Dnes bude oblačno až zamračené, s teplotami do 4 stupňov

Dnes bude oblačno až zamračené, s teplotami do 4 stupňov

Bratislava 6. decembra 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:Pixabay, TASR-Michal Svítok, Vladimír Benko)

 

Dnes bude na Slovensku oblačno až zamračené. Na západe sa popoludní bude oblačnosť zmenšovať. Spočiatku sa na mnohých miestach môže vyskytnúť sneženie, v nižších polohách aj dážď alebo dážď so snehom. Od západu však budú postupne zrážky ustávať. Ojedinele sa môže tvoriť hmla a poľadovica. Na svojom webe o tom informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ)

zima, sneh, sneženie
Ilustračné foto

Najvyššia denná teplota sa bude pohybovať od -1 do +4 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov bude okolo -5 stupňov.

Reklama

Fúkať bude slabý, na západe a postupne aj na východe severozápadný až severný vietor s rýchlosťou 2 až 8 metrov za sekundu (5 až 30 km/h), v nárazoch ojedinele až 13 metrov za sekundu (45 km/h).

Meteorológovia dnes predpokladajú zrážky do 3 milimetrov, na východe medzi 3 až 7 milimetrami, respektíve do 7 centimetrov snehových zrážok.

Reklama

 

 Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý. Na úsekoch D1 Hybe – Važec a R3 Trstená – Tvrdošín sa miestami nachádza kašovitý sneh hrúbky 1 až 2 cm. Informuje o tom Slovenská správa ciest na svojej webovej stránke

diaľnica
Ilustračná snímka

Cesty I., II. a III. triedy na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne mokrý, miestami sa môže vyskytovať čerstvý až utlačený sneh hrúbky 1 až 3 cm, v oblasti Vysokých Tatier a okolí až do 5 cm.

Horské prechody (HP) sú tiež zjazdné, povrch vozoviek je prevažne pokrytý vrstvou čerstvého až utlačeného snehu hrúbky 1 až 3 cm, na HP Podspády sa nachádza čerstvý sneh hrúbky 4 až 5 cm. Na HP Kremnické Bane, Soroška, Grajnár, Dargov, Homôlka, Šútovce, Vyšehrad, Pusté Pole, Klenov, Biela Hora majú povrch vozoviek mokrý. Na HP Huty je na vozovke miestami zľadovatený sneh.

Cestári upozorňujú, že HP Donovaly (cesta I/59) je uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 m dĺžky z dôvodu hustého sneženia. Miestami zľadovatený sneh je na úseku II/584 Pavčina Lehota – Jasná a na HP Huty. Dohľadnosť do 100 m spôsobená silným snežením sa nachádza v lokalitách Zvolen, Svinia, Ladomerská Vieska, Petrovany, Hliník nad Hronom, Banská Belá. Dohľadnosť do 100 m je aj v lokalite Dargov.

Reklama

Cesta II/549 v úseku Úhornianske sedlo – Krásnohorské podhradie je v zimnom období neudržiavaná a uzavretá pre všetku dopravu. Úseky I/64 Nitrianske Pravno – Fačkovské sedlo, HP Príslop (cesta I/78) a HP Šútovce (cesta III/1774) sú počas zimnej sezóny uzavreté pre vozidlá nad 10 m. Úsek cesty II/584 Srdiečko – Bystrá je zjazdný len so snehovými reťazami pre všetky vozidlá.

 

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo

Vo všetkých pohoriach Slovenska platí malé lavínové nebezpečenstvo, teda prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V dôsledku zrážok a silného západného vetra je sneh premiestnený najmä na východné svahy hrebeňov a žľabov najvyšších polôh. Tu je možné lavínu uvoľniť v strmom, extrémnom teréne. Snehová pokrývka nie je vysoká, preto zatiaľ nepredstavuje veľké riziko. Neustále prechody frontálnych systémov spojené s veľmi silným vetrom spôsobujú previevanie snehu na záveterné strany, kde sa vytvárajú dosky s vyššou tvrdosťou, ktoré predstavujú potenciálne riziko uvoľnenia lavín po veľkom dodatočnom zaťažení. Informuje o tom Horská záchranná služba na svojej webovej stránke.

lavína
Ilustračná snímka

V dôsledku prechodu frontálnych systémov, ktoré prichádzali od západu, spadli v horstvách Slovenska prvé výraznejšie zrážky tejto zimnej sezóny. Najviac snehu počas predposlednej periódy pribudlo v Nízkych Tatrách (20 cm), na severe Západných Tatier a v Malej Fatre. Celková výška snehovej pokrývky v horstvách je 10 až 40 cm. Povrch snehu je vo väčšine prachový, no vplyvom silného vetra sa začína ukladať do nosných dosiek väčšej tvrdosti. V najvyšších polohách Tatier vytvoril silný vietor na záveterných stranách hrebeňov tvrdé snehové až ľadové preveje.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:20

Štátna spoločnosť MH Invest v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva SR podpísala kúpnu zmluvu so spoločnosťou Winkelmann Building + Industry Slovakia. MH Invest predáva časť pozemku priemyselného parku v Rimavskej Sobote za 3.542.537 eur bez DPH, ktorú určil znalecký posudok a na ktorom Winkelmann Group postaví závod na výrobu zásobníkov teplej vody. Informovala o tom Mária Pavlusík, hovorkyňa MH SR. Spoločnosti MH Invest sa podľa nej podarilo odovzdať pozemky 28. marca.

17:19

Taliansko odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera za podporovanie celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou mladej Kurdky Mahsy Amíníovej.

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali