Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom. Išlo aj o vysoké odškodné

Bukovský vyhral prvostupňový súd s blogerom. Išlo aj o vysoké odškodné

Bratislava 18. januára 2023 (HSP/Foto: Facebook)

 

Denník N informuje o jednom z prvých prípadov na Slovensku, v ktorom sa hlavnou témou stali dezinformácie spojené s Covidom-19. Okresný súd v Považskej Bystrici rozhodol, že bloger tohto denníka Roman Hanajík, by sa mal za niektoré tvrdenia o Bukovskom ospravedlniť. Lekárovu žiadosť o 50-tisícové odškodné zamietli. Bloger sa chce odvolať

Dr. Igor Bukovský Roman Hanajík
Na snímke Dr. Igor Bukovský (vľavo) a bloger Roman Hanajík (vpravo)

Súd v občianskoprávnom spore čiastočne vyhovel žalobe Igora Bukovského na blogera Romana Hanajíka, ktorý o mediálne známom lekárovi napísal, že je hoaxer a dezinformátor. Ako uvádza denník, rozsudok vyniesla minulý týždeň sudkyňa považskobystrického súdu Silvia Kysucká. Bloger sa podľa rozsudku musí Bukovskému verejne ospravedlniť za sedem výrokov, ktoré o ňom napísal v roku 2021 na blogovom portáli Denníka N.

Reklama

Sudkyňa neskúmala pravdivosť Bukovského výrokov. Venovala sa primárne otázke, či Bukovský mohol klamať vedome a s úmyslom škodiť ľuďom a to bloger podľa sudkyne nepreukázal.

„Nepochybne, pokiaľ niekto o inom tvrdí, že vytvára dezinformácie alebo hoax, prípadne ak obviní druhého zo zavinenia smrti niekoľko tisíc ľudí, je nevyhnutné, aby svoje tvrdenia preukázal. To v danom prípade žalovaný neučinil,“ píše sa v rozsudku.

Reklama

Sudkyňa však zamietla Bukovského návrh, aby mu Hanajík zaplatil  50-tisíc eur ako náhradu nemajetkovej ujmy. Čo má zaplatiť sú trovy konania. Ich výška môže podľa advokátov presiahnuť sumu 3-tisíc eur.

Bloger s rozsudkom nesúhlasí a plánuje sa odvolať. O žalobe by potom rozhodoval Krajský súd v Trenčíne.

Na pojednávaní ešte z dňa 23.6.2022 Bukovského advokátka predložila aj viaceré listinné dôkazy. Vytlačené posty a tvrdenia Romana Hanajíka. „V lete 2020 sa objavil človek, ktorý polemizoval s mojimi tvrdeniami. Ja som nemal problém s prijatím kritiky ani so spätnou väzbou, ale jeho útoky sa stále stupňovali a už to bolo osobné,” uviedol Bukovský na podporenie svojej žaloby. Ako uvádza Plus Jeden Deň, Hanajík s týmto jeho tvrdením polemizuje: „Dr. Bukovský bol známy cenzúrou komentárov na Facebooku a nezverejňovaním kritických na Youtube, takže ten problém zjavne mal.”

Najväčší Bukovského prešľap bol, že šíril informáciu, že podiel tehotenstiev predčasne ukončených stratou budúceho dieťaťa je u žien, ktoré boli zaočkované proti vírusu SARS-CoV-2 v prvom trimestri, až 82 %. Bukovský sa napokon ospravedlnil, keďže zdroj ktorý použil nebol dôveryhodný, zároveň ale podotkol, že naďalej platí, že očkovanie žien – najmä v prvom trimestri tehotenstva – nie je dostatočne preskúmané a o jeho bezpečnosti existujú závažné a opodstatnené pochybnosti. (tento post zverejnil v júli 2021)

Výroky, za ktoré by sa mal Hanajík ospravedlniť podľa rozsudku súdu v Považskej Bystrici:

„… miera sofistikovanosti dezinformovania Dr. Bukovského je podľa môjho názoru dokonalá.“

Reklama

„Zakladatelia iniciatívy ‚hovorme spolu‘ bratia Matyinkovci sú trojnásobne náchylnejší na podľahnutie dezinformáciám o covide-19 a o opatreniach. Aj keď majú obidvaja vysokoškolské vzdelanie, … po pozretí si Dr. Bukovského v diskusii v RTVS 23. 9. 2020 podľahli sofistikovaným dezinformáciám Dr. Bukovského.“

„Ak by sa Dr. Bukovský neospravedlnil za ’82 %‘ HOAX o potratoch po očkovaní tehotných v 1. trimestri tehotenstva, tak by asi ani nevedeli, že povedal nepravdy, a ak by som im nedal vedieť dôvody, prečo je jeho ospravedlnenie falošné, ani by to asi netušili. Veď doteraz je tento HOAX dostupný na podcastových službách, tak akéže je to ospravedlnenie?“

„Od 23. 09. 2020 uplynuli štyri mesiace do 20. 1. 2021 a dovtedy zomrelo na Slovensku 3737 ľudí. Po odpočítaní 41 úmrtí do 23. 9. to je 3696 ľudí. Je za tieto úmrtia zodpovedný dlhodobý verejný bagatelizátor MUDr. Igor Bukovský, PhD., alebo ten, kto ho pustil do RTVS?“

„Netreba diskusiu s Dr. Bukovským, ale o dezinformáciách Dr. Bukovského.“

„Avšak aby verejnosť neostala v takých omyloch ako bratia Matyinkovci a ďalších vyše 300-tisíc jeho pravidelných divákov, treba diskusiu o Dr. Bukovskom – o jeho dezinformáciách, o tých z minulého roku a ako to dopadlo a aj o tých z tohto roku a ako by to dopadlo. Príkladov, že nehovoril pravdu, je dosť. Odhadom uverejnil vo videách približne 200 nepravdivých tvrdení.“

Reklama

„Bratia Matyinkovci sú ukážkové obete jeho dezinformačnej agendy a potrebujú odhalenie doterajších metód, ktorými ich Dr. Bukovský pomýlil.“

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:38

Francúzsky prezident Emmanuel Macron odmietol plánovanú dohodu o voľnom obchode medzi Európskou úniou (EÚ) a juhoamerickým zoskupením Mercosur v jej súčasnej podobe.

Potrebné sú podľa neho rokovania o novej a zodpovednejšej dohode, ktorá bude prihliadať na rozvoj, ochranu klímy a biodiverzitu.

09:24

Tisíce vodičov autobusov vstúpili vo štvrtok v juhokórejskej metropole Soul do generálneho štrajku pre spor týkajúci sa platov. Podľa odborov postihol štrajk 97 percent tamojších autobusových liniek a spôsobil chaos počas rannej dopravnej špičky. Po zhruba 11 hodinách sa však vodičom podarilo so zamestnávateľmi dohodnúť a vrátili sa do práce.

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali