Danko vykázal šesticu poslancov PS/Spolu z rokovacej sály. Nereagovali, tak schôdzu prerušil do štvrtka 9:00. Matovič: Nemá význam kempovať v rokovacej sále

Danko vykázal šesticu poslancov PS/Spolu z rokovacej sály. Nereagovali, tak schôdzu prerušil do štvrtka 9:00. Matovič: Nemá význam kempovať v rokovacej sále

Bratislava 19. februára 2020 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Pavol Zachar)

 

Rokovanie parlamentu je opätovne do štvrtka (20. 2.) do 9. hodiny prerušené. Urobil tak predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) po tom, ako po jeho niekoľkých výzvach nezaradení poslanci okolo Miroslava Beblavého neuposlúchli výzvu, aby opustili rokovaciu sálu

Na snímke nezaradení poslanci parlamentu zľava Jozef Mihál, Simona Petrík, Alan Suchánek, Miroslav Beblavý, Martin Poliačik a Viera Dubačová blokujú rečnícky pult počas mimoriadnej schôdze Národnej rady SR, v stredu 19. februára 2020 v Bratislave. Uprostred v pozadí telefonuje predseda NR SR Andrej Danko (SNS)

Nezaradení poslanci od utorka (18. 2.) blokujú miesto okolo rečníckeho pultu. Danko preto prerušil schôdzu aj v tento deň. V stredu boli poslanci vykázaní na celý rokovací deň. “Konštatujem, že aj po vašom opätovnom vykázaní sa zdržiavate v rokovacej sále, čo sa vo vašom prípade považuje už za druhú neospravedlnenú neúčasť na rokovacom dni NR SR,” vyhlásil Danko.

Reklama

Podľa rokovacieho poriadku, ak parlamentný mandátový a imunitný výbor zistí, že poslanec narušil poriadok na schôdzi NR SR, odporučí jej, aby mu uložila pokutu až do výšky 2000 eur.

Danko na poslancov viackrát apeloval, že narúšajú priebeh rokovania. “Sme aj z iných parlamentov kolegiálne dopytovaní, že čo sa robí v rokovacej sále. Ak si niekto myslí, že mu to zarába percentá, tak je na omyle,” uviedol Danko s tým, že doteraz vždy vykázaní poslanci poslúchli a plénum opustili.

Reklama

Poslanci majú na mimoriadnej schôdzi prerokovať tri vládne novely zákonov, ktorými sa má zvýšiť prídavok na dieťa, zaviesť 13. dôchodok a zrušiť zákon o diaľničnej známke. Tiež majú prijať uznesenie k Istanbulskému dohovoru. O novelách majú rokovať v skrátenom režime.

 

Nezaradení poslanci ďalej blokujú schôdzu, chcú, aby o nej rozhodol Ústavný súd SR

Nezaradení poslanci Národnej rady (NR) SR okolo Miroslava Beblavého plánujú pokračovať v blokovaní mimoriadnej schôdze parlamentu. Priestor pred rečníckym pultom nechcú opustiť. Žiadajú, aby predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) podal podnet na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý by v zrýchlenej lehote rozhodol o tom, či bola mimoriadna schôdze zvolaná zákonne a či môže pokračovať.

“My si myslíme, že nie. Ale je to otázka, ktorú by mohol definitívne vyriešiť len ÚS,” povedal Beblavý na stredajšom brífingu po tom, ako ich predseda parlamentu vykázal zo sály a prerušil schôdzu do nasledujúceho dňa. Beblavý naďalej tvrdí, že zákony predložili na mimoriadnu schôdzu nezákonne.

Reklama

Poukázal na rokovací poriadok parlamentu a na to, že im neumožnili podať námietku voči ich vykázaniu z rokovacej sály. “Pán Danko stavil na stratégiu, že nás umlčí,” skonštatoval Beblavý a dodal, že v blokovaní schôdze budú pokračovať, pretože “ochrana parlamentarizmu” je pre nich dôležitejšia ako ich platy, o ktoré môžu prísť po ich vykázaní zo sály a nerešpektovaní výziev.

 

Matovič: Obštrukcia zmysel má, kempovanie v rokovacej sále nie

Obštrukcia pri rečníckom pulte podľa lídra OĽaNO Igora Matoviča má zmysel, ostávanie v rokovacej sále v noci však nie. Skonštatoval to po prerušení mimoriadnej schôdze Národnej rady (NR) SR pre obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého. Podpredseda parlamentu Martin Klus (SaS) pripustil, že toto správanie môže byť precedensom do budúcna.

“Od tohto momentu do zajtrajšej deviatej hodiny nemá zmysle byť v rokovacej sále, lebo nič nezachránime tým, že tu budeme kempovať,” povedal Matovič. Obštrukcia pri rečníckom pulte zmysel podľa neho má, ale ostávať v pléne v noci nie. Dodal, že každý má svoje spôsoby, ako bojovať proti zlu. Na otázku, či nezaradených poslancov podporil v obštrukcii, odpovedal tým, že ich nekritizuje.

Reklama

“Môže to byť do budúcna problém a asi sa budeme musieť zamyslieť aj nad tým, ako upraviť rokovací poriadok, aby sa toto nedialo,” podotkol Klus s tým, že aj v niektorých zahraničných parlamentoch majú inštitúty, ktoré umožňujú vyviesť poslancov v podobných prípadoch z rokovacej sály. Dodal, že o 11.00 h bude rokovať poslanecké grémium, riešiť by mali podľa neho zrejme ďalší postup na mimoriadnej schôdzi.

V prvom rade podľa neho treba zaviesť adekvátnu politickú kultúru do parlamentu. “A to tak, že sa osem dní pred voľbami nebude zvolávať mimoriadna schôdza o osemsto miliónoch, ktoré nemáme vo verejnom rozpočte. Tu treba začať a nie hneď odsudzovať tých, ktorí na to poukazujú, hoci svojským, ale dôležitým spôsobom,” poznamenal.

 

Petrák: Zvolanie mimoriadnej schôdze je v poriadku a v súlade so zákonom

Zvolanie aktuálnej mimoriadnej schôdze parlamentu je v poriadku a v súlade zo zákonom. Vyhlásil to poslanec Národnej rady (NR) SR Ľubomír Petrák (Smer-SD). Opoziční poslanci sa podľa neho blokovaním schôdze diskvalifikujú v očiach verejnosti. Podpredseda parlamentu Béla Bugár (Most-Híd) si myslí, že by nemuselo k takejto situácii dôjsť, ak by koaliční partneri nezvolali niekoľko dní pred voľbami zbytočne schôdzu. “Pokojne by sme sa mohli pripravovať na voľby,” uviedol v stredu pred novinármi.

Podľa Petráka by opoziční poslanci nemali kritizovať opodstatnenosť skráteného legislatívneho konania pri daných návrhoch vopred. “Voči tomuto môžu protestovať iba vo chvíli, keď bude skrátené legislatívne konanie schválené,” povedal pred novinármi s tým, že protestovať dopredu je nemiestne. “Je to čistá obštrukcia parlamentu, ktorá ich diskvalifikuje v očiach verejnosti,” dodal. Vláda podľa neho pracuje do posledného dňa a parlament môže rozhodovať do dňa volieb,

Bugár sa podľa svojich slov na tomto “cirkuse” nechce zúčastňovať. “Už sa to nedá odstrániť, naťahuje sa jedna časť poslancov s druhou časťou poslancov,” reagoval na obštrukciu opozičných poslancov, ktorí obsadili rečnícky pult v rokovacej sále a nechcú ho opustiť.

“To, čo predvádzajú momentálne títo páni a dámy, je naozaj pod úroveň parlamentarizmu a rešpektovania akéhokoľvek normálneho priebehu schôdze,” povedal predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák. Dúfa, že poslanci čo najskôr odídu a parlament bude môcť pracovať.

Bernaťák kroku opozičných poslancov nerozumie, prezidentka SR Zuzana Čaputová má podľa neho právo vetovať prípadné schválené zákony. Myslí si, že blokovanie sa deje pre Istanbulský dohovor. “V prípade, ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, prezidentka by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná Istanbulským dohovorom,” dodal.

 

Reklama

Stále sa hľadá riešenie pre pokračovanie v rokovaní parlamentu

Riešenie pre odblokovanie schôdze Národnej rady (NR) SR sa stále hľadá. Uviedol to poslanec koaličného Smeru-SD Dušan Jarjabek po poslaneckom grémiu, ktoré sa zaoberalo vzniknutou situáciou. Rokovaniu momentálne bránia obštrukcie nezaradených poslancov okolo Miroslava Beblavého.

“Žiadna zo strán, ktoré boli zastúpené na grémiu, nepodporili tých šesť ľudí, ktorí bránia rokovaniu v parlamente,” zdôraznil Jarjabek. Doplnil, že sa stále hľadajú technické riešenia, aby mohla schôdza vo štvrtok (20. 2.) pokračovať. Jednoznačný záver poslaneckého grémia tak nebol, čo potvrdil pre TASR aj predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák.

Podľa podpredsedu poslaneckého klubu hnutia Sme rodina Petra Pčolinského sa na grémiu zhodli, že v súčasnosti nie je právne alebo legislatívne riešenie tejto situácie. Podotkol, že na Slovensku nie je parlamentná stráž ako inštitút, ktorý by vedel “vyviesť” blokujúcich poslancov.

Pčolinský zároveň uviedol, že predseda parlamentu Andrej Danko (SNS) by mal mať ešte v stredu poobede stretnutie, na ktorom sa bude hľadať technické riešenie. “Myslím si, že do zajtra možno niečo vymyslia, možno navrhnú, aby Národná rada niečo odhlasovala,” poznamenal Pčolinský s tým, že sa môže odhlasovať napríklad prerušenie schôdze alebo aj to, že sa požiada úrad na ochranu ústavných činiteľov, aby zakročil.

Reklama

Jednou z možností je ďalší rečnícky pult. “Rokovací poriadok hovorí o tom, že rozprava sa vedie z rečníckeho pultu. Len nikde nie je definované, ktorý je rečnícky pult,” skonštatoval Pčolinský. Zároveň však dodal, že každé miesto sa dá blokovať.

 

Žiga: Schôdzu NRSR otvorili legitímne,nevidím dôvod,prečo by sa nemalo rokovať

Minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) odmieta formu obštrukcií, ktorými časť nezaradených poslancov blokuje rokovanie Národnej rady (NR) SR. Uviedol to po stredajšom rokovaní vlády.

“Schôdza bola legitímne otvorená, viac ako 76 poslancov schválilo program schôdze, nevidím dôvod, prečo by sa nemalo rokovať,” uviedol Žiga. “To, čo sa v súčasnosti deje, sa nikdy v parlamente neodohrávalo a trochu to vnímam ako nebezpečné precedensy pre fungovanie zákonodarného zboru v ďalšom období,” upozornil.

Reklama

Pripomenul, že každý z poslancov, ktorý sa na rokovaní zúčastní, môže v diskusii a následnom hlasovaní vyjadriť svoj názor k prerokovávaným bodom.

 

Beblavý: Situáciu v parlamente nevyvolala opozícia, ale vládna koalícia

Situáciu v Národnej rade (NR) SR nevyvolala opozícia, ale vládna koalícia. Parlament sa má obrátiť na Ústavný súd (ÚS) SR so žiadosťou o výklad situácie, aby bolo jasné, či môže o predložených zákonoch rokovať. V stredu to vyhlásil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.

“To, čo sa tu dnes deje, nevyvolala opozícia a už vôbec nie koalícia PS-Spolu,” zdôraznil Beblavý. Dodal, že mali iné plány, a to pokračovať v kampani v regiónoch. Podotkol, že aj pre parlamentnú väčšinu platia pravidlá. Blokovanie schôdze je podľa jeho slov normálnou obštrukciou opozície. Deklaroval, že k násilným metódam blokovania schôdze nepristúpia.

Vysvetlil, že nezaradení poslanci žiadajú, aby sa v zmysle Ústavy SR obrátil parlament ako inštitúcia na ÚS a požiadal o výklad tejto situácie. Chcú, aby súd vysvetlil, či môže parlament o návrhoch rokovať.

Beblavý reagoval aj na vyjadrenie predsedu Smeru-SD Roberta Fica. Ten podľa Beblavého klamal, keď tvrdil, že financie na navrhované opatrenia sú. Naďalej tvrdí, že návrhy nie sú rozpočtovo kryté a schôdza nebola zvolaná zákonným spôsobom.

Reklama

Beblavý vysvetlil, že v noci ostali v parlamente preto, aby miesto okolo rečníckeho pultu ostalo obsadené. “Všetko sme ráno upratali, odniesli sme naše veci. To znamená, že my si ctíme dôstojnosť NR SR,” doplnil.

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

09:57

Nemecká vojnová loď ukončila misiu na ochranu obchodnej lodnej prepravy pred militantnými húsíami v Jemene a v sobotu skoro ráno opustila Červené more.

09:56

Americký Senát hlasoval, po polnočnom konečnom termíne, opätovne za kľúčový zákon o sledovaní. Zákon pritom takmer prestal platiť. Predchádzali tomu názorové rozdiely o tom, či by Federálny vyšetrovací úrad USA (FBI) mal mať zakázané využívať tento program o údajoch o Američanoch.

09:02

Izrael v súvislosti s vyhrotenou situáciou na Blízkom východe žiada USA o viac tankovej munície a vojenských vozidiel, píše agentúra Bloomberg.

Podľa zdrojov agentúry bola žiadosť predložená nedávno a Bidenova administratíva ju ešte nezačala posudzovať.

Denník The Wall Street Journal predtým s odvolaním sa na amerických predstaviteľov napísal, že Biely dom zvažuje možnosť transferu zbraní do Izraela za viac ako 1 miliardu dolárov. Išlo by o najdrahšiu dodávku od začiatku operácie v pásme Gazy.

08:52
USA uvalili sankcie na Minsk Wheeled Tractor Plant a tri čínske podniky za údajný transfer výrobkov potrebných pre raketový program do Pakistanu, uvádza ministerstvo zahraničných vecí.
08:50

Americká armáda umiestnená na leteckej základni neďaleko čadského hlavného mesta N’Djamena nemohla predložiť dokumenty, ktoré by odôvodňovali jej prítomnosť, píše agentúra Reuters.

Hlavný veliteľ čadských vzdušných síl v tejto súvislosti požiadal o prerušenie pobytu Američanov.

08:41

Pre vojnu v palestínskom Pásme Gazy sa tradičná púť židov na tuniský ostrov Džerba uskutoční v oklieštenom formáte. Púť do synagógy Ghriba – najstaršej v Afrike – zvyčajne zahŕňa niekoľkodňové podujatia za prítomnosti tisícov pútnikov.

08:40

Najmenej 32 ľudí zahynulo v posledných týždňoch v Keni v dôsledku silných lejakov a záplav. Oznámili to viaceré humanitárne organizácie, ktoré tam pôsobia.

08:30

Spojené štáty súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto západoafrickej krajine, kde mali vybudovanú veľkú základňu bezpilotných lietadiel.

07:48

Dvaja ľudia zahynuli pri ukrajinskom útoku dronom v ruskej Belgorodskej oblasti, uviedol nadránom tamojší gubernátor Viačeslav Gladkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali