Divadelná dráma s generálnym prokurátorom na pokračovanie? Šeliga vyzval prezidentku, aby odložila menovanie Žilinku. Prišla reakcia: Čaputová ho vymenovala

Divadelná dráma s generálnym prokurátorom na pokračovanie? Šeliga vyzval prezidentku, aby odložila menovanie Žilinku. Prišla reakcia: Čaputová ho vymenovala

Bratislava 10. decembra 2020 AKTUALIZOVANÉ (HSP/SITA/Foto: TASR – Jaroslav Novák)

 

Podpredseda NR SR Juraj Šeliga (Za ľudí) vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby počkala s vymenovaním nového generálneho prokurátora až do doby, kým sa nevysvetlia niektoré nejasnosti

Prezidentka Zuzana čaputová vymenovala Maroša žulinku za generálneho prokurátora
Na snímke generálny prokurátor Maroš žilinka počas jeho vymenovania prezidentkou SR Zuzanou čaputovou v Prezidentskom paláci v Bratislave

Podľa najnovších zistení mal  Maroš Žilinka zrejme klamať o tom, ako zaňho loboval Michal Gučík. Poprel to totiž na verejnom vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

Reklama

Ako uviedol Šeliga, dnes sa totiž ukázalo, že Žilinka klamal, keď hovoril, že za neho pán Gučík neloboval.

“Dnes je potvrdené, že mu vybavoval stretnutie u Sulíka. Rovnako na priamu otázku, či rokoval pán Žilinka s niekým z koalície klamal – dnes Sulík potvrdil, že sa stretli a rozprávali sa,” uviedol podpredseda NR SR.

Reklama

Šeliga preto vyzýva prezidentku Zuzanu Čaputovú, aby odložila menovanie Žilinku.

“Moje pochybnosti sa len prehĺbili. Prečo to Maroš Žilinka nepriznal? Prečo neodpovedal priamo? Loboval pán Gučík aj u opozície – u Petra Pellegriniho alebo Roberta Fica? Vyzývam pani prezidentku Čaputovú, aby odložila menovanie pána Žilinku, až do momentu, kým sa všetky tieto nejasnosti nevysvetlia. Bolo by ideálne, ak by aspoň pani prezidentka poznala pravdivé odpovede na otázky, ktoré sú legitímne,” uviedol v statuse, ktoré zdieľa aj strana Za ľudí.

“V dobe, keď je očakávanie verejnosti tak vysoké nemôžeme hazardovať s dôverou ľudí v prepojenie prokuratúry a politiky. Rovnako judikatúra Ústavného súdu hovorí, že prezident má právo a povinnosť pri menovaní zohľadňovať aj morálne vlastnosti kandidátov. Preto je dôležité vedieť pravdu,” dodal.

 

Prezidentka vymenovala Žilinku za nového generálneho prokurátora

Prezidentka Slovenskej republiky Zuzana Čaputová vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora. Urobila tak po tom, čo ho 3. decembra 132 hlasmi schválila Národná rada SR za kandidáta na túto funkciu.

Reklama
generálny prokurátor žilinka
Na snímke nový generálny prokurátor Maroš Žilinka podpisuje menovací dekrét počas svojho vymenovania prezidentkou SR Zuzanou Čaputovou v Prezidentskom paláci

Čaputová vo svojom príhovore vyslovila želanie, aby bol dnešný deň pamätný. „Aby sme si ho pamätali ako prvý deň, o ktorom raz historici napíšu, že sa ním začala nová éra vo fungovaní prokuratúry,” doplnila hlava štátu s tým, že túto nádej si spája s pôsobením Žilinku vo funkcii generálneho prokurátora.

Prezidentka pripomenula, že od polovice deväťdesiatych rokov, keď sa prokuratúra sformovala ako orgán v samostatnom štáte, pôsobila ako monokratická a pomerne uzavretá inštitúcia. Ako ustanovizeň, ktorá v niektorých prípadoch fungovala ako štát v štáte. Dôsledky tejto uzavretosti je podľa nej vidieť aj dnes. „Očistec, Judáš či Božie mlyny nie sú len v diskusii bežne používané biblické motívy, ale aj názvy policajných akcií, po ktorých okrem sudcov a policajtov končia vo väzbe tiež predstavitelia prokuratúry,” doplnila.

Hoci prokuratúra mala garantovať, že zákon bude platiť rovnako pre každého, v tejto svojej úlohe podľa Čaputovej často zlyhávala. „Dlhé roky sa tu zákon uplatňoval inak voči bežným ľuďom a inak voči vplyvným osobám, ktorým sa vďaka svojmu postaveniu a konexiám dostávalo špeciálneho prístupu. Pretože tam, kde niet žalobcu, niet ani sudcu. Exponenti moci a ich klienti boli spoľahlivo chránení pred následkami svojich činov. Táto éra sa nielenže musí skončiť, ale musí sa skončiť do dôsledkov, aby sa nikdy nemohla zopakovať,” zdôraznila v príhovore. Podľa prezidentky musí byť cieľom ozdravenie prokuratúry.

Podľa prezidentky má Žilinka využiť všetky možnosti na presadenie inštitucionálnej otvorenosti prokuratúry a vystaviť ju v primeranej miere verejnej kontrole. Doplnila, že ak sa má prokuratúra emancipovať, už nikdy by nemala byť taká závislá od silných, ale predovšetkým slabých stránok svojho najvyššieho predstaviteľa, ako to bolo v minulosti. Považuje za dôležité, aby bol prokurátor nielen nestranný a nepodliehal vplyvom okolia, ale aby sa takým aj javil. „Očakávame, že ako generálny prokurátor budete tejto zásade bez výnimiek verný,” podotkla hlava štátu.

 

Reklama
Šeliga: Rozhodnutie prezidentky rešpektujem

Potom ako prezidentka Zuzana Čaputová vymenovala Maroša Žilinku za nového generálneho prokurátora, Šeliga uviedol, že on svoje pochybnosti vyjadril a rozhodnutie prezidentky plne rešpektuje.

Juraj Šeliga
Na snímke podpredseda parlamentu SR Juraj Šeliga (Za ľudí)

“Je iste zrejmé, že moja dôvera v pána Žilinku je naštrbená, no to neznamená, že svojou činnosťou ma nemôže presvedčiť. Čo je však omnoho dôležitejšie, aby svojimi krokmi a skutkami presvedčil verejnosť. Budeme Vás pozorne sledovať. Verím, že o sedem rokov budem prvý, ktorý Vás bude chváliť!”

 

Premiér: Jediný záujem, ktorý bude Žilinka sledovať, bude ten verejný

K vymenovaniu nového generálneho prokurátora sa na sociálnej sieti vyjadril aj premiér Igor Matovič (OĽaNO).

“Verím, že ľudia nikdy nebudú banovať, že sme Maroša Žilinku podporili v jeho kandidatúre na Generálneho prokurátora. Urobím maximum, aby nikdy nikomu nemusel byť ničím zaviazaný … a jediný záujem, ktorý bude pán Žilinka sledovať … bude ten verejný. Pre očistu verejného života od mafie to je ten najdôležitejší cieľ. Gratulujem.”

 

Rada prokurátorov je pripravená poskytnúť Žilinkovi pri plnení úloh súčinnosť

Rada prokurátorov SR blahoželá Marošovi Žilinkovi k zvoleniu do funkcie generálneho prokurátora a zároveň oceňuje skoré rozhodnutie prezidentky SR Zuzany Čaputovej vymenovať ho. Ako sa ďalej uvádza vo vyhlásení predsedu rady Juraja Purgata, rada je pripravená novému generálnemu prokurátorovi pri plnení jeho úloh a využití kompetencií bezodkladne poskytnúť potrebnú súčinnosť v tých prípadoch, kde je k tomu splnomocnená zákonom.

 

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

18:13

Dvaja ľudia zahynuli po páde do Atlantického oceánu na severnom pobreží Španielska, oznámili vo štvrtok záchranné služby autonómneho spoločenstva Astúria. Ďalšie dve osoby prišli o život v Katalánsku.

18:12

Vo veku 90 rokov zomrel v stredu psychológ Daniel Kahneman, ktorý v roku 2002 získal Nobelovu cenu za ekonómiu.

18:12

Ruské vojenské lietadlo sa vo štvrtok zrútilo do mora pri polostrove Krym. Pilotovi sa podarilo katapultovať.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali