Blanár pod paľbou opozície slepými patrónmi

Blanár pod paľbou opozície slepými patrónmi

Bratislava 6. marca 2024 (HSP/Foto:Facebook)

 

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár sa v dňoch 1. – 2. marca 2024 zúčastnil na treťom ročníku diplomatického fóra v tureckej Antalyi organizovaného pod záštitou prezidenta Tureckej republiky Recepa Tayyipa Erdogana. Na platforme s cieľom hľadania mierových riešení sa zúčastnilo viac ako 20 najvyšších predstaviteľov štátov a vlád, vyše 60 ministrov zahraničných vecí a dve desiatky predstaviteľov medzinárodných organizácií. Na okraji podujatia sa šéf našej diplomacie stretol so svojim ruským náprotivkom Sergejm Lavrovom. Nakoľko sa ministrovo správanie stretlo u nás, dokonca aj u susedov s kritikou, zaslúži si hlbší pohľad

Blanár, Lavrov
Na snímke Juraj Blanár a Sergej Lavrov

V programovom vyhlásení vlády SR na roky 2023-2027 (PVV) v časti Zahraničná a Európska politika sa uvádza toto:

Reklama

„Vláda so znepokojením vníma pokusy postaviť medzi Západom a Východom novú železnú oponu. Slovenská republika mieni suverénne, v kontexte členstva v Európskej únii a NATO, pokračovať v zahraničnej politike na všetky štyri svetové strany. Berúc do úvahy presun geopolitického a ekonomického ťažiska do indo-pacifického regiónu vláda prehĺbi a výrazne posilní diplomatické a ekonomické aktivity v tejto oblasti. Dôraz bude venovať krajinám globálneho juhu a osobitne oblastiam s tradičnými politickými a ekonomickými väzbami na Slovensko.”

Minister Blanár využil príležitosť a v súlade s PVV absolvoval viacero dôležitých bilaterálnych rokovaní so zahraničnými partnermi. Takto sa stretol okrem iného s ministrom zahraničných vecí hostiteľskej krajiny Hakanom Fidanom, reprezentantmi z Moldavska, Bosny a Hercegoviny, Srbska. A na žiadosť ruskej strany sa stretol aj s ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom.

Reklama

Ruskému šéfovi diplomacie tlmočil pozíciu vlády SR postavenej na rešpektovaní základných princípov medzinárodného práva, ako je územná celistvosť a suverenita členských krajín, ukotvených v Charte OSN. Apeloval na čo najskoršie obnovenie mierových rokovaní medzi stranami konfliktu a ukončenie bojov.

Zdôraznil, že „to, čo sa stalo na Ukrajine, sa nikdy nemalo stať“. Blanár dodal, že SR je proti vytváraniu akejkoľvek železnej opony medzi Ruskom a Európskou úniou. „Musia sa hľadať také riešenia, ktoré budú garantovať bezpečnosť a mier“.

Nakoniec ubezpečil Lavrova, že Slovensko na Ukrajinu žiadneho slovenského vojaka nepošle.

Naproti tomu Sergej Lavrov vyjadril vďaku za pozvanie, ktoré Robert Fico adresoval potomkom účastníkov Slovenského národného povstania na oslavy 80. výročia tejto udalosti v auguste 2024. Že to Vladimír Putin označil za humánne gesto, ktoré si v Rusku veľmi vážia. A prejavil potešenie so zámerom obnoviť medziparlamentné vzťahy, pre ktoré boli obe komory ruskej dumy vždy otvorené.

Lavrov absolvoval bilaterálne stretnutia s kráľom Eswatini Mswatim III. a ministrami zahraničných vecí Turecka, Kazachstanu, Kirgizska, Uzbekistanu, Tadžikistanu, Srbska, Maďarska a Slovenska.

Reklama

Práve stretnutia Juraja Blanára a Petra Szijjárta s Lavrovom v deň pohrebu Alexeja Navaľného zdvihla zo stoličky Donalda Tuska. Ani našu opozíciu nenechala spať. A to, že prebrali jej komentáre červené denníčky, očakával asi každý. S reakciou nelenila ani prezidentka a polievočku si prihrial aj prezidentský kandidát opozície Ivan Korčok. Nezabudol upozorniť na to, že jeho schôdzky s ministrom Lavrovom boli úplne iné ako bola tá Blanárova.

To, že je pohoršený Tusk je pochopiteľné. V jeho mieri pre Európu Rusko nefiguruje. Poľsko prehlbuje „mierové“ spojenectvá so severom Európy. Jeho cieľom je vytvoriť silnú rusofóbnu alianciu s pobaltskými krajinami, ktorú by malo doplniť Švédsko, Fínsko, Nórsko. Počíta aj s Dánskom a Veľkou Britániou. Práve nové členské krajiny NATO hostia vojenské cvičenie NATO „Nordic Response 2024“, ktoré je súčasťou najväčšieho cvičenia NATO od skončenia druhej svetovej vojny „SteadFast Defender“. Cieľom oboch cvičení je demonštrovať odhodlanie postaviť sa ruskej agresii na Ukrajine.

Skutočnosť, že Blanára kritizuje za stretnutie s Lavrovom opozícia v kontexte s tézami PVV pôsobí komicky. Naopak, opoziční politici presadzujú týmto krikom svoj volebný program, ktorý vyhlasujú za záujem Slovenskej republiky.

Blanár nerobil v Turecku tým, že prijal pozvanie na stretnutie od ruského diplomata, nič iné len napĺňal mandát, ktorý Smer získal v parlamentných voľbách od svojich voličov. Nezrádzal v Antályi našu zahraničnopolitickú orientáciu, nebratal sa s Ruskom, nenadbiehal diktátorským režimom. Stretnutie nebolo nepriateľským gestom voči našim spojencom, krokom proti politike mieru. Veď EÚ do ktorej sme v roku 2004 vstupovali bola mierovým projektom.

Faktom je, že Ficov kabinet nepokračuje v politike poklonkujúcej západu a prehlbujúcej nenávisti k Rusku, lebo si uvedomuje, že bezpečnosť v Európe je možné dosiahnuť len v spolupráci s Ruskom. Pred stretnutím s Lavrovom absolvoval Blanár pre Slovensko užitočnú diplomatickú misiu v Indii. A v čase Blanára v Antályi utužoval za Atlantikom vzťahy s našim kľúčovým západným spojencom USA minister obrany Kaliňák. Oficiálne na pôde zbrojárskeho giganta Lockheed Martin v americkom Greenville preberal prvé dve stíhačky F-16.

Reklama

Vnímavému pozorovateľovi z toho nemôže vyjsť nič iné len suverénna zahraničná politika slovenskej vlády na všetky 4 svetové strany. Navyše, ak chce byť Slovensko ambasádorom mieru v Rusko – Ukrajinskom konflikte, je nevyhnutné, aby počúvalo obe strany konfliktu. Takže čo iné ako paľba slepými nábojmi sú hlasy opozície, že Slovensko stretnutím s diplomatom Ruska otáča smerovanie našej zahraničnej politiky?

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

Včera 19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

Včera 18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
Včera 18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

Včera 18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

Včera 18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

Včera 18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

Včera 18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

Včera 17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

Včera 17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali