Chcete lacnejšie potraviny? Chlapček, chceš cukrík?

Chcete lacnejšie potraviny? Chlapček, chceš cukrík?

Bratislava 17. augusta 2023 (HSP/Foto:TASR-Radovan Stoklasa

 

Čo sa stane s Pellegriniho Hlasom? Percentá im povážlivo padajú, a to ešte stále „neplieskal bič na konci“. Čo sa môže stať, ak by jeho preferencie klesli ešte viac?

Voľby23: Predstavenie knihy Petra Pellegriniho: Slovensko vlastnou cestou na krste v Trenčíne
Na snímke predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini

Jeden a pol mesiaca pred voľbami Hlas-SD podľa prieskumov stráca dych. Ešte stále platí, že balík voličských hlasov, ktoré Hlas viaže, bude jazýčkom na váhach a rozhodne o tom, či po voľbách vznikne koalícia národného kompromisu alebo ďalšia koalícia protinárodného podvodu, ale so stratou každého percenta je táto základná okolnosť blížiacich sa volieb čoraz menej výrazná.

Reklama

Všelikto predpovedal, že Hlasu pred voľbami výrazne klesnú preferencie, keď sa v kampani a najmä v predvolebných diskusiách jednoznačne „vyfarbí“, že si definitívne vyberie buď červenú pilulku alebo modrú, ak si máme pomôcť podobenstvom zo slávneho filmu Matrix. Ibaže kto si to predstavoval tak, že príde nejaká otvorená a nezvratná deklarácia, zrejme sa mýlil.

Vyzerá to tak, že Hlas a konkrétne jeho líder Peter Pellegrini chce až do volieb hrať tú istú hru, ktorú hral doteraz: až do samého konca zahmlievať a hrať to na obe strany, lákať voličov vlasteneckých aj globalistických.

Reklama

Je to nečestná hra, ale doteraz mu to prinieslo úspech, dlhé mesiace sa vyhrieval na výslní v pozícii predbežného možného budúceho víťaza volieb a drahej politickej nevesty, bez ktorej žiadna svadba nebude možná. V tomto sedení na dvoch stoličkách je dôsledný, vidíme, že vždy keď vyšle signál jedným smerom, vzápätí ho koriguje signálom zase opačným smerom.

 

Vznikne po voľbách z Hlasu „Smerohlas“ a „Progrehlas“?

Napriek tomu je však čoraz jasnejšia podstata veci: že on sám skutočne ešte nevie, kam sa napokon prikloní a bude to závisieť od toho, ako voľby dopadnú a ktorá možnosť bude dávať zmysel.

On sám osobne by očividne najradšej išiel tam, kam ho srdce ťahá, čiže k progresívcom, ale členská základňa Hlasu, vrátane veľkej časti vedenia strany (Tomáš, Šutaj Eštok, Saková, Becík, Kaliňák, Laššáková, Puci, Tittel…) by radšej volila opačný tábor, teda Smer.

Agentúra Ipsos urobila pre Denník N zaujímavý prieskum. Okrem iného z neho vyplýva, že pre voličov Hlasu je Smer ako koaličný partner vo vláde prijateľný pre 62 percent ľudí a neprijateľný pre 32 percent, zatiaľ čo PS je neprijateľné až pre 67 percent a prijateľné len pre 17 percent voličov Hlasu (viď tu). A teda je možné dokonca aj to, že sa Hlas po voľbách rozpadne na „Smerohlas“ a Pellegriniho „Progrehlas“.

Reklama

Nebola by to prvá strana, ktorá sa po voľbách rozpadla – skôr sa dá povedať, že sa to stáva pravidelne. Môže za to to prekliate päťpercentné kvórum, ktoré je tak nešťastne zvolené, že núti strany ísť do nemožných kompromisov, aby vôbec prešli do parlamentu a po voľbách, keď už ich nič nedrží pospolu, tak ich to pnutie zvnútra roztrhá. Bez kvóra alebo s jeho znížením na dve-tri percentá by slovenská politika vyzerala úplne inak, oveľa slobodnejšie, demokratickejšie, autentickejšie, ľudovejšie a menej korupčne. Možno práve preto… ale to sme odbočili, vráťme sa k Hlasu.

 

Klasická metóda „pašeráckej dodávky“? Je tu však problém

Ešte jeden „politologický“ fenomén sa tu dá vidieť. A síce snaha Hlasu „dať to na pašerácku dodávku“. Mnoho strán s tým už v minulosti uspelo: snažili sa radšej čím menej hovoriť, púšťať iba krásne, také všeobecne neurčité obláčiky a byť za pekných, aby im ľudia ten hlas hodili bez toho, aby sa im bližšie prizreli a zbadali čo vlastne do politiky prinášajú. Vlastne o tom zvyčajne býva každý prenikavý úspech politickej strany, ktorú ľudia ešte nepoznajú: že jej dajú hlas bez toho, aby sa pozreli do vreca, aká mačka v ňom je. Už toľkokrát sa popálili…

Mimochodom, v tomto je Hlas veľmi podobný Progresívnemu Slovensku. To sú dve (zďaleka nie jediné) absolútne bezobsažné strany, prikryté celkom prázdnymi a nezmyselnými heslami, sľubujúce čisté vákuum. A práve tým voličov lákajú: ľudí nič na ich programe nevyrušuje…

Napriek tomu však preferencie Hlasu pomaly, ale vytrvalo klesajú. Čím to je? Je to dané základnou polarizáciou slovenskej spoločnosti, jej hrubým rozdelením na tábor vlastenecký a tábor globalistický. Väčšina politických strán je jasne zaparkovaná v jednom alebo druhom košiari, ale sú tu dve výnimky. Je to Sme rodina Borisa Kollára, ktorá bude vždy všade tam, kde sa to práve hodí, a strana Hlas.

Reklama

Treba si uvedomiť, kto sú vlastne voliči Hlasu: sú to zblúdené ovečky, z ktorých mnohé nevedia, kam vlastne patria, ale v princípe sú to voliči, ktorí by inak volili buď niečo ako Smer alebo niečo ako PS. No lenže to teda znamená, že jedni v skutočnosti tak či onak patria do jedného a druhí do druhého košiara…

A táto kalná voda sa pred voľbami nevyhnutne číri. Voliči Hlasu čoraz intenzívnejšie vnímajú signály, že Pellegrini by najradšej išiel s PS a globalistami, akokoľvek to potom Hlas vždy dementuje – najmä preto, že verziu o spojení Hlasu s PS a SaS zdôrazňujú všetky médiá, a to tak globalistické, ako aj mainstreamové.

Sú to spojené nádoby a voliči Hlasu, ktorí sú v skutočnosti najnevyhranenejším balíkom voličov, sa s blížiacimi sa voľbami začínajú o politiku čoraz viac zaujímať, čoraz viac sa orientovať a výsledkom je, že „prosmerácki“ voliči smerujú k Smeru a „proprogresívna“ menšina sa odkláňa k PS.

 

 

Dokážu nájsť riešenie?

Samozrejme, zníženie preferencií zvyčajne znamená stratu atraktívnosti a od tej sa odvíja ďalší pokles. Ak teraz Pellegrini a spol. nevymyslia niečo, čo ich situáciu principiálne vyrieši, tak tie percentá budú ďalej padať. Ak by to kleslo pod určitú úroveň, potom by zmenila aj pozícia Hlasu: už by nebol tou drahou nevestou od ktorej bude všetko závisieť.

Skúšali to riešiť tak, že niektorí predstavitelia a podporovatelia Hlasu zintenzívnili útoky na Smer, predpokladajúc, že tým odlákajú časť voličov, písali sme o tom napríklad tu. Je však otázka, či je práve toto systémová cesta k úspechu…

Snaha ničiť Smer je z pohľadu Hlasu dvojsečná zbraň. Ak by aj niektorých voličov odlákala od Smeru (je otázka kam by tie hlasy išli), na druhej strane by zase mohla od Hlasu odplašiť časť voličov, ktorí sympatizujú aj so Smerom.

Mimochodom, ak dnes kritici Smeru, najmä mainstreamové médiá nahlas kričia, že Smer sú zlodeji, totalitári, korupčníci, tak je veľmi úsmevné ako pritom zabúdajú na fakt, že práve to tzv. biznis krídlo Smeru už zo Smeru dávnejšie odišlo a dalo si nálepku Hlas-SD…

Tá kľúčová otázka je: má strana Hlas-SD potenciál na to, aby skutočne oslovila občanov Slovenska? Nie iba ako populistická bublina s jediným artiklom, ktorým je pekná tvár hlavného predstaviteľa, ale ako naozajstné politické riešenie, koncepčná a premyslená cesta k úspešnej budúcnosti?

Reklama

 

Originál je iba jeden

Chcete lacnejšie potraviny? Chcete lacnejšie energie? pýta sa Hlas na svojich bilbordoch. Je to primitívne, prvoplánové, prázdne. A podobne falošné a zištné ako otázka „Chlapček, chceš cukrík?“ ktorú kladie ujo pedofil deťom na školskom ihrisku. Nie že by posolstvá z bilbordov drvivej väčšiny iných strán boli úprimnejšie, pravdivejšie a menej zištné, ale toto je naozaj úplné myšlienkové vákuum, na ktoré nemôže naskočiť nikto, kto má v hlave fungujúci kritický rozum a venoval hlbšiemu rozmýšľaniu nad politickou realitou viac ako päť minút.

Zase nás diskutéri (neprávom) obvinia z toho, že sme hlásnou trúbou Smeru, ale nech – pravda je taká, že úspešný príbeh ľavice na Slovensku má len jedno meno: Robert Fico. Nech je aký je – a chyby, ktoré urobil, boli kolosálne – ale je to vizionár a štátnik. Taká je pravda, nech sa hnevá, kto chce.

Za Pellegrinim zatiaľ žiadnu víziu ani štátnický rozmer nevidno, kópia sa s originálom v tomto smere nemôže porovnávať. Že sme sa len slabo pozerali? Kiež by to tak bolo, kiež by sme sa mýlili, ale každopádne to v tejto chvíli vyzerá skôr tak, že Hlas je pokus menej talentovaného, ale závistlivého žiaka uchmatnúť si od majstra kúsok tohto úspešného príbehu pre seba.

Pre Slovensko je to škoda. Bolo by oveľa lepšie, keby Hlas bol naozajstnou cestou k prosperujúcemu stabilnému národnému štátu Slovákov a nie iba slepou odbočkou k progresívnemu šialenstvu.

Reklama

V tejto chvíli nezáleží na jednotlivých stranách – na Hlase, Smere, Republike, SNS, ĽSNS… Politické strany tu boli a budú, dôležité je Slovensko. Občania musia vziať rozum do hrsti a voliť tak, aby sa dala nejako vyskladať koalícia, ktorá začne veslovať smerom od zrázu s vodopádom. Budeme schopní rozpoznať dôležité od nepodstatného?

 

Prečítajte si tiež:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:50

Tchaj-pej vo štvrtok uviedol, že v okolí odľahlého taiwanského ostrova Ťin-men zaznamenal sedem lodí čínskych námorných síl a päť plavidiel čínskej pobrežnej stráže. Informuje agentúra AFP.

Flotila siedmich čínskych lodí vstúpila do “zakázaných” vôd Taiwanu približne o 15.00 h miestneho času (9.00 h SELČ), oznámila taiwanská pobrežná stráž. Dodala, že to isté urobili štyri plavidlá čínskej pobrežnej stráže, pričom piate sa plavilo v okolí ostrova mimo taiwanských vôd.

15:49

Tridsať šteniatok našli koncom apríla colníci v rakúskej spolkovej krajine Korutánsko počas kontroly vozidla so slovenským evidenčným číslom. Zvieratá boli natlačené v klietkach a ich zdravotný stav bol veľmi zlý, uviedla vo štvrtok agentúra APA s dovolaním sa na oznámenie rakúskeho ministerstva financií.

Šteniatka prevážal 46-ročný Slovák, na ktorého bolo podané trestné oznámenie.

15:47

Na osobnom lietadle Boeing 737 spoločnosti Corendon Airlines smerujúcom z nemeckého Kolína nad Rýnom do tureckého stredomorského letoviska Alanya vo štvrtok pri pristávaní praskla pneumatika. 

Všetkých 190 ľudí na palube vrátane šiestich členov posádky evakuovali, nikto sa nezranil, informoval turecký telerozhlas TRT s odvolaním sa na ministerstvo dopravy.

15:45

Turecká centrálna banka vo štvrtok zvýšila svoju inflačnú prognózu a oznámila, že bude pokračovať v prísnej menovej politike s cieľom obmedziť prudký rast spotrebiteľských cien. Informovala agentúra Reuters.

Spotrebiteľské ceny v apríli zrýchlili tempo medziročného rastu na 69,8 % napriek sérii zvyšovania úrokových sadzieb.

15:43

Situácia s informačnými systémami finančnej správy (FS) nie je dobrá, čo by mohlo ohrozovať napríklad výber spotrebných daní. Upozornil na to vo štvrtok na rokovaní finančného výboru parlamentu prezident FS Jozef Kiss.

Pripomenul, že fungovanie FS, výber daní a ciel stojí na informačných systémoch. “Chceme vás informovať o tom, že tá situácia nie je úplne ideálna. Naozaj máme v niektorých prípadoch riziko, že bude ohrozený výber daní, hlavne spotrebných daní. Bavíme sa o sume 800 miliónov eur ročne, ktoré vyberáme cez Informačný systém kontrolných známok (ISKZ),” priblížil Kiss.

14:59

Nový model nájmu bytov prináša riešenia najčastejších problémov pri prenájme bytov. Služba Nájom plus, ktorú pripravila Realitná únia (RÚ) SR, má chrániť prenajímateľa i nájomcu. Realitné kancelárie, ktoré novú službu nájmu poskytujú, sú evidované v špeciálnom registri. Vo štvrtok o tom informoval tajomník RÚ SR Mojmír Plavec.

14:57

Americká automobilka Tesla znižuje počet pracovných miest v Číne po údajoch o poklese predaja. Šéf automobilky Elon Musk je pod rastúcim tlakom, aby získal späť podiel na najväčšom automobilovom trhu na svete, kde Teslu začínajú predbiehať domáci rivali. Informovala agentúra Bloomberg.

14:56

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok dekrétom oficiálne vymenoval bývalého vrchného veliteľa ozbrojených síl Valerija Zalužného za mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Ukrajiny v Británii. V stredu ho zároveň prepustil z armády zo zdravotných dôvodov. Dokument bol zverejnený na jeho oficiálnej stránke, informovala agentúra Reuters.

14:55

Pred budovou krajinského parlamentu v Stuttgarte došlo k napadnutiu skupiny politikov krajne pravicovej nemeckej politickej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD). Dvaja z nich pri útoku utrpeli ľahké zranenia, informuje agentúra DPA.

Väčšina páchateľov utiekla, podarilo sa však zastaviť dve ženy vo veku 19 a 23 rokov.

14:51

Americké plavidlo s nákladom humanitárnej pomoci vyplávalo z prístavu cyperského mesta Larnaka a smeruje k dočasnému mólu v Pásme Gazy, ktoré na tento účel vybudovali Spojené štáty. Ide pritom o vôbec prvú takúto zásielku, ktorá k novému mólu pripláva. Oznámil to vo štvrtok cyperský minister zahraničných vecí Konstantinos Kombos, podľa správy agentúry AP.

14:14

Ruskí vojaci a pohraničníci sa stiahnu z viacerých oblastí Arménska. Na stredajšom stretnutí v Moskve sa na tom dohodli ruský prezident Vladimir Putin a arménsky premiér Nikol Pašinjan. Vo štvrtok to agentúre Interfax potvrdil Putinov hovorca Dmitrij Peskov.

Ruská pohraničná stráž však na žiadosť Jerevanu zostane na hraniciach Arménska s Tureckom a Iránom, dodal Peskov.

Summit Euroázijskej hospodárskej únie
Ruský prezident Vladimir Putin (uprostred), arménsky premiér Nikol Pašinjan (tretí vľavo), bieloruský prezident Alexandr Lukašenko (druhý vľavo), kazašský prezident Kasym-Žomart Tokajev (vpravo) a kyrgyžský prezident Sadyr Japarov (druhý vpravo) počas summitu Euroázijskej hospodárskej únie (EUEA), ktorá združuje päť postsovietskych republík – Rusko, Bielorusko, Arménsko, Kazachstan a Kirgizsko, v Moskve 8. mája 2024
13:55

Srbský tenista Hamad Medjedovič postúpil do 2. kola na antukovom turnaji ATP Masters 1000 v Ríme. Vo svojom úvodnom vystúpení zvíťazil v pozícii kvalifikanta nad Alexeiom Popyrinom z Austrálie 6:3, 6:2.

13:51

Mimovládna organizácia Globsec vytvorila pre svoju nadchádzajúcu konferenciu Globsec Forum 2024 v Prahe prípravný výbor, ktorého predsedom je poradca českého prezidenta Petra Pavla pre zahraničnú politiku Petr Kolář.

Organizáciu Globsec vo výbore zastupuje člen jej správnej rady Petr Pudil a spolupracovník organizácie a bývalý minister zahraničných vecí SR Miroslav Wlachovský.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali