České neziskovky majú strach. Ministerka financií Schillerová chce zmeniť pravidlá dotácií

České neziskovky majú strach. Ministerka financií Schillerová chce zmeniť pravidlá dotácií

Praha 17. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Facebook)

  

Ministerstvo financií ČR na čele s Alenou Schillerovou chce zmeniť spôsob vyplácania dotácií z Európskeho sociálneho fondu. Neziskovky sa toho boja ako čert kríža. Píše v komentári českého Sputnika Alena Novotná.

Ilustračné foto

Česko je rajom neštátnych neziskových organizácií. No áno. Len si skúste tipnúť, koľko ich v Českej republike funguje. Tisíc? Samá voda. Desiatky tisíc? Prihorieva. Sto tisíc? Horí. V našej republike je podľa Českého štatistického úradu zaregistrovaných takmer 138-tisíc neštátnych neziskových organizácií. Pričom každý rok ich počet rastie.

Samozrejme, nejde o organizácie Sorosa. Prevažne sú to slušné organizácie so slušnými ľuďmi. Nikto nebude podozrievať napríklad neziskovky Paleček zaoberajúce sa všestrannou pomocou občanom s malým vzrastom a ich rodinám z toho, že vytvárajú v českej spoločnosti atmosféru nenávisti.

Reklama

Keď sa pozrieme do evidencie neštátnych neziskových organizácií vedenej ministerstvom vnútra, tak sa pred nami otvára fantastický svet ľudských záujmov a starostí. Hneď je človeku dobre z pocitu, že Česi nie sú ľahostajní a pomáhajú svojim blížnym. Lenže medzi organizáciami, ktoré skutočne pomáhajú ľuďom v ich ťažkých životných situáciách, vystrkujú rožky organizácie, za ktorými stoja politické záujmy.

Nie sú len v Prahe alebo Brne. Sú rozosiate po celej Českej republike. Väčšina z nich je napojená nejakým spôsobom na organizáciu Človek v tiesni. Finančne alebo ideologicky. Trebárs prostredníctvom šírenia filmov festivalu Jeden svet vo svojich mestách. Len aby sa nezabudlo. Človek v tiesni dostáva od štátu najväčšiu finančnú pomoc zo všetkých politických neziskoviek. V roku 2016 dostala táto neziskovka 167 miliónov korún.

Reklama

Je zaujímavé zisťovať, čo sa deje v rôznych kútoch našej republiky. Zoberme trebárs devítitisícové mesto Polička. Ak medzi vami, drahí čitatelia, nie je vášnivý turista, asi netušíte, že sa nachádza v Pardubickom kraji v blízkosti hranice Čiech a Moravy. A tiež tam pôsobí spolok Pontopolis, ktorý je napojený na spomínaného Človeka v tiesni.

Cieľom spolku je “pripomínanie obdobia komunizmu v Československu a ostatných štátoch Východného bloku a Sovietskeho zväzu, zároveň sa tiež snaží otvárať diskusiu o dnešnom stave demokracie u nás a približovať nedemokratické režimy v ostatných krajinách sveta”.

Ale dobre, prečo by nie? V 15. storočí vzdoroval miestny hrad “líške ryšavej”, v našom storočí miestni “lepší ľudia” bojujú za demokraciu. Aj za štátne dotácie. Teda naše peniaze.

Pamätáte predvlaňajší škandál, keď poslanec za ODS Jakub Janda (nezamieňať s aktivistom Jakubom Jandom) navrhol, aby sa milióny určené pre neziskové organizácie, ktoré riešia rovnosť pohlaví, dali radšej na šport? Trebárs menším športovým klubom. Janda vytkol konkrétne organizáciu Gender Studies, že si zo svojej ideológie urobila biznis. Ako to dopadlo? V minulom roku organizácia opäť dostala dotácie od štátu i Európskej únie. Ich výška celkovo presahuje štyri milióny korún. A na dedine chlapci kopú do starej lopty.

Neziskovky teraz dostali strach. Prečo? Pretože ministerstvo financií plánuje pomeniť spôsob vyplácania dotácií z Európskeho sociálneho fondu. Peniaze na takzvané mäkké projekty by tak mali žiadatelia v najbližších rokoch čerpať až spätne. Prečo? Ministerstvo financií tým chce uľaviť štátnemu rozpočtu, peniaze na tieto projekty sa totiž teraz vyplácajú vopred na základe zálohových faktúr.

Reklama

Pôjde pritom o veľa. Ako uvádza Český štatistický úrad, financovanie neziskových inštitúcií sa z najväčšej časti skladá z transferov a dotácií z verejných zdrojov (33,3%) a príjmov za netrhovú produkciu (23,7%). Príspevok dobrovoľníkov činí len niečo málo cez desať percent. Len pre vašu predstavu, dotáciu od štátu a Európskej únie dostáva zhruba sedem tisíc českých neziskoviek.

Preto neziskové organizácie na čele s Človekom v tiesni doslova pustili do ministerstva financií. Alene Schillerovej vyčítajú, že jej nápad bude mať fatálne následky pre celý neziskový sektor, ktorý čerpá peniaze z EÚ. Buďto by si neziskovky museli vziať na dotácie bankovú pôžičku a zadĺžiť sa, alebo by sa dotácií rovno radšej vzdali.

O pravidlách pre vyplácanie európskych dotácií v ďalšom programovom období, teda v rokoch 2021 až 2027 aktuálne diskutuje na pracovnej úrovni Rada pre Európske štrukturálne a investičné fondy. Súčasný zámer tak nie je zatiaľ definitívny a môže sa ešte zmeniť. Obava politických neziskových organizácií je však jasná.

Alena Novotná

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali