Americkí diplomati v uniknutej správe kritizujú politiku Izraela

Americkí diplomati v uniknutej správe kritizujú politiku Izraela

Bratislava 11. novembra 2023 (HSP/Politico/Foto:Screenshot X/Prime Minister of Israel)

 

Správa naznačuje rastúcu stratu dôvery amerických diplomatov v prístup prezidenta Joea Bidena k blízkovýchodnej kríze

Biden Netanjahu
Na snímke vľavo americký prezident Joe Biden a izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Argumenty v nesúhlasnom stanovisku umožňujú nahliadnuť do myslenia mnohých ľudí na ministerstve zahraničných vecí, ktoré je už desaťročia znepokojené izraelsko-palestínskym konfliktom. Dokument ponúka pohľad na vnútorný hnev na ministerstve zahraničných vecí v súvislosti s politikou prezidenta Joea Bidena na Blízkom východe, píše POLITICO.

Reklama

Zamestnanci ministerstva zahraničných vecí v nesúhlasnom memorande, ktoré získal portál POLITICO, ostro kritizovali postup Bidenovej administratívy v izraelsko-hamasovskej vojne a okrem iného tvrdili, že USA by mali byť ochotné verejne kritizovať Izraelčanov.

Správa naznačuje rastúcu stratu dôvery amerických diplomatov v prístup prezidenta Joea Bidena k blízkovýchodnej kríze. Podľa rozhovorov s viacerými zamestnancami ministerstva, ako aj ďalších správ, odráža pocity mnohých amerických diplomatov, najmä na strednej a nižšej úrovni. Ak sa takéto vnútorné nezhody prehĺbia, mohlo by to Bidenovej administratíve sťažiť tvorbu politiky voči regiónu.

Reklama

Memorandum obsahuje dve kľúčové požiadavky: aby USA podporili prímerie a aby vyvážili svoje súkromné a verejné vyjadrenia voči Izraelu vrátane kritiky izraelskej vojenskej taktiky a zaobchádzania s Palestínčanmi, ktoré USA vo všeobecnosti radšej nechávajú v tajnosti.

“Musíme verejne kritizovať porušovanie medzinárodných noriem zo strany Izraela, ako napríklad neobmedzenie útočných operácií na legitímne vojenské ciele,” uvádza sa tiež v posolstve. “Keď Izrael podporuje osadnícke násilie a nezákonné zaberanie pôdy alebo používa nadmerné použitie sily proti Palestínčanom, musíme verejne oznámiť, že to je v rozpore s našimi americkými hodnotami, aby Izrael nekonal beztrestne.”

Správa je označená ako “citlivá, ale neutajovaná”. Nie je jasné, koľko ľudí ju podpísalo, ani či a kedy bola predložená na kanál Dissent ministerstva, kde môžu zamestnanci vyjadriť nesúhlas s politikou. Nie je tiež jasné, či bol dokument nejakým spôsobom revidovaný nad rámec verzie, ktorú získal portál POLITICO.

Argumenty v ňom uvedené však umožňujú nahliadnuť do myslenia mnohých ľudí na ministerstve zahraničných vecí, ktoré je už desaťročia znepokojené izraelsko-palestínskym konfliktom.

Ministerstvo sa k memorandu odmietlo priamo vyjadriť, čo je pri takýchto oznámeniach štandardom. Odkázalo POLITICO na predchádzajúce vyjadrenia hovorcu Matthewa Millera, ktorý povedal, že štátny tajomník Antony Blinken víta takéto argumenty a starostlivo ich zvažuje.

Reklama

“Jednou zo silných stránok tohto ministerstva je, že máme ľudí s rôznymi názormi,” povedal Miller o takýchto správach počas tlačového brífingu minulý mesiac. “Povzbudzujeme ich, aby vyjadrili svoje názory.”

Na ministerstve zahraničných vecí koluje viacero nesúhlasných memoránd o tejto vojne v snahe získať podpisy. Tieto správy môžu, ale nemusia byť tajné, ale ich obsah uniká len zriedka. Dissent Channel (kanál nesúhlasu) ministerstva je dlhodobo zavedený nástroj, ktorý umožňuje zamestnancom slobodne vyjadriť nespokojnosť s politickou záležitosťou bez obáv z represií.

V memorande sa uznáva, že Izrael má “legitímne právo a povinnosť” hľadať spravodlivosť voči palestínskym militantom z Hamasu, ktorí 7. októbra pri šokujúcom útoku zabili približne 1 400 Izraelčanov. Tvrdí však, že “rozsah doteraz stratených ľudských životov je neprijateľný”, pričom má na mysli tisíce Palestínčanov, väčšinou civilistov a mnohých detí, ktorých Izrael zabil v nasledujúcich dňoch.

“Tolerancia” USA k takému vysokému počtu civilných obetí “vyvoláva pochybnosti o medzinárodnom poriadku založenom na pravidlách, ktorý dlhodobo obhajujeme,” uvádza sa v dokumente. Tvrdí sa v ňom, že Spojené štáty musia brať Izrael aj Hamas na zodpovednosť za ich činy.

Je nepravdepodobné, že by sa požiadavky uvedené v memorande dostali ďaleko k Bidenovi alebo jeho najvyšším pomocníkom, aspoň nie v dohľadnej dobe, uzatvára POLITICO.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

14:44

Pri záplavách v provincii Fárjáb na severe Afganistanu zahynulo najmenej 66 ľudí, uviedol v nedeľu predstaviteľ tamojšej provincie. Ide tak o ďalšie smrteľné dažde, ktoré krajinu sužujú v posledných týždňoch.

Afganistan záplavy
Afganskí muži zbierajú osobné veci pred domom, ktorý zničili záplavy vyvolané prudkým dažďom
14:29

Ozbrojené sily Konžskej demokratickej republiky (KDR) v nedeľu ráno zmarili v hlavnom meste Kinshasa pokus o štátny prevrat, vyhlásil hovorca armády KDR.

Predtým sa objavili informácie, že pri útoku na dom poslanca tamojšieho parlamentu Vitala Kamerheho boli zabití dvaja ochrankári a jeden útočník. Informoval o tom na sociálnej sieti X hovorca poslanca a dodal, že Kamerhe je spolu s rodinou v poriadku. Práve spomínaný poslanec by mal byť vymenovaný za predsedu parlamentu.

14:14

 V nedeľu, v predvečer inaugurácie novozvoleného taiwanského prezidenta, sa v Tchaj-peji stovky opozičných demonštrantov zišli na protest proti ďalším štyrom rokom pod vedením Demokratickej pokrokovej strany (DPP). Informovala o tom agentúra AFP.

13:56

Irán potvrdil nepriame rozhovory so svojím úhlavným nepriateľom – Spojenými štátmi – v Ománe. A to aj napriek tomu, že obe krajiny nemajú medzi sebou nadviazané priame diplomatické vzťahy, informovali v nedeľu tamojšie médiá.

13:47

Miliardár Elon Musk a indonézsky minister zdravotníctva Budi Gunadi Sadikin v nedeľu spustili v zdravotnom stredisku v Denpasare na Bali satelitnú internetovú službu Starlink. Poskytuje ju Muskova spoločnosť SpaceX pre národný zdravotnícky sektor a cieľom je tiež zlepšiť prístup na internet v odľahlých častiach súostrovia.

Elon Musk
Miliardár Elon Musk (uprostred), šéf spoločností SpaceX a Tesla prichádza do verejného zdravotníckeho strediska v Denpasare, na indonézskom ostrove Bali
13:31

Izrael pokračuje aj počas víkendu vo svojej vojenskej operácii v Rafahu na juhu Pásma Gazy. Vojaci našli v pohraničnej oblasti s Egyptom niekoľko podzemných tunelov, ktoré využívalo palestínske hnutie Hamas, informovalo v nedeľu tamojšie vojenské rádio.

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali