Ďalšia žaloba zo strany Bukovského. Žiada 20-tisíc eur

Ďalšia žaloba zo strany Bukovského. Žiada 20-tisíc eur

Bratislava 31. januára 2023 (HSP/Denník N/Foto: TASR – Martin Baumann)

 

Dôvodom je názorový text s titulkom „Otvorený list MUDr. Igorovi Bukovskému“, od autora Eugena Kordu, ktorý bol zverejnený koncom septembra 2020. Novinár v ňom vyzval Bukovského, aby si priznal chybu, že zľahčoval závažnosť covidu-19 a v článku zapochyboval či si Bukovský vôbec zaslúži svoj titul. Informuje o tom Denník N

Dr. Igor Bukovský.

Bukovský v žalobe pripomína, že Korda nemá medicínske vzdelanie, a teda nebol schopný posúdiť správnosť lekárových výrokov. „Napriek tomu predniesol tvrdenia, ktorými znevažoval osobu žalobcu. Jeho výroky boli dehonestujúce a zosmiešňujúce,“ zaznelo na pondelkovom pojednávaní. Okrem ospravedlnenia žiada od Kordu odškodné 20-tisíc eur ako náhradu údajnej nemajetkovej ujmy.

Reklama

Denník upozornil, že časopis .týždeň, pre ktorý Korda píše, podľa Bukovského číta aj cieľová skupina, ktorej sa snaží predávať svoje knihy o zdravej výžive. A Korda pred týmito možnými kupcami spochybnil lekárovu odbornosť a jeho dlhoročnú prácu v tejto oblasti. „Závažnosť zásahu do osobnostných práv žalobcu dosiahla takú intenzitu, že nepostačuje len ospravedlnenie,“ povedala pred súdom Bukovského advokátka Eva Sihelniková. Ako sa ďalej uvádza, Kordov advokát Branislav Jurga označil žalobu za zneužívanie práva. V Kordovom článku nevidí vraj nič problematické. „Článok obsahuje iba oprávnené hodnotiace úsudky a skutkové tvrdenia,“ povedal Jurga.

Úvodné pojednávanie podľa informácií Denníka N trvalo necelé dve hodiny a zazneli prevažne vyjadrenia advokátov. K vypočutiu Bukovského, Kordu a prípadných svedkov by tak malo prísť na ďalších pojednávaniach. Kordov advokát navrhol predvolať virológa Borisa Klempu, imunológa Vladimíra Leksu či matematika Richarda Kollára, ktorí v roku 2020 rozporovali Bukovského vyjadrenia o tom, že covid-19 je len banálne ochorenie.

Reklama

Prvé pojednávanie malo pomerne jasne naznačiť, aká je Bukovského taktika v občianskoprávnych sporoch. Denník N špekuluje, že sa snaží vyhnúť tomu, aby sa súd venoval otázke, či šíril alebo nešíril medicínsky nepravdivé informácie.

Len nedávno sme uverejnili článok o jednom z prvých prípadov na Slovensku, v ktorom sa hlavnou témou stali dezinformácie spojené s Covidom-19. Okresný súd v Považskej Bystrici rozhodol, že bloger Denníka N Roman Hanajík, by sa mal za niekoľko výrokov o Bukovskom ospravedlniť.

Sudkyňa zamietla Bukovského návrh, aby mu Hanajík zaplatil v tomto prípade 50-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Čo má zaplatiť sú trovy konania. Ich výška môže podľa advokátov presiahnuť sumu 3-tisíc eur. Bloger s rozsudkom nesúhlasí a plánuje sa odvolať. O žalobe by potom rozhodoval Krajský súd v Trenčíne.

Najväčší Bukovského prešľap bol, že šíril informáciu, že podiel tehotenstiev predčasne ukončených stratou budúceho dieťaťa je u žien, ktoré boli zaočkované proti vírusu SARS-CoV-2 v prvom trimestri, až 82 %. Bukovský sa napokon ospravedlnil, keďže zdroj ktorý použil nebol dôveryhodný, zároveň ale podotkol, že naďalej platí, že očkovanie žien – najmä v prvom trimestri tehotenstva – nie je dostatočne preskúmané a o jeho bezpečnosti existujú závažné a opodstatnené pochybnosti.

Je vzhľadom na informácie, ktoré stále viac vychádzajú na povrch, či už o zapojení firmy Pfizher do ovplyvňovania vlád, korupcie ohľadne zmlúv s touto firmou na európskej úrovni, nežiadúcich účinkoch vakcíny, pôvode covidu atď. sa môže stať, že bývalí propagátori vakcinácie, štátnych opatrení, nepravdivých informácii o pôvode covidu, budú musieť byť všetci označení ako dezinformátori a hoaxeri.

Reklama

Bukovského súdna aktivita je preto viac ako potrebná a má význam pre celú spoločnosť. Vzhľadom na mimoriadnu aktivitu a intenzitu pretláčania hoaxov počas pandémie, to však nepostačuje. Bolo by preto žiadúce, aby sa začali zbierať prostriedky na zaplatenie právnikov, ktorý by žalovali všetkých vtedajších šíriteľov nezmyslov. V trestnoprávnej rovine by mala zasiahnuť prokuratúra, ktorá už urobila prvé kroky. Veď množstvo vtedy prijímaných opatrení mohlo mať za následok poškodenie zdravia alebo dokonca smrť občanov.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali