Druhý najobľúbenejší “šport” vo Francúzsku? Vandalizácia kostolov a ničenie kresťanských symbolov

Druhý najobľúbenejší “šport” vo Francúzsku? Vandalizácia kostolov a ničenie kresťanských symbolov

Paríž 17. mája 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Druhý najobľúbenejší šport vo Francúzsku, hneď po futbale? Zdá sa, že je to vandalizácia kostolov a ničenie kresťanských symbolov. Len v priebehu posledných dvoch mesiacov boli zaznamenané desiatky prípadov vandalizácie, krádeží a znesvätení kostolov

Ilustračné foto

Portál L´observatoire de la christianophobie pravidelne monitoruje situáciu a prináša pravidelne správy o týchto činoch. Situáciu súčasného Francúzska dokresľuje nasledujúci zoznam útokov na kostoly alebo kresťanské symboly len za obdobie apríl – máj 2019:

Reklama

Znesvätenie kostola sv. Petra v Montluçon: páchatelia rozbili dvere od svätostánku a ukradli hostie nachádzajúce sa v cibóriu.

Kostol sv. Jána v Pibres: neznámi páchatelia rozmlátili vchodové dvere do kostola a odcudzili 3 sochy, 2 zastavenia krížovej cesty, veľkonočnú sviecu a dva svietniky.

Reklama

V Port-la- Nouvelle vandali poškodili sochu lurdskej Panny Márie.

Farnosť Saint-German de Prés: 2 páchatelia, ktorých zaznamenala bezpečnostná kamera v noci zo 7. na 8. mája sa vlámali do kostola a následne ukradli bronzový svietnik a pozlatený kríž, ktorý stál na oltári.

Farnosť v departamente Vienne od februára zaznamenala desiatky krádeží a pokusov o krádež kalichov a cibória, v niektorých prípadoch i veľmi vzácnych. Arcibiskup z diocézy Poiters, Pascal Wintzer, v reakcii na tieto udalosti odmietol zatváranie chrámov s argumentom, že by to „dalo za pravdu tým, ktorí chcú tak či onak, týmto násilím vymazať prítomnosť kresťanstva v spoločnosti.“

Kostol sv. Martina vo farnosti Notre – Dame dé Piemont: páchatelia odmontovali kríž a sochu Ukrižovaného, ktorý kríž niesol rozbili na dva kusy a pohodili pri oltári. Bohužiaľ nejedná sa o prvý prípad znesvätenia v tejto diecéze, ako uviedol Marc Aillet, biskup z Bayonne.

Kaplnka Našej Pani ustavičnej pomoci, ktorá je kultúrnou pamiatkou z 18. storočia a ktorá sa stala miestom veľkej mariánskej úcty. Steny kaplnky sú pokryté ďakovnými tabuľkami  na poďakovanie za vyslyšanie prosieb. Informačná tabuľa o histórii kaplnky, hlavne pre turistov a návštevníkov, nachádzajúca sa pri kaplnke, bola opakovane zničená.

Reklama

Kostol sv. Petra v Equilhen –Plage: vlámanie a  úmyselne založený požiar v sakristii.

Kostol Saint, diocéza Nîmes: vandalizovaný dvakrát za desať dní, Veľkonočná sviečka a sviečky venované Panne Márii páchatelia spálili, zničili elektrické napájanie organu a na mieste boli nájdené zvyšky pikniku (plechovky a pečivo).

Opátstvo Tournus, pochádzajúce z 11. storočia: páchatelia rozbili dvere opátstva a takisto dvere do sakristie. Vypáčili pokladničky na milodary a pokúsili sa takisto vlámať do bungalovu, kde bol uložený materiál pre robotníkov.

Tri mladé dievčatá vo veku 14, 17 a 19 rokov poškodili približne 70 náhrobkov na cintoríne v Saint –Étienne.

Vchodové dvere kostola Notre- Dame de Tour v Toulouse boli počmárané s grafity nápisom Allah Akbar.

Reklama

Kostol Saint- Germain  v Brion: znesvätenie, ukradnuté  premenené hostie.

Kostol Saint-Éloi v Bordeaux je opakovane cieľom nenávistných nápisov. Tentokrát na dvere páchatelia namaľovali hákový kríž.

Na cintoríne v obci Mison niekto poničil kríže nachádzajúce sa na hroboch.

Kostol vo Fresnay –sur-Sarthe bol cieľom vlámania a krádeže.

Kostol Saint- Vivien v Pons: krádež kalichov a znesvätenie tábernakula.

Katolícka škola vo Fouesant sa stala objektom veľmi vulgárnych nápisov, ktoré páchatelia nechali na budove.

Vandalizovaný kostol vo Fellering: ukradnutý zosilovač ozvučenia, vysielač bezdrôtového mikrofónu, krádež oltárneho mikrofónu, pokladničky na milodary vypáčené.

Kríž  nachádzajúci sa v meste Nante zvandalizovaný anarchistickými nápismi.

Zničený kríž na námestí vo Valcabrér.

Vandalizácia kostola v Moivrons, páchatelia rozhádzali sviečky  po celom kostole.

Reklama

Kostol Sv. Valeriána  v Châteaudun počas Veľkého týždňa: poničené sviečky, ukradnuté kvety, zničená pokladnička na dary, poškodené varhany, čo malo na následok, že v kostole nebolo možné hrať ani počas  slávnostnej veľkonočnej omše ani  v nasledujúcom období.

Toto je len neúplný zoznam nakoľko presné číslo sa len ťažko určuje, keďže o mnohých činoch v mainstreamových ani v regionálnych  médiách nenájdete  žiadnu zmienku a nie všetky sú nahlásené na polícii.

Katarína Hanzlíková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali