Chicago s Hossom vyhralo v Tampe 2:1, je krok od Stanleyho pohára

Chicago s Hossom vyhralo v Tampe 2:1, je krok od Stanleyho pohára

Tampa Bay 14. júna 2015 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-John Raoux)

 

O víťazný gól Chicaga Blackhawks  sa postaral Antoine Vermette

Hokejistov Chicaga Blackhawks delí už len jedno víťazstvo od zisku Stanleyho pohára. V piatom finále play off NHL v noci na nedeľu triumfovali na ľade Tampy Bay 2:1, keď sa o víťazný gól postaral v 42. minúte Antoine Vermette. V sérii sa ujali vedenia 3:2 na zápasy a rozhodujúci štvrtý krok môžu urobiť už v najbližšom domácom dueli v noci na utorok (2.00 SELČ). Slovenský útočník v službách hostí Marián Hossa tentoraz nebodoval.

Reklama
Na snímke Antoine Vermette (80) z Chicaga Blackhawks sa raduje z gólu so spoluhráčom Teuvom Teravainenom
Na snímke Antoine Vermette (80) z Chicaga Blackhawks sa raduje z gólu so spoluhráčom Teuvom Teravainenom

Domácim nepomohol ani návrat brankárskej jednotky Bena Bishopa po zranení. Chicago raz potrestalo jeho veľké zaváhanie, v druhom prípade aj nedôraznú hru brániacich hráčov, kým spoľahlivo chytajúci Corey Crawford pustil za svoj chrbát len jediný puk. Ešte počas prvej tretiny prišli Lightning o útočníka Nikitu Kučerova, ktorý si v snahe dostať puk do bránky poranil rameno a s viditeľným zranením zo stretnutia odstúpil.

 

Reklama

Piaty zápas finále play off NHL o Stanleyho pohár

TAMPA BAY LIGHTNING – CHICAGO BLACKHAWKS 1:2 (0:1, 1:0, 0:1)

Góly: 31. Filppula (Garrison, Stralman) – 7. Sharp (Teräväinen, Toews), 42. Vermette (Versteeg). Rozhodcovia: McCauley, Sutherland – Racicot, Amell, vylúčení: 1:1 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 19.204 divákov

Tampa Bay: Bishop – Stralman, Hedman, Coburn, Garrison, Šustr, Carle – Stamkos, Filppula, Killorn – Kučerov, Johnson, Palát – Callahan, Paquette, Drouin – Brown, Boyle, Morrow

Chicago: Crawford – Hjalmarsson, Keith, Seabrook, Timonen, Van Riemsdyk, Oduya – HOSSA, Toews, Sharp – Kane, Richards, Saad – Teräväinen, Vermette, Versteeg – Shaw, Krüger, Desjardins

Reklama

/stav série 2:3/

Slovák v zápase:

MARIÁN HOSSA – minutáž 16:34, 0 gólov, 0 asistencí, +/- 0, 2 strely, 0 tr. minút.

 

Hokejisti Chicaga Blackhawks s Hossom na čele boli pred Bishopom oveľa nebezpečnejším tímom

Reklama

Do bránky Tampy sa napriek otáznemu štartu postavil Bishop a už v úvodných sekundách ukázal, prečo je pre svoj tím dôležitým. “Blesky” prvotný tlak súpera ustáli, otriasli sa a kontrovali jednoduchým zavezením puku za bránku. Odtiaľ síce prišli v úvode dve nádejné prihrávky, ani jedna však nenašla správneho adresáta. V 6. minúte výrazne pochybil na zadnom mantineli v rozohrávke Crawford, no Kučerov, aj s dávkou smoly, zahodil obrovskú možnosť na otvárací gól. Čo sa nepodarilo jemu, využil v navlas rovnakej situácii o minútu neskôr Sharp. Bishop sa pri rozohrávke zrazil s Hedmanom a napádajúci útočník hostí si vychutnal pohodlné zakončenie do opustenej bránky – 0:1. Naďalej sa hral výborný hokej, rozhodcovia nechali priestor plynulej hre, čo Tampa využila na znásobenie svojho tlaku. Strelecké pokusy jej hráčov však často nenachádzali svoj smer, boli zblokované alebo málo razantné.

V úvode druhého dejstva nakopla “jastrabov” presilová hra. S chuťou hrajúci Teräväinen chcel ísť spoluhráčom príkladom, zblízka však na 2:0 nezvýšil a Bishop dôležitým zákrokom dodal svojmu tímu potrebný impulz. Následné, viac ako minútové obliehanie Crawfordovej bránky však prinieslo napokon len zakončenie Callahana, ktorého zadovka bola síce prekvapujúca, nie však gólová. Hra gradovala, oba tímy korčuľovali zo strany na stranu a keďže ani v strednej časti sa veľa neprerušovalo, každý chvíľku ťahal pílku. Po miernom útlme sa Tampa napokon dočkala v 31. minúte, keď excelentnú prihrávku Garrisona cez celé klzisko umiestnil do siete Fillpula – 1:1. Hoci si “blesky” nátlakovou hrou vynútili aj ďalšie gólové možnosti, ani zlepšená početnosť streľby v druhej tretine (12:8) im vedúci gól nevyniesla.

V 42. minúte ho opäť mohol dosiahnuť Morrow, sám pred Crawfordom mal však smolu, a tak gólovo zahrmelo na druhej strane. Puk po Versteegovom úniku z pravého krídla neodpratal do bezpečia Drouin a z druhej vlny korčulujúci Vermette nemal problém s jednoduchou dorážkou – 1:2. Blackhawks sa následne nastavili na veľmi účelný spôsob hry. Hrali zodpovedne zozadu a s Hossom na čele boli pred Bishopom oveľa nebezpečnejším tímom. Desať minút pred koncom mohol pridať gólovú poistku Desjardins, ale nepochodil rovnako ako Teräväinen v brejku so svojou dobre mierenou strelou na lapačku. V závere to Tampa skúsila aj s hrou bez brankára, ale k ohrozeniu Crawforda sa už nedostala.

 

Joel Quenneville: “Som si istý, že to v Chicagu bude v nasledujúcich dvoch dňoch šialené”

Hlasy po zápase (zdroj: AP, nhl.com, tsn.ca):

Jon Cooper, tréner Tampy: “Mali sme streliť viac ako iba jeden gól. Stále však žijeme. V takejto situácii sme sa ocitli už pred mesiacom a pol proti Detroitu a naše mužstvo vtedy našlo spôsob, ako sériu vyhrať. Ľudia už nemôžu hovoriť, že nemáme skúsenosti. Naši hráči dokázali už niekoľkokrát zareagovať na ťažké výzvy a očakávam, že sa tak stane aj v šiestom zápase.”

Steven Stamkos, kapitán Tampy: “Nehráme dostatočne dobre na to, aby sme si vytvárali väčšie šance. Musíme nájsť spôsob, ako sa k nim dostať. Musíme si ich vypracovať a streliť viac gólov. Musíme byť lepší a začať musím od seba. Teraz to je o tom, ako veľmi si chceme predĺžiť sezónu a čo sme ochotní pre to urobiť. Toto mužstvo neprešlo tak ďaleko, aby v ďalšom zápase nenechalo na ľade úplne všetko.”

Joel Quenneville, tréner Chicaga: “Štart do zápasu nám vyšiel ako už dávno nie, trávili sme veľa času v útočnom pásme. Som rád, že sme tento ťažký zápas zvládli. Počas môjho pôsobenia na striedačke Blackhawks sme ešte nikdy neboli v pozícii, že môžeme vyhrať Stanley Cup na domácom ľade. Som si istý, že to v Chicagu bude v nasledujúcich dvoch dňoch šialené. To nadšenie sa bude vymykať normálu. Teším sa na to.”

Jonathan Toews, kapitán Chicaga: “Nemôžeme podľahnúť snu. Ak začnete premýšľať o zisku pohára, o jeho dvíhaní nad hlavu, môže vás to stáť draho. Musíme sa snažiť nemyslieť na také veci a sústrediť sa iba na pondelkový zápas.”

Reklama

Patrick Sharp, útočník Chicaga: “Pred mojím gólom som vedel, že môže prísť ku kolízii a zrazu som sa ocitol v tutovke a skóroval do prázdnej bránky.”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:38

Výjazd a vjazd na rýchlostnej ceste R1 v Banskej Bystrici v smere na Brezno v piatok od 19.00 h úplne uzavrú. Dôvodom je obnova asfaltového krytu vozovky. Na dopravné obmedzenie upozorňuje banskobystrická krajská polícia na sociálnej sieti.

13:37

Národná diaľničná spoločnosť (NDS) bude v máji a júni pokračovať v pravidelnej údržbe a servise tunelov po Slovensku. V nasledujúcich týždňoch čaká údržba tunely Šibenik, Svrčinovec, Poľana, Žilina, Ovčiarsko, Bôrik, Branisko, Považský Chlmec a podjazd Lučivná. V čase údržby budú tunely uzavreté a doprava bude presmerovaná na súbežné cestné komunikácie. NDS o tom informovala v piatok.

13:36

V roku 2023 ukončil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR 35 kontrolných akcií v 135 subjektoch, ktorým adresoval 227 odporúčaní na zlepšenie stavu a riešenie nedostatkov. Výsledky kontrol sú alarmujúce a Slovensku chýba strategické smerovanie, uviedol v piatok NKÚ v zverejnenej správe o kontrolnej činnosti, ktorú predložil do Národnej rady SR.

13:35

Informácie o príjemcoch cezhraničných platieb zbiera finančná správa (FS) do konca apríla. Potrebné údaje musia zaslať poskytovatelia platobných služieb cez formulár FS. V piatok to pripomenula Drahomíra Adamčíková z Finančnej správy SR.

13:35

Sociálna posisťovňa (SP) oznámi schválenie poskytnutia úľavy z odvodov oprávneným potravinárskym firmám do konca apríla. Oznámil to hovorca SP Martin Kontúr. Po schválení štátnej pomoci tak zamestnávateľ – potravinár podľa neho zaplatí za apríl znížené poistné.

13:34

Vláda pripravuje nové, progresívnejšie sadzby zdanenia príjmov fyzických osôb. Vyššie zdanenie bude však znamenať trestanie úspešných ľudí. Uviedol to predseda opozičnej strany Sloboda a Solidarita (SaS) Branislav Gröhling za účasti poslanca Národnej rady SR Mariána Viskupiča s odvolaním sa na Program stability SR na roky 2024 až 2027, ktorý bol schválený vládou. Podľa Viskupiča by najvyššie zdanenie fyzických osôb malo v SR dosiahnuť úroveň až 32 %.

13:16

Čína označila v piatok tvrdenia, že v Nemecku pôsobia čínski špióni, za “číry výmysel”.

Nemecká veľvyslankyňa v Pekingu vo štvrtok uviedla, že si ju predvolali čínske úrady v spojitosti so zadržaním štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže pre Čínu.

13:08

Peniaze z plánu obnovy môžu byť štartovacím momentom veľkých modernizačných programov na obdobie desiatich rokov. Uviedol to premiér Robert Fico (Smer-SD) v piatok po pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívania eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD).

Fico, Kmec
Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) gestikuluje počas vyhlásenia po spoločnom pracovnom stretnutí s podpredsedom vlády SR pre Plán obnovy a odolnosti a využívanie eurofondov Petrom Kmecom (Hlas-SD)
12:47

Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v piatok oznámila, že zadržala dvoch ľudí obvinených zo sympatizovania s ukrajinskými nacionalistami a z plánovania útokov na policajné či vojenské objekty v Rusku.

K zatknutiam došlo vo Volgogradskej oblasti ležiacej na juhozápade Ruska neďaleko hraníc s Ukrajinou.

12:33

Nemecká polícia prichytila pri čine a následne zadržala dvoch mužov podozrivých z krádeže železničných elektrických káblov. Polícia informovala, že incident sa odohral v noci na piatok na hlavnej vlakovej stanici v západonemeckom meste Bochum.

12:27

Nálada francúzskych spotrebiteľov tento mesiac nečakane klesla, pod čo sa podpísali obavy z ďalšieho vývoja ekonomiky a s nimi aj finančnej situácie domácností.

12:08

Na Ukrajine zadržali dvoch mužov obvinených z toho, že sa vydávali za opravárov a pomáhali Rusku s prípravou útokov na vojenské pozície v Charkovskej oblasti na východe krajiny. Oznámila to v piatok ukrajinská tajná služba SBU.

12:01

Nezamestnanosť v Španielsku sa v 1. kvartáli zvýšila nad 12 % a dostala sa na najvyššiu úroveň za posledný rok. Prekonala aj odhady analytikov, ktorí predpokladali, že sa zvýši iba mierne, pričom zotrvá pod 12-percentnou hranicou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali