Diskusia o amnestiách. Oponoval a argumentoval Bugár Mečiarovi dostatočne? Odpovedali poslanci NR SR

Diskusia o amnestiách. Oponoval a argumentoval Bugár Mečiarovi dostatočne? Odpovedali poslanci NR SR

Slovensko 9. marca 2017 (HSP/Foto: TASR – Michal Svítok, Martin Baumann, Pavel Neubauer, Screenshot YouTube)

 

V utorok 7. marca sa v relácii na TA3 stretli bývalý premiér a zastupujúci prezident Vladimír Mečiar s podpredsedom NR SR Bélom Bugárom (Most – Híd). V relácii diskutovali aj o tzv. Mečiarových amnestiách, pre ktorých zrušenie chce Bugár presviedčať svojich koaličných partnerov: “Stačí len desať hlasov a bude deväťdesiat.”

Na snímke bývalý premiér Vladimír Mečiar
FOTO TASR – Jakub Kotian

Argumentoval Bugár Mečiarovi dostatočne? Podnietili niektoré Mečiarove vyjadrenia poslancov hlasovať za zrušenie amnestií, alebo mali opačný vplyv a ozrejmili veci, ktoré doteraz nevedeli? Na tieto a ďalšie otázky odpovedali poslanci NR SR Milan Panáček (Smer-SD), Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA), Eduard Adamčík (#Sieť), Zuzana Šebová (Sme rodina).

Reklama
Na snímke (zľava) Vladimír Mečiar, moderátok Peter Bielik a Belá Bugar

 

Sledovali ste diskusnú reláciu s bývalým premiérom a zastupujúcim prezidentom Vladimírom Mečiarom? Aké pocity vo vás vyvolali jeho vyjadrenia?

Reklama

Milan Panáček (Smer-SD): Áno, sledoval som takmer celú diskusiu. Myslím si, že v tomto prípade sa treba držať faktov a overiteľných informácií. Celá vec je podľa mňa veľmi povrchne riešená hlavne v mediálnej rovine. Chápem určite aj morálny rozmer celého prípadu, avšak v tomto prípade je dôležité aj právne stanovisko, resp. právne relevantný spôsob vyriešenia problému.

Na snímke Milan Panáček
FOTO TASR – Michal Svítok

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA): Reláciu som nesledovala, zavlečenie prezidentovho syna polícia vyšetrila a prokurátor podal obžalobu, podľa ktorej bol skutok dielom našej tajnej služby. Kvôli Mečiarovým amnestiám však súd konanie voči obvineným zastavil a tí si teraz v pokoji užívajú nahonobený majetok. Riaditeľa tajnej služby menoval predseda vlády. Takéto zneužitie tajnej služby proti politickým oponentom a vlastným občanom považujem za pošliapanie spravodlivosti a pošpinenie našej krajiny. Nechápem zmysel tej relácie, neviem si predstaviť, že by napríklad chodili do televízie svoje skutky obhajovať mafiáni.

Eduard Adamčík (nezávislý poslanec): Žiaľ, diskusnú reláciu som nesledoval.

Zuzana Šebová (Sme rodina): Reláciu na TA3 som sledovala, bola som zvedavá, v akej kondícií sa tento pán nachádza. Jeho odpovede ma neprekvapili, vysvetľovanie inkriminovaného obdobia v jeho podaní sa v ničom neodlišovalo od interpretácie problému z čias, keď bol premiérom. Zdá sa mi, ako by sa nič nezmenilo a pred kamerou bol presne taký, ako si ho pamätáme spred rokov. Klamár, ktorý svoje výmysly suverénne servíruje ako fakty s cieľom vyviniť sa… “nemám sa čoho báť” …. “mne sa nič nestane” … hovorí za všetko. Zastávam názor, že nemôžeme dopustiť, aby sa niečo podobné niekedy opakovalo.

 

Reklama

Čo si myslíte Mečiarových slovách „Kováč ľúbil peniaze… Nie je čas povedať všetko, lebo by sme spochybnili politickú stabilitu tohto štátu a systému“?

Milan Panáček (Smer-SD): Presne takéto vyjadrenia pokladám za “neoveriteľné”, resp. na ktoré divák zväčša reaguje na základe pocitov, nie faktov. Nemyslím si že by informácie tohto typu mohli zásadne spochybniť politickú stabilitu štátu a systému.

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA): Takéto vyjadrenia na adresu zosnulého prezidenta považujem za nechutné. Nerobím si žiadne ilúzie o politikoch v tých časoch, ale je zaujímavé, že Vladimír Mečiar začal takto rozprávať až po smrti svojho protivníka, keď sa už nemôže brániť. Ak boli nejaké podozrenia proti synovi prezidenta, mala ich vyšetriť polícia a rozhodnúť súd. Nemala ich vtedajšia vládna moc zneužívať proti prezidentovi, ktorý jej stál v ceste k ešte väčšiemu rabovaniu našej vlasti.

Na snímke poslankyňa Veronika Remišová
FOTO TASR – Michal Svítok

Eduard Adamčík (nezávislý poslanec): Pán Mečiar už nemá čo nové povedať. Útok na zosnulého prezidenta považujem za hyenizmus. Čo sa týka rôznych fantazmagórií pána Mečiara, tie ani nemá význam komentovať.

Zuzana Šebová (Sme rodina): No neviem, čo na toto povedať… A Mečiar peniaze neľúbil? Nemyslím si, že Kováč bol na tom tak dobre čo sa týka peňazí, ale toto fakt posúdiť neviem. A podľa mňa nie je čas povedať všetko iba preto, že veľa už toho nemá čo povedať a ak aj, bude to skôr ďalšie klamstvo. A ktovie, možno sú to skutočnosti, ktoré dokážu pár ľudí “položiť”.

Reklama

 

Podnietili vás niektoré Mečiarove vyjadrenia hlasovať za zrušenie tzv. jeho amnestií alebo mali opačný vplyv a ozrejmili vám veci, ktoré ste doteraz nevedeli?

Milan Panáček (Smer-SD): Osobne nie som rozhodnutý ako budem hlasovať, avšak myslím si že celý problém by sa mal už konečne vyriešiť. Veľmi dôležitá je aj “právna čistota” vyriešenia veci. Mne chýbajú niektoré konkrétne overiteľné informácie o tomto prípade. K verejnosti sa dostávajú zväčša povrchné a skreslené informácie.

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA): Od začiatku som bola presvedčená o zvrátenosti amnestií. Práve preto sme spoločne s ďalšími poslancami opozície dali návrh na prijatie ústavného zákona, ktorým by boli amnestie zrušené. Vidíme obrovskú podporu od ľudí, veľká väčšina z nich tento návrh podporuje. Podľa prieskumov verejnej mienky je za zrušenie amnestií aj väčšina voličov SNS, ktorá je ako vtedajšia vládna strana za takéto pošliapavanie spravodlivosti spoluzodpovedná. Verím, že si jej poslanci vstúpia do svedomia a budú hlasovať za náš návrh.

Eduard Adamčík (nezávislý poslanec): Rozhodnutie podporiť zrušenie Mečiarových amnestií som prijal už dávnejšie a ani táto relácia na tom nič nezmenila.

Na snímke Eduard Adamčík FOTO TASR – Martin Baumann

Zuzana Šebová (Sme rodina): Myslím, že nie, nakoľko to mám ujasnené už dávno v mojej hlave. V prípade skutkov, v súvislosti s ktorými boli udelené amnestie, je vážne podozrenie, že sa na trestnej činnosti podieľali štátne orgány. Udelením amnestie sa zabránilo preskúmať toto závažné podozrenie a došlo k potlačeniu princípov právneho štátu. Je nutné, aby tento slovenský Titanic navždy zostal na dne politického bahna….

 

Ako hodnotíte vyjadrenia Bélu Bugára? Oponoval a argumentoval Mečiarovi dostatočne?

Milan Panáček (Smer-SD): Každý sa snažil prezentovať svoje stanoviská. Bugár mal vo viacerých veciach určite pravdu, avšak v niektorých momentoch mala diskusia nádych určitej tajomnosti. Pán Mečiar ma však prekvapil svojou verziou niektorých udalostí. Určite to bola zaujímavá a prospešná debata.

Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA): Nečítala som všetky jeho vyjadrenia, nemôžem to preto zhodnotiť.

Eduard Adamčík (nezávislý poslanec): Reláciu som síce nesledoval, ale z ohlasov v médiách som presvedčený, že Béla Bugár argumentoval dostatočne. Keďže jeho názor na vec amnestií poznám, nemám dôvod akokoľvek pochybovať o jeho kompetentnosti v tejto téme.

Reklama

Zuzana Šebová (Sme rodina): Myslím, že v rámci možností mu to išlo dobre. Chvíľami mi bol dokonca sympatický…

Na snímke Zuzana Šebová FOTO TASR – Pavel Neubauer

 

Na naše otázky reagovali aj poslanec strany Smer-SD Dušan Jarjabek (Smer-SD), ktorý uviedol, že reláciu nevidel a Milan Uhrík (ĽSNS), ktorý rovnako reláciu nesledoval a bolo by podľa neho nekorektné, aby sa vyjadroval k niečomu, čo nevidel.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Včera 18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

Včera 18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali