskej krajiny. Jednoznačne tak naznačil rozhodnutie Kyjeva prinútiť separatistické regióny silou vrátiť sa do zostavy Ukrajiny.

Reklama
Na snímke ukrajinský prezident Petro Porošenko Foto:TASR/AP-Mykhailo Markiv, Presidential Press Service Pool Photo via AP

Podľa predstaviteľov Donecka a Luhanska Kyjev absolútne nedodržiava Minské dohovory. Donecký vojenský veliteľ Zachar Prilepin potvrdil, že jeho jednotka má neustále straty, len za jún 2017 utrpeli zranenia 5 vojaci Donecka. Prilepin však poukázal na fakt, že ukrajinské straty sú podstatne vyššie a ťažšie vo všetkých oblastiach (živá sila, materiál).

Len 19 a 20. júla 2017 v oblasti Krasnogorovky, Marinky, Novgorodského zahynulo 9 ukrajinských vojakov. Od mája do júla 2017 stratili Ukrajinci zo zostavy svojich jednotiek niekoľko desiatok vojakov (mŕtvi a ranení). Náčelník ukrajinského generálneho štábu Viktor Muženko bije na poplach a tvrdí, že tri ruské motostrelecké divízie sú pripravené podporiť donecké a luhanské jednotky v ich bojových aktivitách. Podľa Muženka uvedené tri divízie sú údernými divíziami, s bojovými skúsenosťami z Čečenska.

Ruský minister národnej obrany Sergej Šojgu fantazmagórie ukrajinských predstaviteľov generálneho štábu nekomentuje, ešte v januári 2017 informoval, že divízie sú súčasťou novosformovanej 8 armády Južného vojenského okruhu.

Viktor Litovkin, ruský vojenský expert neverí, že motostrelecké divízie sú určené pre bojové operácie voči Ukrajine. Ide o normálne formovanie v rámci vojenského okruhu, ktorého cieľom je chrániť juhozápadné hranice Ruska. Z Ukrajinskej strany ide o propagandu, obviňovanie Ruska z agresie a podporovanie protiruskej hystérie v intenciách bývalej obamovskej administratívy. Pritom Rusko si môže na svojom území budovať a formovať svoje ozbrojené sily podľa vlastnej vôle a ako chce. “Možno, keby Ukrajinci nevyhlasovali že sa chystajú zaútočiť na Rusko a obsadiť Moskvu, žiadna 8 armáda by sa na hranici s Ukrajinou nesformovala” uviedol s úsmevom Viktor Litovkin.

Ruský vojenský expert upozornil na to, že Ukrajina otvorene spolupracuje s USA, ktoré Majdan na Ukrajine vyprovokovali. Ukrajina sa netají svojimi snahami stať sa členom NATO a na Ukrajine už pôsobia odborníci a inštruktori NATO. Rusko preto bude konať kroky, ktoré smerujú k zvýšeniu obranyschopnosti Ruska, pretože je to nielen ruské právo, ale priam povinnosť. Netreba zabudnúť, že americké vojenské základne vznikajú v blízkosti ruských hraníc, nie ruské vojenské základne v blízkosti amerických hraníc.

Reklama

Viktor Litovkin sa pozastavil aj nad skutočnosťou, že ukrajinskí vojaci si navykli vstupovať do politického diania. Tento pre demokraciu nebezpečný stav sa stáva normou nielen na Ukrajine, ale aj v USA a na Západe. Vojaci nie sú diplomati a politici, navyše je smiešne ak si politickými vyhláseniami kompenzujú vlastné profesionálne vojenské zlyhania a nedostatky.

Podľa ruského vojenského experta Sergeja Fomčenkova situácia na rusko-ukrajinskej hranici je napätá a bude napätá dovtedy, kým sa nepodarí vyriešiť ukrajinskú krízu. Do krízy však zasahujú “veľkí bratia z USA a Západu”, preto sa Kyjev snaží  silou znova začleniť Doneck a Luhansk do zostavy Ukrajiny. Cez Doneck a Luhansk sa určité kruhy na americkej politickej scéne snažia zatiahnuť Moskvu do vojny.

Politológ Alexander Asafov je presvedčený že Kyjev potrebuje obraz Ruska ako agresora, pretože v opačnom prípade sa pozornosť Ukrajincov sústredí na katastrofálnu ekonomickú a sociálnu situáciu v krajine, čo by mohlo byť pre kyjevskú vládu osudné. Čo sa týka Volkera, prišiel na Ukrajinu spolu s Tillersonom a pre ukrajinskú vládu priniesol informácie z G20, ktoré evidentne nie sú ukrajinským politikom po chuti.

Odborníci však hodnotia Volkerov postoj k ukrajinskej kríze ako veľmi opatrný, čo určite nevyhovuje jastrabom. Asafov uviedol, že Rusi a Američania pripravovali vznik spoločnej skupiny, ktorá by sa venovala riešeniu situácie na Ukrajine, Zacharčenkove “vyhlásenie Maloruska” však prípravy vzniku spoločnej skupiny pozastavili. Čo sa týka možnosti, že by mohol Volker navštíviť aj územie separatistických regiónov, je Alexander Asafov skôr skeptický. Upozornil, že dosiaľ žiaden predstaviteľ OBSE, alebo Západu ani len neuvažoval nad možnosťou návštevy separatistických regiónov a ich záujem končí na línii rozmiestnenia ukrajinských jednotiek.

Alexander Asafov sa venoval aj ukrajinskej hystérii v súvislosti s formovaním a preskupovaním 8 armády. Poukázal v tejto súvislosti na obľúbenú ukrajinskú tému, týkajúcu sa Burjatov. V oblasti Burjaska sa momentálne konajú väčšie cvičenia a Burjati podľa Ukrajincov tvoria útočnú silu ruských jednotiek pôsobiacich v Donecku a Luhansku.

Reklama

Podľa ukrajinského portálu Mirotvorec už ukrajinskí hrdinovia od začiatku konfliktu zničili minimálne dve divízie Burjatov. Preto Asafov nechápe, že doteraz Ukrajinci na ukrajinských portáloch nerozvinuli ďalšiu vlnu hystérie v súvislosti s novou a pripravovanou burjatskou ofenzívou. (Pravdepodobne sú ukrajinskí redaktori Mirotvorca na dovolenke).

Podľa Asafova Ukrajinci nedokážu prekročiť svoj tieň, vyhlásenia Muženka o ruskej hrozbe sú obyčajnou hysterickou rétorikou určenou na vytvárania mýtov a dezinformácii o tom, že Ukrajina bojuje proti Rusku.

Sergej Aksenov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali