Arabi spôsobili USA strategickú porážku

Arabi spôsobili USA strategickú porážku

Bratislava 18. apríla 2023 (HSP/Vz/Foto:TASR/AP-Evan Vucci)

 

USA spolu s ukončením vojny strácajú aj vplyv

Joe Biden vo vlaku
Na snímke americký prezident Joe Biden

Washington je, ako priznáva riaditeľ CIA, “ohromený”. A to všetko preto, že stráca vplyv v jednom z kľúčových regiónov sveta – na Blízkom východe. A najnovším symbolom toho, čo sa deje, je zmierenie medzi Saudskou Arábiou a Jemenom. Prečo bol vojenský konflikt medzi týmito dvoma štátmi pre Spojené štáty mimoriadne výhodný – a prečo v jeho dôsledku uvidíme oslabenie americkej pozície?

Reklama

Blízky východ sa vymyká spod americkej kontroly. Spojené štáty krok za krokom strácajú nástroje, ktoré im umožňovali vojenskú, hospodársku a politickú prítomnosť v regióne. A teraz je na rade Jemen.

Jemen je jednou z najchudobnejších a zároveň najmilitarizovanejších krajín Blízkeho východu. Je to krajina, v ktorej od roku 2014 zúri občianska vojna. Na jednej strane stoja miestni povstalci z hnutia Ansar Allah (častejšie označované jednoducho ako húsíjovia podľa zakladateľa hnutia Husajna al-Húsího), ktorých podporuje Irán, a na druhej strane miestna vláda podporovaná Kráľovstvom Saudskej Arábie (KSA).

Reklama

Od roku 2015 Rijád (ktorý sa obával vzniku proiránskych skupín v blízkosti svojich provincií produkujúcich ropu) oficiálne vstúpil do vojny a začal vojenské operácie a rozsiahle bombardovanie miest kontrolovaných húsíjmi. Výsledkom bola humanitárna katastrofa. Viac ako stotisíc mŕtvych, zničené hospodárstvo – a žiadna šanca na víťazstvo ani pre jednu zo strán.

Saudská koalícia (so všetkými svojimi vojakmi, žoldniermi a zbraňami) nedokázala obsadiť húsíjské územie, ba dokonca ho ani úplne odrezať od prístavov a ďalších prostriedkov na dodávky zbraní z Iránu. Na druhej strane húsíjovia neboli schopní vyhnať saudské vojská z Jemenu.

USA si mädlili ruky

 

Američania boli s touto katastrofou úplne spokojní

Po prvé, samotná existencia niekoľko stotisíc ozbrojených povstalcov na hraniciach so Saudskou Arábiou vytvárala priamu hrozbu pre bezpečnosť kráľovstva – a preto sa Rijád stal závislým od amerických obranných záruk. Po druhé, najväčšie ropné polia KSA boli v dosahu rakiet a ozbrojených dronov, ktoré iránski parteri láskavo dodávali húsíjom – a húsíjovia na tieto polia pravidelne útočili.

Reklama

To všetko prinútilo kráľovstvo zapojiť USA do organizácie systému protivzdušnej obrany a zároveň spôsobilo, že bezpečnosť saudskej produkcie ropy bola závislá od Pentagónu.

Napokon, v každom okamihu zhoršenia bilaterálnych vzťahov mohol Washington so svojou “nezávislou” tlačou nastoliť otázku porušovania ľudských práv v Jemene (pozri bombardovanie miest, desaťtisíce mŕtvych a stav humanitárnej katastrofy v krajine).

Nanešťastie pre Washington sa však jemenský konflikt začal riešiť. Situácia v Jemene sa dostala na rokovací stôl hneď po tom, ako sa Irán a Saudská Arábia v Pekingu dohodli na normalizácii vzťahov a potom začali riešiť všetky svoje spory v konfliktoch na periférii.

“Saudi nás o týchto rozhovoroch informovali,” povedal hovorca Bieleho domu John Kirby, ale v skutočnosti bol tento úspech pri rokovaniach pre Washington prekvapením. Podľa denníka The Wall Street Journal šéf CIA William Burns, ktorý pricestoval do Rijádu, vyjadril svojim saudským partnerom krajnú nespokojnosť s tempom a rozsahom ich rokovaní s Iráncami – podľa jeho slov tempo “ohromilo” Washington.

Pre Rijád to bolo východisko z v každom ohľade veľmi nevýhodnej patovej situácie. “KSA si teraz dobre uvedomuje, že jej sprostredkovatelia a partneri nebudú schopní premôcť svojich protivníkov. Preto neexistuje iná cesta, ako dospieť k dohode,” uviedla pre VZGLJAD medzinárodná politologička a expertka RSMD Jelena Suponina.

Reklama

 

V podstate išlo o viacstupňový proces

“Najskôr je potrebné nadviazať vzťahy medzi húsíjami a KSA. Potom je potrebné uzavrieť prímerie na nasledujúcich šesť mesiacov, počas ktorých by sa mohol uskutočniť pokus o dosiahnutie kompromisu. Vytvoriť životaschopný prechodný orgán, ktorý by zahŕňal bojujúce strany a mohol by kontrolovať situáciu na mieste,” vysvetlil pre noviny VZGLJAD Leonid Isajev, zástupca riaditeľa Centra pre štúdium stability a rizík na Vysokej škole ekonom
ickej.

V rámci prvej etapy už došlo k udalosti, ktorá sa pred rokom zdala nereálna. Saudskoarabský minister zahraničných vecí pricestoval 10. apríla do hlavného mesta húsíjov Saná a podal si ruku s tými, za ktorých hlavu KSA nedávno ponúkla milióny dolárov, najmä s Mahdím al-Mašatom, jedným z vodcov húsíjov. Teraz rokovali o podmienkach prímeria. Dohoda by mala zahŕňať odblokovanie všetkých jemenských komunikácií, ako aj vyčlenenie finančných prostriedkov na vyplácanie miezd všetkých štátnych zamestnancov a bojovníkov na území kontrolovanom húsíjmi z jemenského rozpočtu.

Na znak serióznosti sa popri návšteve uskutočnila aj výmena väzňov. Húsíjovia prepústili približne 180 ľudí – saudskoarabských a sudánskych vojakov (títo bojujú ako žoldnieri), ako aj niekoľko jemenských novinárov pracujúcich pre KSA. Rijád na oplátku prepustil takmer 700 húsíjov zajatých v bojoch. Je možné, že po tejto výmene budú nasledovať ďalšie – celková výmena sa odhaduje na približne 15 000 osôb.

 

Do úvahy treba vziať všetky varianty

Je pravda, že Spojené štáty majú stále šancu udržať si jemenský nástroj. Koniec koncov, nie je jasné, či Saudi a Húsíjovia (a Iránci, ktorí stoja za nimi) budú schopní dotiahnuť tento proces do konca. “Vstupujeme do fázy procesu rokovaní a nie je jasné, ako sa skončí. Počas jemenskej krízy boli viackrát vytvorené prechodné vlády, vyhlásené prímeria – a potom sa všetko rozpadlo,” pripomína Leonid Isajev.

Nie je napríklad jasné, ako sa zachová hlavný partner Saudskej Arábie v tejto vojne – Spojené arabské emiráty. Podobne ako KSA, aj SAE investovali do tejto vojny veľa peňazí, ale na rozdiel od Saudov, ktorí sa dohodli s Iráncami, o výhodách pre Emiráty zatiaľ nikto nehovorí.

Mohamed bin Salmán
Na snímke saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán

“Zatiaľ sa záujmy SAE neberú do úvahy. Nemá zmysel, aby KSA teraz lobovala za záujmy SAE, a snaha rokovať s húsíjmi neskôr bude vážnym argumentom pri posilňovaní pozície KSA v Jemene. Keď sa začnú rokovania o tom, ako húsíjovia na severe a na Emiráty orientované na juh nájdu spoločnú reč, potom sa bude diskutovať o zohľadnení záujmov Emirátov,” pokračuje Isajev.

Juh je samostatný príbeh. “Nie všetci účastníci tohto zložitého procesu považujú svoje záujmy za zohľadnené. Napríklad predstavitelia južného Jemenu sú v určitej strate, ale už sa pripravujú na vyjadrenie svojich požiadaviek,” hovorí Jelena Suponina.

A tieto podmienky sú jednoduché – žiadne peniaze z južných regiónov na sever, žiadne odvody z južných ropných polí na sever a vo všeobecnosti sú južania za rozdelenie Jemenu. A nie je to len preto, že južania sa považujú za bohatších a nechcú živiť severanov – do roku 1990 jednotný Jemen neexistoval. Vždy existoval južný a severný Jemen (v histórii nazývaný inak), obývaný rôznymi kmeňmi v rôznych klimatických podmienkach a s rôznymi trajektóriami vývoja. A Spojené arabské emiráty (ktoré sa kedysi opierali o južné sily a prostredníctvom nich ovplyvňovali procesy v krajine) v skutočnosti podporujú agendu južanov.

Reklama

Pri všetkých týchto zložitostiach a neistotách je však hlavné, že proces sa začal. Dobré je už to, že KSA a Irán dosiahli dohodu. “Áno, tieto dohody sa dosiahnu prostredníctvom bolestivých rokovaní, ale energia konfliktu v Jemene sa vyčerpáva,” domnieva sa Jelena Suponinová. Existuje reálna nádej, že dosiahnuté dohody budú základom, ktorý môže dať šancu nielen na ukončenie občianskej vojny v Jemene, ale aj na ukončenie jadra blízkovýchodného konfliktu – iránsko-saudského konfliktu.

Čo by nielen uvoľnilo množstvo zdrojov uvedených štátov, prispelo nielen k väčšej bezpečnosti pre ne a pre región, ale aj oslabilo pozíciu Spojených štátov. Krajiny, ktorá tak dlho a s takou horlivosťou liala benzín do blízkovýchodných konfliktov, aby potom ťažila z úlohy hasiča.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali