Fotoreportáž: Arménsky Majdan sa končí? Deti spievajú hymnu, v paneláku vypínajú elektrinu, hladovkárov hospitalizovali a iné postrehy z Jerevanu

Fotoreportáž: Arménsky Majdan sa končí? Deti spievajú hymnu, v paneláku vypínajú elektrinu, hladovkárov hospitalizovali a iné postrehy z Jerevanu

Jerevan 3. júla 2015 (HSP/Foto:NEWS.AM)

 

Vášne v centre arménskej metropoly pomaly utíchajú. Kým pred niekoľkými dňami na Bagramianovej triede protestovalo 8-10 tisíc ľudí, v súčasnosti počet demonštrantov vo večerných hodinách značne poklesol. Cez deň je tam iba pár desiatok mladých ľudí

 

Reklama

Posledných pár dní v centre Jerevanu bolo celkom pokojných a situácia sa stabilizuje. Pomaly dochádza aj trpezlivosť vedeniu arménskej polície, ktoré zasa pohrozilo, že „vyčistí“ Bagramianovu triedu, pretože protestná akcia trvá už pridlho a zbytočne blokuje premávku v samotnom centre arménskeho hlavného mesta. „Právo na demonštrácie nemôže mať absolútny charakter. V demokratickej spoločnosti je toto právo obmedzené za účelom dodržiavania verejného poriadku a ústavných práv a slobôd – jedným z nich je aj zabezpečenie plynulej premávky v mestách a obciach,“ zdôraznili policajti.

Policajné veliteľstvo poukázalo na to, že demonštranti mali dosť času, aby vyjadrili svoje názory a postoje, dojmy a pojmy, ale nevidia dôvod, aby protestujúci občania aj naďalej blokovali hlavnú dopravnú tepnu v meste. Podčiarkli, že tým obmedzujú ústavné právo a slobody iných občanov, ktorí nemôžu cestovať autom alebo autobusom v centre Jerevanu. Polícia zasa vyzvala demonštrantov, aby dobrovoľne opustili Bagramianovú triedu. Navrhli, aby títo občania presťahovali na iné miesto – možno aj na Námestie slobody, ako to urobila skupina „Rozkrádaniu – nie!“ Veliteľstvo polície zdôraznilo, že tento stav nemôže trvať donekonečna a nakoniec polícia bude musieť uplatniť svoje právomoci – teda odviesť demonštrantov z Bagramianovej cesty násilne.

Reklama

Početnú skupinu novinárov, ktorí tu vo dne i v noci krúžia ako včely vedľa úľu, a samotných demonštrantov v ostatných hodinách pobavilo niekoľko zaujímavých epizód. Napríklad nečakane prišla „veľká posila“: dve vychovávateľky sem priviedli skupinku detí z miestnej materskej školy. Asi 20 detí nejaký čas snorilo medzi demonštrantmi, potom zaspievali arménsku hymnu, čím vyslúžili búrlivý potlesk od všetkých prítomných.

Zástupca náčelníka Policajného zboru Arménska Valerij Osipian sa osobne dostavil na miesto činu a požiadal, aby vychovávateľky odviedli maloleté detí preč, pretože ich nemôžu vystavovať nebezpečenstvu a nachádzať sa tam, kde prebieha protestná akcia. Detičky príkladne vytvorili páry a organizovane odišli – pokračujúc v spievaní arménskej hymny.

Onedlho demonštrantov navštívila riaditeľka 3. oddelenia Hlavného riaditeľstva pre otázky výchovy maloletých detí Nelli Durianováp. Požiadala, aby z miesta činu odišli všetky maloleté deti. Dôrazne upozornila lídrov protestnej akcie, aby nedovolili, aby sa medzi nich “zamiešali“ deti, pretože to môže ohroziť ich zdravie a bezpečnosť. „Nesmú tu bxyyť žiadne maloleté deti – hlavne vo večerných hodinách,“ podčiarkla.

V rozhovore pre rozhlasovú stanicu Sloboda jeden z lídrov „odštiepeneckej skupiny“, ktorá zostala na Bagramianovej triede a nepremiestnila sa na Námestie slobody, David Sanasarian vysvetlil, že toto hnutie iba začína svoju činnosť a ešte nemá konkrétny program. Potvrdil, že protestujúci sa rozštiepili na dve skupiny: prvá – „Rozkrádaniu – nie“ odišla na Námestie slobody a druhá, ktorá ešte nemá žiadny názov, zostáva zatiaľ na Bagramianovej triede.

Práve túto skupinu na Bagramianovu triedu prišla podporiť hudobná kapela The Small bodies, ktorá tu večer vystúpila s koncertom. Tesne pred koncertom sa stala trochu tragikomická epizóda, keď v susednom dome vypli elektrinu. Miestne úrady takto reagovali na prosby obyvateľov, ktorí sa sťažovali, že demonštranti robia hluk a svoje megafóny a reproduktory napojili na zdroje elektriny priamo v ich paneláku. Tak im vypli elektrinu v celom dome! Prerušenie elektrickej energie však trvalo iba niekoľko minút, pretože demonštranti prisľúbili, že nebudú používať elektrickú energiu z tohto paneláku a nebudú robiť veľký hluk vo večerných a nočných hodinách.

Reklama

Včera večer prišla pomerne kuriózna správa. Ako sme písali, dvaja mládežníci – Arutiun Arutiunian a Aik Parikian na protest proti zámerom vlády 30. júna vyhlásili hladovku. Nič nové pod slnkom. Pikantériou je však to, že táto „odtučňovacia kúra“ im dlho nevydržala: včera obidvom prišlo zle a sanitka ich odviezla do nemocnice. Nevydržali v hladovke ani 2 dní… Čo z toho vyplýva? Človek potrebuje jesť každý deň…

Večer a noc boli celkom pokojné. Pred polnocou sa síce na Bagramianovej triede zasa zišlo zopár tisíc ľudí, ale po krátkom mítingu drvivá väčšina odišla domov. Dnes ráno je na Bagramianovej triede iba zopár mladíkov, ktoré stále strážia „čínsky múr“ zo smetných nádob. Pomaly sa zobúdzajú aj tí, ktorí strávili noc v stanovom tábore na Námestí slobody. Zdá sa, že arménsky „Majdan“ pomaly končí, ale „prekvapenia“ vôbec nie sú ešte vylúčené…

Eugen Rusnák

 

 

Reklama

Priamy prenos si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:05

Slovenskej pošte (SP) sa vlani podarilo znížiť stratu na 5,48 milióna eur. Ide o najnižšiu stratu za posledné štyri roky. V minulom roku stúpli tržby pošty, a to približne o dve percentá. Vyplýva to z účtovnej uzávierky SP a údajov FinStat.

16:02

Rakúska ľudová strana (ÖVP) odmietla legislatívny návrh svojho koaličného partnera o povinnej diverzifikácii dodávok plynu. Zmeny v súčasnom zákone, ktoré navrhla ministerka životného prostredia Leonore Gewesslerová zo strany Zelených, predpokladajú, že podiel dovozu plynu z Ruska na domácom trhu do roku 2027 klesne z približne 90 % na nulu.

16:00

Tínedžerka, ktorú v súvislosti s útokom nožom v blízkosti jej školy postihla srdcová nevoľnosť, vo štvrtok zomrela. Dievča vo veku 14 rokov dostalo infarkt krátko po tom, ako vedenie jej školy nariadilo uzavrieť celý objekt. Stalo sa tak v snahe chrániť študentov pred útočníkom vyzbrojeným nožom, ktorý pred tým v blízkosti inej neďalekej školy ľahko zranil dve dievčatá vo veku sedem a 11 rokov. 

15:58

Európska únia (EÚ) po prvý raz uvalí sankcie na radikálnych izraelských osadníkov na západnom brehu Jordánu.

15:36

Francúzska polícia v piatok popoludní zadržala pred iránskym konzulátom v Paríži podozrivého muža, ktorý tam predtým podľa jedného svedka vstúpil s výbušninami. Podľa zdroja denníka Le Figaro k zadržaniu došlo po tom, čo muž z budovy vyšiel. Polícia teraz prehľadáva okolie konzulátu.

15:36

Česi si vo voľbách do Európskeho parlamentu budú môcť vybrať z 30 politických strán, hnutí či koalícií. V piatok to oznámilo české ministerstvo vnútra, ktoré zverejnilo rozhodnutie o registrácii kandidátnych listín. Podľa prieskumov je favoritom hnutie ANO.

15:34

Podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva SR Denisa Saková (Hlas-SD) počas diskusie na 20. výročnom sneme Republikovej únie zamestnávateľov (RÚZ) upozornila na dôležitosť rozvoja energetického sektora pre budúcnosť Slovenska. Témami diskusie boli aj zlepšovanie podnikateľského prostredia, digitalizácia či podpora životného prostredia. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva hospodárstva (MH) SR.

15:33

Minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD) odmietol tvrdenia opozičného KDH, podľa ktorých mal garantovať, že neotvorí a nezníži druhý pilier. Rovnako odmietol aj tvrdenie, podľa ktorého zachová inštitút daňového bonusu a nepodporí zdvíhanie daní a odvodov z dôvodu pokrytia 13. dôchodkov. V piatok o tom informoval tlačový odbor rezortu práce. Vedenie KDH vo štvrtok (18. 4.) uviedlo, že tieto záväzky im umožnili podporiť zavedenie 13. dôchodku.

15:26

Iránsky prezident Ebráhím Raísí v piatok privítal bezprecedentný odvetný útok Teheránu na Izrael spred takmer týždňa. Vo svojom prejave k stovkám ľudí v provincii Semnán však Raísí vôbec nespomenul explózie, ktoré v piatok hlásili z provincie Isfahán v strednej časti Iránu.

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali