Belasý motýľ opäť upozorňuje na ochorenie svalová dystrofia

Belasý motýľ opäť upozorňuje na ochorenie svalová dystrofia

Bratislava 5. júna 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Na ochorenie svalová dystrofia, pri ktorom sú pacienti odkázaní na pomoc druhých, upozorní aj tento rok kampaň Belasý motýľ

Spojená je so zbierkou na doplatky za kompenzačné pomôcky pre chorých, ktoré sú finančne náročné. Kampaň opäť podporili i známe tváre, napríklad športovci Marek Hamšík či Matej Tóth. Na ich a aj ďalších profiloch na sieti Facebook tak oddnes budú pribúdať fotografie s motýlikom.

Reklama
Ilustračné foto

“Svalová dystrofia a rôzne iné nervovosvalové ochorenia spôsobujú bezvládnosť, odkázanosť na pomoc druhej osoby a potrebu používať rôzne kompenzačné a zdravotnícke pomôcky. Ochorenie je nevyliečiteľné a má postupne sa zhoršujúci priebeh, ktorý sa nedá zastaviť. Postihuje deti aj dospelých. Najťažšie štádiá ochorenia spôsobujú odkázanosť na dýchanie pomocou umelej pľúcnej ventilácie v domácom prostredí,” hovorí Jozef Blažek z Organizácie muskulárnych dystrofikov (OMD) v SR.

Kompenzačné pomôcky sú podľa jeho slov pre ľudí so svalovou dystrofiou mimoriadne dôležité. “Ochorenie ich pripútava na vozík, pri presunoch potrebujú zdviháky a debarierizáciu bytov, na prepravu špeciálne upravené autá, na ležanie polohovacie postele. Financie získané z verejnej zbierky rozdeľujeme členom, ktorí potrebujú doplatky za kompenzačné a zdravotnícke pomôcky, ktoré štát nehradí v plnej výške, prípadne vôbec,” priblížil Blažek.

Reklama

V rámci kampane sa v utorok 6. júna na bratislavskom Námestí Slobody uskutoční Koncert belasého motýľa. V druhý júnový piatok sa tiež opäť uskutoční Deň ľudí so svalovou dystrofiou, ktorý bude v asi 60 mestách a dedinách. Organizujú ho členovia OMD v SR spolu s dobrovoľníkmi. Pôjde o celonárodný deň osvety spojený so zbierkou. Svalových dystrofikov tiež možno podporiť poslaním darcovskej SMS do v hodnote dve eurá s textom DMS MOTYL na číslo 877. Rovnako sa dá prispieť priamo na účet zbierky SK2211000000002921867476, prípadne on-line cez web www.belasymotyl.sk. Tam možno nájsť aj informácie o použití vyzbieraných prostriedkov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:08

S vysokou fluktuáciou sa v súčasnosti stretáva 67 % slovenských firiem. Príčinami môžu byť rekordne nízka nezamestnanosť a vysoký dopyt po pracovníkoch, ktorý tlačí nahor mzdy, preto sa ľudia obzerajú po lepšom pracovnom zamestnaní. Firmy tak majú problém hľadať si nielen nových zamestnancov, ale aj udržať si tých súčasných. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu personálnej agentúry Grafton.

11:08

Americký výrobca elektromobilov Fisker požiadal v pondelok neskoro večer o ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 amerického zákona o bankrote. To by mu malo umožniť, aby predal svoje aktíva a reštrukturalizoval dlh.

11:07

Bývalého juhokórejského vojaka, ktorý dobrovoľne bojoval po boku ukrajinských síl, odsúdili v utorok v Soule na 1,5-ročný podmienečný trest odňatia slobody. Odvolací súd ho usvedčil z nelegálneho vstupu na Ukrajinu, a teda porušenia juhokórejského zákazu cestovania do tejto krajiny, informuje TASR podľa agentúry Jonhap.

10:56

Vojenská polícia vyšetruje pondelkový výbuch munície vo vojenskom výcvikovom priestore Libavá v súvislosti s dvomi trestnými činmi. Preveruje podozrenie z usmrtenia z nedbanlivosti a ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Spravodajkyni TASR to potvrdila hovorkyňa Vojenskej polície Kateřina Mlýnková. Pri explózii zahynul jeden vojak, ďalších deväť ľudí sa zranilo.

10:56

Najmenej deväť pacientov zahynulo v utorok pri požiari v iránskej nemocnici v meste Rašt, uviedli iránske štátne médiá. TASR o tom informuje podľa správ agentúr AFP a AP.

Požiar v nemocnici Ghaem vypukol o 1.30 h miestneho času. Hasičom sa požiar podarilo uhasiť. Veliteľ mestského hasičského zboru Šahrám Momení v štátnej televízii uviedol, že k požiaru došlo v dôsledku elektrického skratu v suteréne.

10:55

Novú skúšobnú stanicu Ústredného kontrolného a skúšobného ústavu poľnohospodárskeho (ÚKSÚP) vybudujú v obci Belža v okrese Košice-okolie. Jej výstavba začína v utorok poklepaním základného kameňa. Informovala o tom hovorkyňa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Veronika Daničová.

10:35

Britský herec Ian McKellen sa v nemocnici zotavuje z pádu z pódia, ktorý utrpel v pondelok večer počas predstavenia v divadle v Londýne.

Ian McKellen
Na archívnej snímke z 8. februára 2015 herec Sir Ian McKellen
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke sysle pri Pamätníku Milana Rastislava Štefánika v obci Ivanka pri Dunaji v okrese Senec

Autor: FOTO TASR-Jaroslav Novák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali