Fico hovorí, že koalícia vytvorila systém profesionálnych svedkov. Okrem Makoá mal do SIS prestúpiť aj Slobodník: Ako je možné, že najvýznamnejší udavači spolupracujú so SIS?

Fico hovorí, že koalícia vytvorila systém profesionálnych svedkov. Okrem Makoá mal do SIS prestúpiť aj Slobodník: Ako je možné, že najvýznamnejší udavači spolupracujú so SIS?

Bratislava 27. mája 2021 AKTUALIZOVANÉ (HSP/Foto:SITA/Branislav Bibel)

 

Predseda strany Smer-SD Robert Fico vystúpil v stredu na tlačovej konferencii kvôli mimoriadnej schôdzi v NR SR. Okrem tejto témy odznelo aj niekoľko zaujímavých informácii, Fico pritom vôbec nešetril premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO) 

Robert Fico
Na snímke zľava v popredí, poslanci NR SR za stranu SMER – sociálna demokracia: Ján Richter, Ladislav Kamenický a Robert Fico

Podľa Fica doterajšie dôkazy ukazujú, že vládna koalícia si vytvorila systém profesionálnych svedkov, ktorí sú pripravení svedčiť v akejkoľvek situácii. Dodal, že títo svedkovia sú kvôli slobode ochotní udať kohokoľvek a vymyslieť si čokoľvek.

Reklama

Taktiež tu podľa neho existuje systém politicky angažovaných vyšetrovateľov. “Ide o špinavé politické procesy voči opozícii, vo väzbe sedia ľudia bez dôvodov. Na 90% sú títo ľudia obvinení bez akýchkoľvek dôkazov, na základe udavačov.”

Podľa Fica si je koalícia vedomá, že bez systému, ktorý spomínal, by vládnuť nemohli. “Môžeme konštatovať, že právny štát na Slovensku vôbec neexistuje.”

Reklama

Fico sa ďalej ostro pustil do predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽaNO) za jeho vystúpenie na mimoriadnej schôdzi zvolanej v stredu. “Je to hanba nad hanbu. Ja som mu ta aj povedal, že takú úbohosť, keby národ videl, tak by zaplakal a pochopil by, kto to stojí na čele vlády. A úbohosť je možno ešte slabé slovo.”

Podľa Fica Heger nie je schopný sa sám vyjadrovať a všetko iba čítal. Ďalej predseda Smeru kritizoval aj stretnutie vysokopostavených politikov na pôde SIS, ktoré sa podľa neho udialo preto, že sú si vedomí, že majú problém.

Fico tvrdí, že sú informácie o systéme odmien pre ľudí, ktorí majú byť zapletení a politicky angažovaní v jednotlivých kauzách. “My sa pýtame, ako je tvorený tento fond, financovanie týchto ľudí? Je tvorení tým, že pánovi Miškovičovi dávajú právne služby, alebo je napríklad tvorený, že pán Heger mal vyplatiť šéfovi Tiposu a. s odmenu, ktorá má šesť čísiel? Prečo na to neodpovedá pán Heger?”

Fico tvrdí, že majú k dispozícii informácie, že okrem Ľudovíta Makoá do SIS v lete 2020 prestúpil aj ďalší kajúcnik Bernard Slobodník.

“Ako je možné, že najvýznamnejší udavači spolupracujú so SIS, ktorá je pod kontrolou vládnej koalície? Watergate sa môže hanbiť,” pokračoval Fico s tým, že takéto neuveriteľne súvislosti sa dnes ukazujú.

Reklama

Robert Fico tiež poznamenal, že má informácie, že predmetom rokovania v tajnej miestnosti SIS boli tieto informácie zosumarizované v materiáli s krycím názvom „Turecký vrch“. Má ísť o miesto, kde sa vraj stretávali vyšetrovatelia s prokurátormi a koordinovali svoj postup. (viac v článku)

 

Kaliňák vyzýva prezidentku, aby sa vyjadrila k stretnutiu v SIS

Člen strany Smer-SD Erika Kaliňák vo štvrtok vyzval prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby sa vyjadrila k stretnutiu na pôde SIS, ktoré vyvoláva toľko otázok.

Podľa Kaliňáka informácie zo správy SIS, ktoré v parlamente prečítal Boris Kollár, sú na okamžitú demisiu vlády premiéra Eduarda Hegera (OĽaNO).

Reklama

“Pani prezidentka, keďže ste aj vy boli v bunkri SIS, a na rozdiel od nás máte všetky informácie o tom, čo sa deje, predstúpte pred verejnosť. Definitívne povedzte pravdu,” hovorí Kaliňak vo videu.

Podľa mladého politika je tu niekoľko nezodpovedaných dôležitých otázok, ako napríklad či boli bezpečnostné zložky hrubo manipulované a zneužité.

Ak prezidentka ostane ticho, Kaliňák chce tieto požiadavky spolu s ľuďmi zopakovať 29. mája na námestí.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali