Hokej-MS20: Slováci neudržali dvojgólový náskok, prehrali s Kanadou 3:5 (3)

Hokej-MS20: Slováci neudržali dvojgólový náskok, prehrali s Kanadou 3:5 (3)

Malmö 30. decembra (TASR) – Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov neudržali v pondelkovom zápase základnej A-skupiny juniorských MS dvojgólové vedenie a prehrali s jedným z ašpirantov na titul Kanadou 3:5. Zverenci trénera Ernesta Bokroša tak majú po troch odohratých stretnutiach vo švédskom Malmö na konte stále tri body za víťazstvo nad Nemeckom (9:2) a v tabuľke im patrí tretia priečka.

Mladí Slováci, ktorí mali postup do štvrťfinále istý už pred pondelkovým programom, si dokázali v hale Isstadion utvoriť zásluhou dvoch gólov Dávida Grígera a jedného Martina Réway náskok 3:1. Všetky tri presné zásahy dali v presilovkách a potvrdili tak výbornú úspešnosť v početnej výhode. Sľubné vedenie ale hráči spod Tatier neudržali, na konci druhej tretiny znížil Anthony Mantha a v 55. minúte vyrovnal Jonathan Drouin. V dramatickom závere strhol víťazstvo na stranu favorita dvoma gólmi Nic Petan.

Aj po pondelkovom stretnutí tak platí, že Slováci v histórii MS "20" ešte kanadských juniorov nikdy nezdolali. Rovnako ako vlani však boli k tomu veľmi blízko. Na minuloročných MS Bokrošova družina viedla nad hráčmi z kolísky hokeja 2:0 i 3:1 a prehrala nakoniec 3:6. Záverečný zápas v základnej skupine šampionátu čaká slovenskú dvadsiatku v utorok na Silvestra, o 13.30 sa stretnú s českými rovesníkmi. Aby si udržala v tabuľke tretie miesto, musí rivala akýmkoľvek spôsobom zdolať.

Reklama

MS hokejistov do 20 rokov

A-skupina (Malmö Isstadion):

Reklama

Kanada – Slovensko 5:3 (1:1, 1:2, 3:0)

Góly: 19. Lazar (Mantha, Petan), 37. Mantha (Ekblad, Drouin), 55. Drouin (Mantha), 58. Petan (Mantha, Pouliot), 59. Petan (Reinhart, Lazar) – 2. Gríger (Predajniansky, Réway), 28. Réway (Gríger, Kolena), 33. Gríger (Réway, Kolena). Rozhodovali: Hradil (ČR), Romasko – Metalnikov (obaja Rus.), Kowert (Nem.), vylúčení: 6:5 na 2 min, navyše 1. Drouin (Kan.) 10 min za úder do oblasti hlavy a krku, presilovky: 2:3, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 49:22, 2558 divákov.

Kanada: Fucale – Ekblad, Pouliot, Pelech, Dumba, Bigras, Morrissey – Mantha, Drouin, Hudon – Reinhart, Horvat, Leier – Rychel, Petan, Lazar – Anderson, Laughton, Gauthier – McDavid

Slovensko: Baroš – Luža, Predajniansky, Rusina, Gachulinec, Černák, Valjent, Dinda, Kečkeš – Réway, Kolena, Gríger – Lunter, Daňo, Cehlárik – Horanský, Mlynčár, Minárik – Tibenský, Šimun, Skalický

Reklama

Kanaďania hneď v úvode prezentovali svoju zastrašovaciu taktiku, keď Drouin zrazil pri mantineli Réwaya, ktorému spadla prilba. Tohtoročná draftová trojka dostala za nešetrný zákrok 2 min + 10 min osobný trest. V následnej slovenskej presilovke najprv Baroš vykryl priestor pred úplne voľným Laughtonom a vzápätí Gríger otvoril skóre, keď po strele Predajnianskeho z otočky pohotovo poslal odrazený puk za Fucaleho – 0:1. Slovákom dodal gól sebavedomie a onedlho mohli viesť už 2:0, Kolena však trafil len žŕdku. V 10. minúte po chybe Dumbu zahodil ďalšiu tutovku Horanský. Bokrošovi zverenci dlho držali Kanaďanov na dištanc a až v závere tretiny vystupňoval favorit svoj tlak. Dvoma nepríjemnými strelami zamestnal Baroša Hudon, potom sa Morrissey drzo natlačil pred bránku, až prišiel Valjentov faul a využitá kanadská presilovka – Černák nepokryl Lazara a ten z prvej vyrovnal.

V druhom dejstve sa Slováci vrátili k aktívnej hre. Výborne korčuľovali, neúnavne napádali súpera, vďaka dobrému pohybu tesne pokrývali technicky zdatných protihráčov a ak bola príležitosť, sami sa vrhali do nebezpečných prečíslení. Naopak, Kanaďania mali problém ukočírovať vlastnú tvrdosť. V 27. minúte si sadla na trestnú lavicu dvojica Petan – Laughton a Slováci po 23 sekundách dvojnásobnú presilovku využili, po krásnej kombinácii zavesil spomedzi kruhov Réway. V polovici duelu unikol Mlynčár, mieril však priamo do Fucaleho lapačky. V 32. min druhý slovenský útok ideálne vyriešil situáciu 3 na 2, Lunter sa ocitol sám pred kanadským brankárom, pre faul nemohol zakončiť. Nasledovala tak ďalšie presilovka 5 na 3, v ktorej zvonila horná žŕdka po delovke Predajnianskeho. Tretia slovenská radosť však predsa len prišla, po návrate Dumbu z trestnej lavice v hre 5 na 4 priniesla ovocie osvedčená spolupráca prvej presilovkovej formácie a po osi Kolena – Réway – Gríger zakončoval posledne menovaný do prakticky prázdnej bránky – 1:3. Zámorský gigant sa nestačil čudovať, čo sa to na ľade deje. V 36. minúte sa dostal k nebezpečnej dorážke Kolena, zakročil Fucale. Až v závere tretiny doklepol Mantha za Barošov chrbát Ekbladovu strelu a dal tak tušiť, že tretia časť bude poriadne zaujímavá.

Hráči s dvojkrížom na hrudi ju začali ďalšou presilovkou, faul Pouliota ale tentoraz nepotrestali. Kanaďania potom vyvinuli sústredený tlak, Horvat, McDavid i kapitán Laughton "podkúrili" Barošovi, ten len s veľkým šťastím neinkasoval. Slovenská obrana statočne odolávala aj pri prísnom vylúčení Horanského. Baroš potom podržal svoj tím pri tutovke Manthu. V 54. min McDavid dokázal prekonať slovenského brankára, ale predtým zovrel v ruke letiaci puk a gól tak nemohol platiť. Vzápätí však hráči javorového listu korunovali svoj veľký tlak tretím gólom, keď neobsadený Drouin vyrovnal. V dramatickom závere mohol zavŕšiť hetrik Gríger, jeho strelu však zastavila žrď. Rozhodujúci moment prišiel v 57. minúte, keď Predajniansky dostal 2 min za hru vysokou hokejkou, Petan dostal v presilovke príliš veľa voľnosti a poslal svoj tím prvýkrát do vedenia – 4:3. Sto sekúnd pred koncom odvolal tréner Bokroš Baroša z bránky, no vyrovnanie to neprinieslo, naopak, Petan svojím druhým gólom v zápase spečatil výsledok na konečných 5:3 pre Kanadu.

Tabuľka A-skupiny:

Reklama

1. USA 3 3 0 0 0 19: 4 9

2. Kanada 3 2 0 1 0 16:10 7

3. SLOVENSKO 3 1 0 0 2 15:13 3

4. Nemecko 4 1 0 0 3 7:24 3

5. Česko 3 0 1 0 2 6:12 2

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o pomer striel a počet divákov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

15:25

Tohtoročnú Cenu za slobodu tlače udelili nemeckí vydavatelia novinárke, vojnovej dopisovateľke a aktivistke za ľudské práva Düzen Tekkalovej TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

15:24

Do Chorvátska dorazilo prvých šesť z celkovo 12 francúzskych stíhačiek Dassault Rafale, ktoré si balkánska krajina objednala. 

15:23

Niektorí nemeckí poslanci Slobodnej demokratickej strany chcú, aby Nemecko uzavrelo azylovú dohodu s krajinou mimo Európy. Inšpiroval ich nový zákon z dielne britského premiéra Rishiho Sunaka, podľa ktorého bude Rwanda prijímať migrantov z Británie.

15:21

Už tretieho podozrivého zadržali v súvislosti s kauzou podplácania, do ktorej je zapletený námestník ruského ministra obrany Timur Ivanov. Oznámili to moskovské justičné úrady.

15:20

 Najmenej 155 ľudí zahynulo v Tanzánii v dôsledku prívalových dažďov, informoval premiér Kassim Majaliwa. Uviedla to agentúra AFP.

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali