Hlina si začína uvedomovať čoho sú progresívci schopní? Líder KDH: Až teraz pred voľbami začala Prostredníkovi vadiť náboženská sloboda?

Hlina si začína uvedomovať čoho sú progresívci schopní? Líder KDH: Až teraz pred voľbami začala Prostredníkovi vadiť náboženská sloboda?

Bratislava 25. októbra 2019 (HSP/Foto:SITA-Diana Černáková)

 

Predseda KDH Alojz Hlina, ktorý v lete podpísal dohodu o neútočení s liberálnou koalíciou PS/Spolu, dnes upozorňuje, že rukojemníkom boja o liberálneho voliča má byť znovu Katolícka cirkev. Reagoval tak na udalosti posledných dní, keď liberáli ostro kritizovali pasáže v učebnici náboženstva

Na snímke Alojz Hlina

“Nemilosrdný boj o liberálneho voliča začal. A ako vždy rukojemníkom – obeťou tohto zápasu má byť kresťanstvo, ideálne Rímsko-katolícka cirkev,” uvádza Hlina, ktorý nedávno hovoril o dohode s liberálmi zahŕňajúcej otázku registrovaných partnerstiev s tým, že v prípadnej budúcej vláde KDH sa tento bod hlasovať nebude, no nebude namietať ani predloženie takéhoto návrhu zo strany jeho koaličných partnerov.

Reklama

Hlina dnes reagoval na vyjadrenia poslanca NR SR za SaS Branislava Gröhlinga, ktorý v stredu zverejnil status, v ktorom namieta textácie v učebnici náboženstva. “Výbušný potenciál tohto statusu je priam cítiť aj cez Facebook,” tvrdí a následne dodáva, že predstavitelia liberálnej strany Progresívne Slovensko nemôžu ostať bokom a tiež vyrážajú do zápasu. Evanjelický teológ Ondrej Prostredník, ktorý za PS kandidoval v eurovoľbách, totiž zverejnil v ten istý deň podobný status ako Gröhling.

Podľa Hlinu je namieste otázka ako expertne sa zaoberá teológ Ondrej Prostredník školstvom, keď až teraz zistil, čo sa učí na náboženstve. “Kurikulum, teda zjednodušene to, čo bude v týchto učebniciach, bolo schválené skoro presne pred deviatimi rokmi . Deväťročné omeškanie reakcie liberálov považujem v dnešnej dynamickej dobe za naozaj vysoké. Čiže až teraz pred voľbami to začalo vadiť? Zaujímavé.”

Reklama

“Cirkev je cirkev, strana je strana. Túto doktrínu presadzujem a budem presadzovať, kým budem v politike,” vysvetlil tiež Hlina svoj dnešný postoj a dodal:

“Nikdy som nemal ambíciu hovoriť cirkvi, čo má byť vo vierouke, ale určite budeme chrániť náboženskú slobodu ako výdobytok Novembra 89. Ak majú páni Gröhling a Prostredník ambíciu ovplyvňovať učenie cirkvi, môžu to prípadne vyskúšať. Ak majú ambíciu ovplyvniť, čo sa bude alebo nebude učiť na hodinách náboženstva, majú teraz jedinečnú možnosť komunikovať citlivo s predstaviteľmi cirkvi, nakoľko v tomto období Katolícke pedagogické a katechetické centrum pripravuje nové kurikulum, ktoré by sa malo schvaľovať na budúci rok. Napríklad im môžu skúsiť napísať list, avšak čo s ním urobia je len a len ich záležitosť.”

Hlina tiež tvrdí, že bude chrániť náboženskú slobodu: “Samozrejme, môžete sa spoľahnúť aj v tom, že hodnotu náboženskej slobody budeme chrániť. Návrhy na obmedzenie náboženskej slobody, ktoré implicitne, aj explicitne odzneli v príspevkoch pánov Gröhlinga a Prostredníka určite nepodporíme.”

Učebnicu náboženstva, ktorá žiakov učí, že potrat, eutanázia a podpora gender ideológie sú kultúrou smrti tento týždeň kritizovali už uvedení Gröhling a Prostredník.

 

Reklama

Zimenová: Môže za to Smer a Fico

Do diskusie o učebnici náboženstva sa dnes zapojila aj poslankyňa NR SR Zuzana Zimenová (posl. klub SaS), ktorá tvrdí, že aj keď platí Vatikánska zmluva, Slovensku to neprikazuje vyučovať náboženstvo povinne v školách. “Mohlo by sa pokojne učiť v nedeľu v kostoloch. Alebo keď už v škole, tak popoludní vo forme krúžku.”

Úryvok z učebnice náboženstva

Z toho, že je výučba náboženstva na školách naďalej možná vinní poslankyňa prvú Ficovu vládu. Táto vláda v roku 2008 schválil nový školský zákon z dielne ministra Jána Mikolaja zo SNS. “Problémy, ktoré školám, žiakom a rodičom tento sfušovaný plagiát spôsobil, nás v školstve prenasledujú dodnes. Jedným z nich je aj to, že SNS otvorila školy bludom, aké sa objavili v učebnici náboženstva,” (viac v článku).

Jaroslav Zajac

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali