Američania sú presvedčení že dokážu naraz poraziť Čínu a Rusko

Američania sú presvedčení že dokážu naraz poraziť Čínu a Rusko

Washington 15. augusta 2017 (HSP/rusvesna/Foto:TASR/AP

 

Portrál rusvesnan publikoval článok ruského analytika Alexandra Cyganova, v ktorom ruský autor reaguje na článok amerického analytika Roberta Farleya na National Interest. Americký autor totiž  dospel k názoru, že USA dokážu súbežne poraziť Rusko a Čínu v jednej vojne. Záujemcovia o presné znenie článku v National Interest sa môžu pozrieť tu

Obyčajne je National Interest portál, ktorý straší a alarmuje amerického čitateľa. Rusi, ktorí čítajú tento portál sa väčšinou dočítajú o tom, aká je ruská armáda silná a ako ruské zbrane zlikvidujú americkú armádu raz dva a pod.  Dôvod je jasný, strašenie ruskou hrozbou má za cieľ navýšiť financie do amerického zbrojárskeho priemyslu.

Reklama
Ruský tank T-14 Armata Foto: Pavel Golovkin

No v článku Roberta Farleya sa objavili nové tendencie. Teraz nie je dôležité, či ide o “uhorkovú sezónu, alebo náhle pomätenie zmyslov”. Faktom zostáva že namiesto obyčajného materiálu o tom ako ruský T-14 Armata “nakryje Abrams ako býk kravu”, dospel americký autor k názoru, že USA dokážu naraz vo vojne poraziť aj Čínu a aj Rusko.

Robert Farley začína obligátnym konštatovaním, že príčiny prípadnej vojny nebudú úplne jasné, vojna sa však stane skutočnosťou. V článku sa venoval doktríne, že “mierotvorné USA” musia byť schopné viesť dve regionálne vojny v tom istom čase na rôznych miestach planéty.

Reklama

Americkí experti sú teda presvedčení, že USA sú veľmocou a dokážu viesť naraz dve vojny proti regionálnym veľmociam Rusku a Číne. Samozrejme podľa amerických expertov pôjde o tradičnú a konvenčnú vojnu.

Ako však chcú zabezpečiť, aby na ich územia nedopadli ruské a čínske atómové rakety nie je presne známe. Jedna ruská raketa Sarmat stačí na to, aby zlikvidovala kľúčový ekonomický priestor USA – napríklad Kaliforniu. Tri Sarmaty s 10 bojovoými hlavicami, letiace nadzvukovou rýchlosťou vrátia USA do doby kovbojov a indiánov. Všetky ich priemyselné oblasti, ktoré sa mimochodom nachádzajú podľa slov Donalda Trumpa v hlbokej recesii, by išli “okamžite pod nôž”.

Podľa Roberta Farleya konflikt vyprovokujú Rusi alebo Číňania. Nebude to samozrejme znamenať, že by sa Rusi vylodili na Aljaške a Číňania požadovali, aby im USA odovzdali Kaliforniu, dôvody vojny budú prozaickejšie – udalosti v Pobaltí a v Juhočínskom mori. Pobaltie a Juhočínske more evidentne ležia v oblasti záujmov USA, pretože záujmy USA sa týkajú predsa každého miesta na Zemi a Američania majú právo chrániť svoje záujmy.

V Juhočínskom mori sa bude presnejšie konflikt týkať Spratleyových ostrovov, celý šelf totiž leží na obrovských náleziskách ropy a cez Juhočínske more vedie jedna z dôležitých obchodných tepien svetového významu. Dostačujúce dôvody, aby sa Číňania podľa amerických politikov stiahli a oblasť odovzdali pánom z USA.

Obdobne je to aj s Pobaltím. Nikto ešte nedokázal podať logický dôvod, prečo by malo Rusko obsadzovať tri malé a nedôležité štáty s rozvráteným hospodárstvom, množstvom gastarbaiterov za hranicami a rusofóbnymi vládami, podporujúcimi otvorene pobaltských nacistov. Robert Farley je však presvedčený, že Rusko má o Pobaltie záujem a tak bude Pobaltie druhou oblasťou, kde sa rozhorí vojna USA proti Rusku a Číne.

Reklama

Číňanom sa teda v konflikte bude venovať Tichooceánska flotila USA a Rusku Američania spoločne s NATO. Rusko uviazne v bojoch vo východnej Európe a americká flotila rozbije početne slabšiu čínsku flotilu. Po porážke Číny sa Rusko vzdá. Vymaľované, vojna sa skončí víťazstvom Američanom a pokračovaním americkej mierotvornej politiky aj v 21. storočí.

Prečo však Robert Farley v hypotetickom konflikte absolútne neberie do úvahy možnosť koordinácie a spoločný postup Ruska a Číny voči americkej hrozbe, nie je celkom jasné. V uvedenom článku je jednoznačne napísané, že Američania v dvoch krokoch zlikvidujú obe armády, pretože USA majú “najsilnejšiu armádu na svete”.

Pravda je však úplne iná. Ak by takýto konflikt vypukol, ani Rusko a ani Čína nestrpia americké údery na svoje vojská. Je možné ešte ovládnuť sa v prípade ojedinelého úderu, ako sa stalo napríklad v Sýrii, kedy Rusko nereagovalo priamo na zostrelenie SU-24 Olega Peškova, no aj tam asymetrická odpoveď Ruska dostala Turecko na kolená a Erdogan veľmi rýchlo pochopil, aká dlhá je jeho reťaz. V prípade otvoreného útoku na ruské vojská, úder ktorí utŕžia Američania bude strašný. U Číňanov, ktorí sledujú vlastné geopolitické ciele, to bude rovnaké.

V prípade  útoku USA na jednu z krajín – či Rusko, alebo Čínu sa okamžite druhá krajina stane tylom a spojencom, všetky rusko-čínske vzťahy a kontakty tomu nasvedčujú. Takže ruský medveď a čínsky drak vytrhajú všetko perie z amerického orla.

Na snímke vľavo ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching Foto: Alexei Druzhinin

Čo sa týka NATO a nasadení na “Východnom fronte” v Európe, NATO nie je schopné viesť plnohodnotný konflikt s Ruskom. Všetky kontingenty NATO  sú napriek snahám ústredia značne rôznorodé, bojovú hodnotu majú Nemci, Poliaci, Maďari, Briti, Francúzi a Turci, pričom NATO ráta že v prípadnom konflikte využije aj ukrajinskú armádu. Zvyšok NATO sú exotickí skauti, ktorí sú schopní vyslať miniatúrne kontingenty bez väčšieho významu.

Reklama

Nemci majú stále vo svojích génoch porážku, ktorú utrpeli v rokoch 1941-1945. Napriek pokusom Západu tvrdiť, že porážku nacistického Nemecka zapríčinili anglo-americké vojská, všetci vedia, že nemecká armáda vykrvácala v bojoch proti ZSSR. (Počas poslednej ofenzívy Nemecka v Ardenách na prelome 1944/1945 Briti a Američania úpenlivo požadovali ruský útok na východe, ktorý by zastavil nemecké aktivity v Ardenách).

Poliaci majú väčšie ambície ako skutočnú bojovú silu a na to ako obyčajne doplatia. Maďari sa nikdy netvárili, že by chceli do konfliktu proti Rusku vstupovať, Turci uviazli v Sýrii a veľmi sa obávajú Kurdov, takže žiadne turecké jednotky mašírovať na Rusko nebudú. Ukrajinci napriek veľkohubým vyhláseniam nedokážu poraziť doneckú a luhanskú domobranu, ktorá chráni svoje domovy a nemá žiadne letectvo, rakety a moderné zbrane, ako chcú teda poraziť Rusko je otázne. No a úroveň francúzskej a britskej armády v posledných 25 rokoch výrazne poklesla, to už nie sú vojaci z konca Studenej vojny, ktorí boli naozaj na vysokej úrovni (SAS, parašutisti a Cudzinecká légia nestačia na víťazstvo proti Rusku).

Ruskú armádu možno rozdeliť na tri základné časti. Prvú skupinu tvoria vojaci základnej služby, ktorých úroveň sa zvyšuje bojovým výcvikom, približujúcim sa reálnym bojovým podmienkam, pričom inštruktori vo výcviku zohľadňujú všetky aspekty vedenia modernej vojny. Druhú skupinu tvoria profesionáli, ktorí podpísali kontrakt s ruskou armádou. Ide o vojakov s bohatými vojenskými skúsenosťami, ktorí bojovali na všetkých horúcich miestach Spoločenstva Nezávislých Štátov a v cudzine, napr. v Sýrii. Tretiu skupinu tvoria záložníci a členovia Národnej gardy, tí majú vo väčšine prípadov takisto priame bojové skúsenosti z jeľcinovského obdobia a prešli peklom čečenských vojen v čase, kedy bolo na tom Rusko veľmi zle a hrozilo dokonca jeho rozbitie.

Ruskí piloti na sýrskej základni Hmeimmim  získali cenné skúsenosti, v Sýrii si preverili zbraňové systémy i svoju techniku, bojový krst zažili aj príslušníci námorných síl, ktorí majú základňu v Tartuse. Ruské námorné sily sú slabšie ako americké, ruské ponorky však predstavujú pre USA obrovskú hrozbu. Kaliber môže vyletieť aj z malej lode a z ponorky, nie je problém inštalovať na raketu Kaliber bojovú jadrovú hlavicu. Takisto ruské atómové torpéda dokážu zničiť základňu v Norfolku či San Diegu, takže americká vojenská flotila stratí svoje základne.

Čo sa týka atómových zbraní tu už Rusko technicky predbehlo USA. Nové Sarmaty, letiace nadzvukovou rýchlosťou prevyšujú možnosti protiraketovej obrany USA.

Takže odkiaľ pramení americká istota, že dokážu naraz poraziť v konflikte Rusko a Čínu je minimálne otázne, najmä keď doteraz nedokázali zvíťaziť v Iraku, Somálsku, Afganistane, Sýrii či Lýbii. Američania dokázali tieto krajiny len rozbiť a ťažia z toho, že ich slabí súperi nemajú potenciál vyhnať ich zo svojích krajín. Ale aj k tomu po určitej dobe dôjde.

Alexander Cyganov

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:00

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

06:44

Politické strany v Chorvátsku sa vo štvrtok snažili zostaviť vládnu koalíciu po tom, čo najviac parlamentných kresiel v stredajších voľbách získala vládnuca konzervatívna strana Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča. Strana HDZ však nezískala parlamentnú väčšinu.

06:35

Tisícky bosnianskych Srbov protestovali vo štvrtok v meste Banja Luka proti potenciálnej rezolúcii OSN, ktorou by sa 11. júl vyhlásil za medzinárodný deň pamiatky obetí genocídy v Srebrenici.

06:30

Izrael v noci na piatok zaútočil na Irán, ide o odvetu za jeho víkendový útok, informovali americké médiá.

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali