Vzťah medzi generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom a Radou RTVS sa dostal do formy otvoreného sporu

Vzťah medzi generálnym riaditeľom Ľubošom Machajom a Radou RTVS sa dostal do formy otvoreného sporu

Bratislava 24. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Vzťah medzi generálnym riaditeľom RTVS Ľubošom Machajom a Radou RTVS sa dostal do formy otvoreného sporu. Obe strany sa navzájom obviňujú z účelového konania. Šéf manažmentu ho vidí v uzneseniach rady, predseda rady Igor Gallo zasa vo výrokoch, ktorými Machaj uznesenia hodnotí

Rada RTVS Ľuboš Machaj Igor Gallo
Na snímke v pozadí uprostred zľava generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj a predseda Rady RTVS Igor Gallo

Jadrom sporu sú uznesenia z ostatného rokovania Rady RTVS, v ktorých orgán dohľadu väčšinou hlasov konštatoval porušenie zákona zo strany generálneho riaditeľa. Machaj sa ho mal dopustiť tým, že radu písomne neinformoval o zámere novej kolektívnej zmluvy a valorizácie platov, teda zmluvného záväzku presahujúceho 100.000 eur. Druhé uznesenie vyvolávajúce konfrontáciu strán je kritika spravodajstva informujúceho o atentáte na premiéra Roberta Fica (Smer-SD).

Reklama

Machaj v prvom prípade tvrdí, že zákon neporušil. Argumentuje tým, že v decembri 2023 radu informoval o zámere kolektívnej zmluvy, rovnako poukazuje na to, že výšku valorizácie oznámil aj v dokumente o východiskách rozpočtu na rok 2024. Poukázal tiež na to, že disponuje právnymi stanoviskami, ktoré porušenie zákona nekonštatujú, vrátane podpredsedu rady, experta na právo Tomáša Cabana.

“Považujem preto uznesenie rady za účelové a vykonštruované,” vyhlásil Machaj vo štvrtok (23. 5.) na tlačovej konferencii.

Reklama

Zároveň naznačil, že rada chcela razantným uznesením proti generálnemu riaditeľovi ukázať svoje opodstatnenie. Rovnako tak podľa neho môže byť uznesenie zámienkou na návrh na jeho odvolanie v parlamente.

Gallo Machajove vyjadrenia dôrazne odmieta.

“Jeho reakcie na väčšinový názor radných sú nenáležité so zámerom vytvoriť zo seba obeť,” uviedol v reakcii.

Šéfa RTVS opätovne vyzýva, aby len preto, lebo mu nevyhovuje iný názor, nerobil z členov rady terče a zlo, voči ktorému je potrebné bojovať. Upozornil, že Machaj zámer kolektívnej zmluve nepredložil v intenciách aplikačnej praxe, ale ju iba spomenul v rámci neformálnej informácie, pri východiskách rozpočtu boli zasa uvedené zámery, s ktorými rada nesúhlasila.

“Mali sme dostatok odborných argumentov na prijatie uznesenia o porušení zákona o RTVS,” zdôraznil Gallo.

Reklama

Machajove reakcie naň nechápe aj preto, lebo malo vyslovene deklaratórny charakter.

Gallo takisto odmieta politizáciu v prípade kritických výhrad rady k spravodajstvu týkajúceho sa atentátu na premiéra.

“Uznesenie reflektovalo názor rady na nevyvážený výber respondentov a preferovanie jedného z kandidátov na poslancov Európskeho parlamentu,” vysvetlil šéf rady RTVS.

Machaj aj toto uznesenie považuje za súčasť tlaku na jeho osobu a mandát. Spravodajstvo o atentáte na premiéra bolo podľa neho zvládnuté dobre a profesionálne.

Návrh zákona, ktorý zavádza zmeny kreovania orgánov verejnoprávneho telerozhlasu, ukončuje mandát generálneho riaditeľa i súčasných členov Rady RTVS dňom účinnosti novej legislatívy. Podľa súčasného zákona o RTVS môže Výbor Národnej rady SR pre kultúru a média navrhnúť odvolanie generálneho riaditeľa napríklad v prípade nesplnenia si povinnosti týkajúcej sa písomného oznámenia rade o zámere vstúpiť do zmluvného záväzku s plnením presahujúcim 100.000 eur.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:13

Summit o mieri na Ukrajine, ktorý sa tento víkend konal vo Švajčiarsku, naplnil očakávania aspoň nejakého pokroku. Po návrate z dvojdňového podujatia to v nedeľu podľa svojej kancelárie uviedol český prezident Petr Pavel, informuje TASR.

Petr Pavel
Český prezident Petr Pavel prichádza na mierový summit o Ukrajine, ktorý sa koná v horskom stredisku Bürgenstock pri meste Luzern vo Švajčiarsku v sobotu 15. júna 2024
19:37

Ďalší summit o Ukrajine, ktorý by nadviazal na rozhovory vo Švajčiarsku z tohto víkendu, by sa mohol uskutočniť ešte pred novembrovými prezidentskými voľbami v Spojených štátoch. Uviedol to v nedeľu švajčiarsky minister zahraničných vecí Ignazio Cassis, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

19:35

Najmenej 19 Jordáncov a Iráncov už zomrelo počas púte hadždž do Mekky v Saudskej Arábii, ktorá sa koná v čase extrémnych horúčav. Oznámili to v nedeľu jordánske a iránske úrady, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.

hadždž
Pútnici odchádzajú po modlitbách pred Veľkou mešitou počas každoročnej púte hadždž v Mekke v Saudskej Arábii vo štvrtok 13. júna 2024
19:35

Približne 500 ľudí sa zúčastnilo v nedeľu za prísnych bezpečnostných opatrení pochodu za práva homosexuálnych, bisexuálnych a transrodových ľudí v Kyjeve. Išlo o prvý pochod Pride, ktorý sa konal v ukrajinskej metropole od začiatku invázie Ruska.

18:42

Neďaleko gréckeho ostrova Korfu našli v nedeľu telo mŕtveho Američana, informovali grécka televízia ERT a tlačová agentúra ANA. Deň predtým objavili na ostrove Symi telo Holanďana. Ďalší traja turisti sú nezvestní. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Telo nezvestného 55-ročného muža našiel iný turista v mori neďaleko prístavu Mathraki. Muž bol v Grécku na dovolenke a naposledy ho videli živého v utorok. Jeho telo majú previezť do nemocnice na Korfu, kde vykonajú pitvu.

18:41

Organizácia Spojených národov privítala v nedeľu rozhodnutie Izraela pozastaviť každý deň boje v oblasti na juhu Pásma Gazy, aby uľahčil dodávky pomoci. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

18:12

Európska centrálna banka (ECB) by mohla pokračovať v znižovaní úrokových sadzieb podľa predstáv trhov, podmienkou však je, že zmierňovanie inflácie bude v súlade s očakávaniami finančníkov. Povedal to koncom tohto týždňa člen Rady guvernérov Európskej centrálnej banky (ECB) Martinš Kazaks.

18:10

Nórsko poskytne Ukrajine 1,1 miliardy nórskych korún (96 miliónov eur) určených na pomoc pri oprave energetickej infraštruktúry a zabezpečení dodávok elektrickej energie do krajiny pred budúcou zimou, uviedol v nedeľu nórsky premiér Jonas Gahr Störe.

Ukrajina Rusko Vojna Invázia
Na snímke, ktorú poskytla tlačová služba 24. mechanizovanej brigády, miestni obyvatelia opúšťajú svoje rodné mesto Toreck v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny vo štvrtok 13. júna 2024
18:07

Rusko nie je pripravené diskutovať o spravodlivom a trvalom mieri, povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu na tlačovej konferencii vo Švajčiarsku, kde sa konal dvojdňový mierový summit o Ukrajine. Zároveň dodal, že ak by Rusko stiahlo svoje jednotky z Ukrajiny, bol by otvorený každým mierovým rokovaniam.

Volodymyr Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
18:04

Víkendový summit vo Švajčiarsku priblížil Ukrajinu k mieru, skutočný mier sa však nedosiahne jedným krokom a cesta k nemu si bude vyžadovať trpezlivosť a odhodlanie. Uviedla to v nedeľu predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová, informuje

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dievčatá z detského folklórneho súboru Čerešenka počas podujatia Kapušianske folklórne slávnosti

Autor: TASR-Veronika Mihaliková

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali