Do slovenských kín prichádza triler Amnestie Jonáša Karáska

Do slovenských kín prichádza triler Amnestie Jonáša Karáska

Bratislava 30. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Do slovenských kín príde vo štvrtok triler Amnestie režiséra Jonáša Karáska. Film postavený na udalostiach z obdobia Nežnej revolúcie, zobrazuje kontroverzné rozhodnutie prezidenta Václava Havla, ktorý amnestiami oslobodil 21-tisíc väzňov. Snímka, na ktorej sa koprodukčne podieľali aj RTVS a Česká televízia, zachytáva svet kontrolovaný ŠtB, kde disidenti komunikujú pomocou tajných správ, svet, v ktorom ľudia udávajú svojich rodinných príslušníkov a zároveň túžia po osobných výhodách a slobode

Na snímke režisér Jonáš Karásek

Zrod československej demokracie v novembri 1989 otvoril nové možnosti pre všetkých vrátane ľudí držaných v najkrutejšej väznici komunistického zriadenia v Leopoldove, kde výbuch emócií prerastá do otvorenej vzbury. Hlavný hrdina, väzeň Drahoš Lupko, musí prekonať obrovské prekážky a bojovať za svoje práva. Obklopený krutými, sebeckými a manipulatívnymi ľuďmi tak prijme výzvu a plne sa chopí druhej šance.

Reklama

Zámerom scenáristov bolo divákov a diváčky predovšetkým dôkladne uviesť do atmosféry, udalostí a vzťahov tej doby. „Amnestie a vzbura v Leopoldove boli už len dôsledkom toho, čo sa stalo a ja som chcel, aby divák videl aj to predtým, takže sme si na pôdoryse troch rodín, šiestich postáv, vytvorili istú vzťahovú mapu a na nej sme poukázali na to, aké typy ľudí v tej krajine žijú, akým spôsobom rozmýšľajú, aké majú motivácie, ako sú ochotné podliezť svoju morálnu latku a čo všetko sú ochotné urobiť pre to, aby im bolo lepšie,“ povedal pre agentúru SITA Maroš Hečko, ktorý sa podľa vlastných slov pustil do filmu i preto, aby ľudí upozornil na presahy niekdajšieho režimu do súčasnosti. „Tá doba bola aj v niečom podobná a boli by sme neradi, keby sa nám dnes stalo niečo, čo budeme o ďalších 30 rokov ľutovať. Aj keď film nie je na to, aby niekoho presviedčal, nie je na to, aby vám extrémne otváral oči a aby vás niekam hnal… To burcovanie, tá reflexia má byť vnútorná, nemá ísť von. Snažili sme sa, aby ju ten film vyvolal,“ uviedol scenárista.

Ústrednú postavu vo filme stvárnil Juraj Bača. Okrem neho v snímke hrajú Natália Germani, Aňa Geislerová, Marek Majeský, Marek Vašut, Roman Luknár, Ján Jackuliak, Gregor Hološka, Jana Oľhová, Erik Ollé, Sáva Popovič, stand-up komik Marek Fučík a ďalší. „Je tam naozaj široký diapazón postáv, sú tam ľudia v base, žijúci na okraji spoločnosti v tretej nápravnovýchovnej skupine, sú tam intelektuáli, disidenti, z ktorých sa stanú následne vodcovia tejto krajiny,“ ozrejmil Karásek. „To, čo sa v Československu vtedy dialo, malo výrazný vplyv na to, ako tí ľudia žili a ako sa ich život menil. Každá tá postava teda nejako začne a úplne inak skončí…,“ dodal.

Reklama

Scenár tvorcovia konzultovali s viacerými ľuďmi. Pomáhali im bývalí pracovníci československých väzníc, ľudia z vtedajšieho VPN i priami účastníci jednotlivých zásahov. Jedným z nich bol aj Roman Kvasnica, ktorý bol v rokoch 1989 až 1991 prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave „Všetci v tom čase mali očakávania. Mnohí z nich sa domnievali, že hlavným vinníkom trestnej činnosti, ktorú páchali v období do 17. novembra, bolo to spoločenské zriadenie, ktoré im neumožnilo realizovať svoj život iným spôsobom a v zmysle svojich predstáv, čo v mnohých prípadoch bola aj pravda. Všetci očakávali, že pokiaľ sa tu zmení spoločenské zriadenie a ľudia budú mať možnosť realizovať svoje základné ľudské práva a slobody, nikdy nebudú mať dôvod na to, aby sa vrátili do väzenia,“ priblížil známy právnik, ktorý dnes zastupuje rodinu zosnulej Martiny Kušnírovej. „Ja si myslím, že to rozmýšľanie bolo z ich strany úplne prirodzené, neodsudzoval som ho ani vtedy a neodsudzujem ho ani teraz. Do väznice sa môže dostať každý jeden z nás, nikdy nevieme, aké komplikácie nám život prinesie. Život je nevyspytateľný a ľudia vždy majú mať, pokiaľ to teda nie je pri niektorých jedincoch úplne vylúčené, možnosť vrátiť sa do normálneho sveta a možnosť zmeniť svoj život. Tá šanca tu vždy musí byť a osobne si myslím, že musíme byť veľkorysejší… V tej dobe sa mnohí cítili naozaj nespravodlivo odsúdení a bolo namieste spraviť to, čo spravil prezident Havel. Vždy budem zastávať tento názor. Viem, že to nebude populárne, ale takto to bolo a myslím si, že tak to aj má byť. Ľudia majú vždy dostať druhú šancu,“ skonštatoval Kvasnica.

S jeho názorom sa stotožňuje i Hečko. „Myslím si, že tá situácia sa nedala riešiť inak, ako tým, že Havel omilostil celú tú krajinu a zbavil ju ostnatých drôtov. Potrebovali sme to všetci, všetci sme z časti morálne zlyhali, niekto menej, niekto viac, niekto strkal hlavu do piesku, druhý úplne otvorene pomáhal systému ako spolupracovník ŠtB… Takých tu nebolo málo a potrebovali sme od tohto omilostiť všetci do jedného. A práve to Václav Havel urobil. Vďačím mu za to, bol mojím prvým slobodným prezidentom a som na to hrdý,“ poznamenal scenárista.

O kameru filmu sa postaral Tomáš Juríček, kostýmy navrhla Zuzana Krejzková. Zaujímavé sú niektoré lokácie, kde snímka vznikala. Nakrúcali ju okrem iného totiž aj priamo v leopoldovskej väznici či v byte prezidenta Václava Havla. Atmosféru konca 80. a začiatku 90. rokov podčiarkla zároveň hudba. V trileri zaznejú dobové skladby od Depeche Mode, Eurythmics, a-ha, Kajagoogoo, Spandau Ballet, Richarda Müllera či Nerezu. Ústrednou skladbou filmu je nová verzia piesne Pasážová revolta Karla Kryla, ktorú v sprievode asi 50-členného symfonického orchestra prespievali Richard Müller, David Koller a Viki Olejárová. O nový aranžmán pesničky sa postaral Nikolaj Nikitin.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali