Globálny svetový poriadok sa mení – stratili USA definitívne svoju moc?

Globálny svetový poriadok sa mení – stratili USA definitívne svoju moc?

Washington 17. augusta 2022 (HSP/express/Foto:Pixabay)

 

Zdá sa, že svetový poriadok sa mení rýchlosťou, akú sme nezažili od konca studenej vojny, a že sa rýchlo objavujú noví aktéri, čo naznačuje, že USA rýchlo strácajú mocenské opraty

vlajka USA
Ilustračné foto

Za posledné tri roky otriasli svetom významné udalosti, od globálnej pandémie Covid až po vypuknutie vojny na Ukrajine, ktoré prispievajú k zmene tváre svetového poriadku.

Reklama

Okrem toho sa predchádzajúce studené vojny otepľujú alarmujúcim tempom, pričom situácia v Indopacifiku a Juhočínskom mori je príkladom vznikajúceho konfliktu medzi súperiacimi mocnosťami.

Od pádu železnej opony a rozpadu Sovietskeho zväzu USA rýchlo zaplnili prázdne miesto a stali sa hegemónnou svetovou mocnosťou, rozbili predchádzajúce sféry vplyvu, ktoré kedysi ponúkali ochranu, a pod zámienkou šírenia demokracie sa presadili v dovtedy neprebádaných krajinách.

Reklama

Moc, ktorej sa Washington tešil, rýchlo spôsobila, že americký dolár si udržal pozíciu najdôležitejšej zahraničnej meny na svete a umožnila USA rozšíriť svoj náskok pred súpermi ako najväčšia svetová ekonomika.

Vojna v Iraku a Afganistane však viedla k zmene nálady voči USA a zaznamenala nárast násilných neštátnych aktérov šíriacich teror v USA aj vo svete.

Nástup a pád amerického prezidenta Donalda Trumpa tiež zmenil prístup mnohých vzmáhajúcich sa mocností k USA, pričom viaceré nezúčastnené krajiny sa ešte viac odcudzili Washingtonu, či už zámerným konaním, alebo v dôsledku nedôvery.

Dnes si USA stále udržiavajú pozíciu najväčšej svetovej ekonomiky a nepochybne aj najväčšej armády, ale podľa odborníkov sa blíži zmena, keďže nové vzmáhajúce sa mocnosti sa snažia vytlačiť tie, ktoré sú teraz na vrchole.

 

Reklama
Čína

Minulý mesiac sa šéf FBI Christopher Wray a šéf bezpečnostných služieb Ken McCallum postavili na pódium v Thames House a predniesli bezprecedentné varovanie, že Čína je najväčšou hrozbou pre západnú bezpečnosť. Wray povedal: “Neustále vidíme, že je to čínska vláda, ktorá predstavuje najväčšiu dlhodobú hrozbu pre našu ekonomickú a národnú bezpečnosť, a tým “našu” myslím oba naše národy spolu s našimi spojencami v Európe a inde.”

McCallum uviedol, že MI5 vedie sedemkrát viac vyšetrovaní v Číne ako pred štyrmi rokmi a plánuje opäť narásť, aby riešila rozšírené pokusy o ovplyvňovanie, ktoré prenikajú “do mnohých aspektov nášho národného života”.

Okrem toho Čína zaznamenáva rýchly rast svojho hospodárstva, pričom odborníci predpokladajú, že do roku 2024 by sa mohla stať najväčšou ekonomikou sveta. Napriek tomu práve v rámci ázijsko-tichomorského regiónu spôsobuje Peking v koridoroch moci v USA zimomriavky.

Nedávne získanie Hongkongu a zavedenie zákona o bezpečnosti by mohlo byť katalyzátorom potrebným na to, aby sa podobná črta prejavila aj na Taiwane.

Washington už dlho naznačuje, že by ostrov podporil, ale z obáv pred oficiálnym vyhlásením Taiwanu za nezávislý štát sa zastavil pred masívnou diplomatickou a dokonca vojenskou odvetou zo strany Pekingu.

Reklama

K problému s Taiwanom sa pridáva aj neustále rastúca prítomnosť Číny v Juhočínskom mori a v Indopacifiku, kde Peking buduje bilaterálne vzťahy s ostrovnými štátmi, čo núti Washington, aby sa snažil urobiť to isté, hoci podľa čínskych analytikov príliš neskoro.

Niet pochýb o tom, že Čína je ďalšou globálnou superveľmocou a pravdepodobne preklopí svet do nového bipolárneho svetového poriadku, aký tu nebol od čias studenej vojny medzi USA a Sovietskym zväzom.

Rovnováhu by však mohli zmeniť aj ďalšie rastúce mocnosti, a to viacerými smermi.

 

Rusko

Keď sa rozpadol Sovietsky zväz, vo svete rýchlo zanikli sféry vplyvu, ktoré s ním súviseli, čo viedlo k rýchlemu nárastu konfliktov medzi štátmi, aký sme už dlhé roky nezažili.

V nasledujúcich rokoch došlo medzi Moskvou a Washingtonom k relatívne malej interakcii – prinajmenšom v porovnaní s rozsahom pozorovaným počas studenej vojny – až do nástupu Donalda Trumpa, ktorému podľa mnohých pomohla do funkcie vlna dezinformácií podporovaných Ruskom.

Trump začal v istom momente spochybňovať potrebu NATO, najmä pri výške peňažných príspevkov USA v porovnaní s ostatnými.
Jeho reakcia spôsobila, že menšie členské štáty rýchlo siahli po šekových knižkách a zvýšili výdavky na obranu.

Všetko sa však zmenilo, keď Vladimir Putin začal svoju takzvanú špeciálnu operáciu na Ukrajine. Opäť sa narušil status quo, keď popredná svetová mocnosť napína svoje svaly, zatiaľ čo USA sa len prizerajú

Náznaky zmeny priorít a schopnosti viesť prišli, keď USA prekročili Putinove červené čiary a povolili Ukrajine vstúpiť do NATO, čo je pre niektorých prejavom slabosti.

Vzhľadom na článok 5, ktorý vyžaduje vzájomnú ochranu členských štátov, je ľahké pochopiť, prečo sa Washington chce vyhnúť konfliktu s obrovskou jadrovou veľmocou, akou je Rusko.

Reklama

Tvrdá sila však nie je jediným nástrojom a zostáva zvláštne, že USA nedokázali spustiť mäkkú silu vo forme diplomacie, čo je ďalším znakom toho, že Washington už možno nemá taký vplyv, aký mal kedysi.

 

Blízky východ

Blízky východ je už dlho miestom napätia medzi Východom a Západom.

Dve vojny v Iraku, neustále rastúce napätie v súvislosti s iránskym jadrovým programom, neustály konflikt medzi Izraelom a Palestínou, vojna medzi Saudskou Arábiou a Jemenom a pretrvávajúce bezpečnostné problémy v Perzskom zálive ako hlavnom zásobovacom kanáli ropy robia túto oblasť veľmi nestabilnou.

V dvoch krajinách však boli Spojené štáty nútené znížiť počet svojich príslušníkov alebo úplne opustiť krajinu, pričom z Afganistanu USA odišli nadobro.

Reklama

Diplomacia tiež utrpela úder, keďže Irán sa stal pre USA čoraz nedôveryhodnejším po tom, ako Trump opustil jadrovú dohodu známu ako JCPOA, a Biden sa snaží splniť svoj sľub, že sa k nej opäť pripojí.

Pakistan tiež vyvolal otázky týkajúce sa angažovanosti USA v krajine, pričom zosadený premiér Imrán Chán zo svojho odvolania jednoznačne obvinil Washington.

Keďže však USA naďalej zanechávajú v regióne prázdne miesta, rýchlo ich opäť zaplnia rozvíjajúce sa mocnosti, pričom čínska iniciatíva Jedno pásmo, jedna cesta je jasným príkladom toho, ako ekonomický prísľub – hoci s veľkým záujmom v prospech Pekingu – môže odomknúť mnohé dvere, ktoré sa pred USA zabuchli.

Nadchádzajúca návšteva prezidenta Si v Saudskej Arábii, ktorá sa uskutoční budúci týždeň, bude pre USA tiež dôvodom na znepokojenie, keďže Peking sa nepochybne zameria na dodávky ropy z kráľovstva a zároveň ponúkne pomoc pri financovaní veľkých modernizačných projektov, ktoré sa v Rijáde pripravujú.

Z finančného hľadiska by akákoľvek dohoda medzi Saudskou Arábiou a Čínou mohla viesť k odklonu obchodu od petrodolára, keďže Peking sa snaží budovať svoj “digitálny jüan”, čím by opäť odstránil ďalšiu dominanciu USA nad globálnou mocou.

Reklama

Otázka, či bola táto zmena nevyhnutná, zostáva predmetom horúcich diskusií, ale globálne udalosti určite prispeli k tomu, že sa tento status quo narušil.

V čase krízy je kľúčom k udržaniu moci vodcovstvo a možno argumentovať tým, že Biden nemá takú autoritu a reputáciu, akú mali niektorí jeho predchodcovia.

Ako sa však hovorí, dostať sa na vrchol je ľahké, udržať si pozíciu je ťažšia časť. Pretože noví globálni rivali sa dostávajú na vrchol buď silou, alebo nátlakom, ale všetci majú na muške rovnaký cieľ.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali