Čistý deň ostáva čistý, akreditáciu mu nezrušili

Čistý deň ostáva čistý, akreditáciu mu nezrušili

Bratislava 1. marca 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Rezort vedel o verdikte už dlhšie

Resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante neprišlo o akreditáciu. Potvrdil to dnes minister práce Ján Richter (Smer-SD).

Reklama
Na snímke minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter

Rezort vedel o verdikte už dlhšie, médiám ho však nechcel prezradiť, kým si rozhodnutie neprevezme Čistý deň. Ten s tým čakal, chcel sa dopredu pripraviť na rozhodnutie o odobratí aj neodobratí akreditácie. Prevzatím rozhodnutia sa totiž verdikt stáva vykonateľným s neodkladným účinkom.

Odobrať centru akreditáciu odporučila rezortu jeho akreditačná komisia. Ministerstvo práce začalo voči zariadeniu správne konanie v polovici septembra minulého roka.

Reklama

Praktiky v resocializačnom centre dlhodobo kritizovala opozícia. Čistý deň podozrievala z údajného sexuálneho zneužívania svojich klientok. Poslanecký prieskum tiež podľa opozície ukázal, že v oblasti ochrany práv detí “tam dochádza k opakovanému zlyhaniu”.

Vedenie Čistého dňa obvinenia odmietlo.

 

Resocializačné centrum Čistý deň o akreditáciu neprišlo

Riaditeľ resocializačného centra Čistý deň v Galante Peter Tománek dnes potvrdil, že zariadenie neprišlo o akreditáciu. Ako na tlačovej konferencii skonštatoval, Čistý deň sa voči rozhodnutiu neodvolal ani nepodal žiadny opravný prostriedok. „Tým pádom by malo byť právoplatné,“ uviedol.

Reklama
Na snímke riaditeľ galantského resocializačného zariadenia Peter Tománek Foto:TASR-Martin Baumann

Odobratie akreditácie Čistému dňu odporučila ministerstvu práce akreditačná komisia po podozreniach z údajného sexuálneho zneužívania klientok a zlyhávania pri ochrane práv detí.

Tománek dnes uviedol, že kauza sexuálneho zneužívania maloletej Natálie v resocializačnom centre Čistý deň v Galante bola vopred pripravená a dôkladne naplánovaná politická akcia. Na problémy a podozrenie zo sexuálneho zneužívania maloletých upozornila poslankyňa za SaS Natália Blahová vo svojom blogu v septembri 2016.

Podľa Tománka časový sled okolností a ďalšie indície usvedčujú poslankyňu z klamstiev. „Celá akcia bola veľmi dobre naplánovaná a bola spustená v čase, keď sme boli s deťmi v Chorvátsku a nemohli sme sa brániť. Pani Blahová klame. Hovorila, že svoj blog napísala spontánne, Natáliina matka sa nám však ešte pred jeho zverejnením vyhrážala tým, že všetko pôjde na blog a bude sa to riešiť politicky. To znamená, že všetko bolo vopred pripravené,“ povedal Tománek.

Ako uviedol, celej kauze mala predchádzať ponuka od nemenovaných ľudí, ktorí oslovili Čistý deň ešte v auguste 2016 s požiadavkou, aby „…šli proti systému“. Keď odmietli, malo nasledovať vyhrážanie. „Bolo nám povedané, že proti nám budú podniknuté veľmi silné právne kroky a potom začala celá, dobre pripravená akcia,“ skonštatoval Tománek.

Predstavitelia Čistého dňa dnes spochybnili postup štátnych orgánov v celej kauze. Podľa nich bola väčšina krokov vykonaná bez dôkazov a len pod vplyvom emócií. „Akreditačná komisia zasadala iba na základe tlačovky policajného prezidenta. Keď si rodičia pýtali záznam z ich rokovania, najskôr im povedali, že žiadny neexistuje, neskôr zasa, že zápisnica aj zvukový záznam boli vyhotovené, ale po 15 dňoch boli skartované. Začali správne konanie na základe dôkazu, ktorý neexistuje,“ uviedol Tománek.

Reklama

Podľa jeho slov boli v priebehu kauzy dezinterpretované viaceré fakty. Ako doplnila jeho manželka a spoluzakladateľka centra Zuzana Miková Tománková, muž, ktorý mal zneužiť Natáliu, nebol terapeut, ale klient centra. „Pravda nebola ani to, že sme Natáliu nechceli pustiť domov, alebo žeby sa sem jej matka nemohla dostať. Opak je pravdou. Natália od svojej matky a otčima utekala a bolo tam podozrenie na domáce násilie,“ uviedla Tománková.

Predstavitelia Čistého dňa pripomenuli, že po prevalení kauzy ich podporila veľká časť odbornej verejnosti, klienti centra, ich rodičia a rodinní príslušníci. „Ich podporu si veľmi ceníme. Verte, že by sme nedokázali zmanipulovať 40 detí a 80 rodičov a ďalších 320 rodinných príslušníkov. Pani Blahovej stačilo zmanipulovať dve matky, z ktorých jedna nakoniec sama umiestnila svoje dieťa u nás,“ povedala Tománková, podľa ktorej sa voči centru využívali „lynčovacie spôsoby“.

Ministerstvo sociálnych vecí dnes rozhodlo, že Čistému dňu akreditáciu ponechá. Tománek považuje takýto verdikt za pozitívny. „Pre mňa to ale neznamená žiadne víťazstvo a po pravde poviem, že sa z toho vôbec neteším, lebo pre mňa to je začiatok neviem čoho. Neviem, kto ma teraz čaká vonku, neviem, čo bude pokračovať, aká bude odveta, neviem, ako to strašne naštve ľudí, ktorí už pol roka pracujú na zničení Čistého dňa. Takže ja vôbec neviem, či to mám považovať za šťastný koniec, alebo nešťastný začiatok,“ povedal Tománek.

Rovnaké pocity má aj Tománková, podľa ktorej sa aj s manželom rozhodujú, či v práci pre Čistý deň budú ešte pokračovať. „Naši advokáti boli veľmi sklamaní z toho, že sme sa vôbec netešili. Ministerstvo nás týmto posúva do ďalšej hry a my musíme niesť toto bremeno ďalej. Nedospeli sme k rozhodnutiu, či túto prácu ešte chceme robiť. Sme naviazaní na všetkých týchto ľudí, veľmi nám pomohli a my im ďakujeme, ale asi máme posttraumatickú poruchu a nedokážeme sa tešiť. Nevládzeme bojovať s ľuďmi, ktorí dennodenne zvolávajú tlačovky, my tu nie sme na to, my sme tu pre deti, to je naša práca,“ povedala Tománková.

Skutočnosť, že ministerstvo sociálnych vecí ponechalo Čistému dňu akreditáciu, nemusí podľa Tománka znamenať, že centrum je zachránené. „Je tu ešte fenomén vyhladovania. Pani Blahová zasiala taký neskutočný strach v radoch kurátorov a ľudí pracujúcich v systéme, že sa nám boja deti dávať. To, že máme akreditáciu, nie je žiadne víťazstvo. Je možné, že aj keby sme skončiť nechceli, tak nás vyhladujú, pretože keď nebudú deti, nebudú ani peniaze na chod centra,“ skonštatoval.

Ako doplnil, predstavitelia Čistého dňa už nechcú kauzu ďalej komentovať a ich dnešné verejné vystúpenie je posledné. „Vyzývam pani Blahovú na diskusiu v ktoromkoľvek médiu, ale inak sa už nebudem k ničomu vyjadrovať. Pani Blahová má kopu času a priestoru na to, aby vymýšľala kauzy, ničila ľudské životy. Ja musím pracovať, ja sa musím venovať deťom, ja mám na starosti ich osudy. Ja nemám na takéto veci čas. My nevládzeme. Polroka nás lynčujú médiá, polroka nás lynčujú a kontrolujú a vyšetrujú rôzne orgány. My proste máme toho dosť. My nie sme politici, my sme si nevybrali cestu medializácie. My sme sociálni pracovníci, my pracujeme s ľuďmi, my nemáme čas bojovať s pani Blahovou a nebudem robiť komparz pri jej záujmoch,“ dodal Tománek.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Včera 19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

Včera 19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

Včera 19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

Včera 18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

Včera 18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

Včera 18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali