Európska komisia požiadala členské štáty o stanovisko k modifikovanej kukurici

Európska komisia požiadala členské štáty o stanovisko k modifikovanej kukurici

Brusel 6. novembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

V roku 2007 podala spoločnosť Pioneer na Všeobecnom súde EÚ prvú žalobu proti EK za nekonanie vo veci žiadosti pestovania geneticky modifikovanej kukurice

Európska komisia (EK) požiadala dnes Radu ministrov o zaujatie stanoviska k pestovaniu geneticky modifikovaných plodín (GMO). Ide o reakciu na rozsudok Všeobecného súdu EÚ, ktorý 26. septembra upozornil, že EK nereagovala na žiadosť týkajúcu sa pestovania GMO predloženú v roku 2001.

Reklama
Ilustračné foto

Komisia požiadala Radu o odsúhlasenie návrhu poskytnúť členským štátom viac subsidiarity v oblasti pestovania geneticky modifikovanej kukurice. Teraz je na Rade ministrov, aby k tejto žiadosti zaujala stanovisko kvalifikovanou väčšinou.

Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) k tejto žiadosti predložil v rokoch 2005-12 už šesť pozitívnych stanovísk.

Reklama

Žiadosť z roku 2001 podlieha starému úradnému postupu z obdobia pred Lisabonskou zmluvou. To znamená, že ak Rada nerozhodne kvalifikovanou väčšinou, či už v prospech uvedeného schválenia alebo proti nemu, potom je Európska komisia podľa zákona povinná povolenie udeliť.

Komisia požiadala o novú diskusiu v Rade ministrov v súvislosti s návrhom týkajúcim sa pestovania GMO, ku ktorému Európsky parlament (EP) už prijal stanovisko. Na základe tohto stanoviska by sa členským štátom malo povoliť, aby pestovanie GMO na svojom území obmedzili alebo zakázali z iných dôvodov, ako sú tie, ktoré súvisia s rizikom pre zdravie a životné prostredie.

“Komisia, ktorá je povinná konať v súlade s rozsudkom súdu, sa rozhodla zaslať návrh rozhodnutia o povolení kukurice 1507 Rade. V nasledujúcich mesiacoch budú ministri vyzvaní, aby zaujali stanovisko k tejto žiadosti o povolenie,” uviedol eurokomisár zodpovedný za zdravie Tonio Borg.

Rozhodnutie Súdu EÚ týkajúce sa kukurice 1507 podľa Borga utvrdzuje naliehavosť zosúladenia prísnych európskych pravidiel týkajúcich sa povoľovania pestovania GMO, pričom je potrebné zohľadniť situáciu v každom členskom štáte. Komisia už pred troma rokmi predložila návrh na riešenie tejto situácie, pokiaľ ide o postup povoľovania. Tento návrh získal širokú podporu EP aj Rady a preto by podľa Borga mali aj členské štáty podporiť návrh EK.

Komisia požiadala, aby diskusia s členskými štátmi o tejto otázke prebehla počas zasadnutia Rady EÚ pre životné prostredie, ktoré sa bude konať 13. decembra.

Reklama

Celý spor sa týka geneticky modifikovanej kukurice 1507 (kukurica Bt) s odolnosťou proti špecifickým larvám hmyzu škodlivým pre kukuricu (európska forma vijačky kukuričnej). V súčasnosti je tento typ kukurice v EÚ povolený na používanie v potravinách a krmivách, no nie na pestovanie. V roku 2001 spoločnosť Pioneer predložila žiadosť o povolenie kukurice 1507 na pestovanie v zmysle smernice o zámernom uvoľnení geneticky modifikovaných organizmov do životného prostredia. V roku 2007 podala spoločnosť Pioneer na Všeobecnom súde EÚ prvú žalobu proti EK za nekonanie.

zf

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:48

Rómske obete nacistického režimu česká verejnosť dlho prehliadala. Vznikom Pamätníka holokaustu Rómov a Sintov pri juhočeskej obci Lety spláca Česko desaťročia trvajúci dlh voči obetiam aj preživším. Na otvorení pamätníka to v utorok povedal český prezident Petr Pavel.

15:45

Západné tajné služby zabránili vlani najmenej desiatim džihádistickým útokom po celej Európe a súčasná vojna medzi Izraelom a militantným palestínskym hnutím Hamas zvýšila hrozbu ďalších útokov. Oznámila to v utorok holandská Všeobecná spravodajská a bezpečnostná služba (AIVD).

15:44

Časť americkej vojenskej pomoci pre Ukrajinu sa už nachádza v skladoch v Nemecku a Poľsku, čo zjavne zníži čas potrebný na jej dodanie. TASR informuje podľa utorkovej správy stanice CNN. Predstavitelia americkej vlády to oficiálne nepotvrdili.

15:38

Prísna menová politika Európskej centrálnej banky (ECB) “prináša ovocie” a zatiaľ sa jej úspešne darí obmedzovať infláciu. No rozhodnutie o znížení jej úrokových sadzieb bude závisieť aj od toho, či nové prognózy a čerstvé údaje potvrdia, že rast spotrebiteľských cien smeruje k cieľu banky na úrovni 2 %. Uviedol to v utorok člen Rady guvernérov ECB a prezident nemeckej Bundesbanky Joachim Nagel v prejave v Berlíne.

15:29

Proiránske šiitské militantné hnutie Hizballáh tvrdí, že v odvete za smrť dvoch svojich príslušníkov zaútočilo v utorok na dve základne izraelskej armády na severe Izraela.

15:29

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok v Štrasburgu schválili predĺženie dočasných opatrení na liberalizáciu obchodu pre Ukrajinu a zároveň aj opatrenia na ochranu poľnohospodárov EÚ.

15:28

V Rusku sa ani tento rok, už druhýkrát po sebe, počas 9. mája z bezpečnostných dôvodov neuskutočnia žiadne pochody organizované hnutím Nesmrteľný pluk na pripomenutie si pamiatky na účastníkov druhej svetovej vojny.

15:28

Desiatky študentiek Cambridgskej univerzity sa počas druhej svetovej vojny zapojili dešifrovania tajných nacistických kódov. Uznanie ich práce prišlo až teraz.

15:25

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok definitívne schválili nové nariadenie, ktoré štátom EÚ umožňuje zakázať predaj, dovoz a vývoz tovaru vyrobeného pomocou nútenej práce.

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali