Ako sa skončí vládnutie tejto „hodnotovej“ koalície? Jedna vec je istá už teraz

Ako sa skončí vládnutie tejto „hodnotovej“ koalície? Jedna vec je istá už teraz

Bratislava 17. augusta 2022 (HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hovoria o hodnotách. Postavili na tom svoju predvolebnú demagógiu a tým tie voľby vyhrali. Máme tu teda „hodnotovú“ koalíciu: idealistickú, humanistickú, ušľachtilú. Ako sa to prejavuje v praxi? A ako tieto „hodnoty“ predznamenajú ďalší vývoj tejto koalície?

Igor Matovič Eduard Heger
Na snímke sprava Igor Matovič (OľaNO) a Eduard Heger (OľaNO)

Že vraj oni sú tí slušní, lepší, nekorupční, skrátka nezištní, ktorým nezáleží na ničom inom, len na pomoci ľuďom a na svetlej budúcnosti štátu. Na rozdiel od tých druhých, ktorí sú vraj zištní, podvodnícki, hrabiví, dokonca vraj až fašistickí, a sú v politike vraj len preto, aby z nej mali prospech, aby ľudí a štát okradli a ožobráčili. Takto nejako nám to vykresľovali pred voľbami a takto nejako to ich voliči majú dodnes zadefinované v hlavách.

Reklama

No a potom prišli tie voľby a obdobie po voľbách. Ako opísať realitu, ktorá nastala? Nič by nemalo byť optimistickejšie: veď čo iné ako harmonická spolupráca môže byť výsledkom spojenectva ľudí, ktorých základným spoločným cieľom je pomoc ľuďom a dlhodobá prosperita krajiny?

Prešli dva roky a my vidíme, ako sa tie deklarované „hodnoty“ prejavujú v praxi. Už vyše dvoch rokov každodenne zažívame, o akých „hodnotách“ je spolupráca týchto obetavých duší na národa politickej roli dedičnej. Pripomeňme si to podstatné.

Reklama

Od samého začiatku vládnutia tejto „hodnotovej“ koalície sme svedkami nevídane primitívneho, priam škôlkarsky trápneho hašterenia. Tu sa pred našimi očami rozpútal naozajstný ohňostroj „hodnôt“. Jeho výsledky sú pre krajinu devastujúce, to najnovšie otvorene povedal aj jeden zo samotných protagonistov tohto naozaj unikátneho „hodnotového“ cirkusu.

Ale nie sú to iba dvaja hlavní herci, ktorí v tomto predstavení excelujú. Za povšimnutie stojí aj celý rad vedľajších postáv a postavičiek, aj tých celkom drobných hlasovacích zvieratiek, ktoré tak „hodnotovo“ prebiehajú z jedného parlamentného chlievika do druhého. Aj títo všetci nám presvedčivo ukazujú, o akých hodnotách je ich nezištné snaženie, ktorého jediným cieľom vraj je blaho občanov.

Už vyše dvoch rokov krajinu riadia plagiátori a nedoukovia, čo však vraj nevadí, vraj podstatné je, že sú nositeľmi tých správnych demokratických, antikorupčných a transparentných hodnôt. Počas ich bačovania sa štát nevídane zadĺžil, zdravotníci a ďalšie profesie sú pripravené hodiť uterák, slovenské obce nariekajú, že štát ich úplne opustil a nechal napospas bankrotu, na obzore je energetická a ekonomická apokalypsa spôsobená katastrofálnymi rozhodnutiami vlády a nezmyselnými, nefunkčnými protiruskými sankciami.

Odborníci, ako napríklad nestor slovenskej ekonómie profesor Jaroslav Husár, im každú chvíľu posielajú alarmujúce listy, otvorené i súkromné, v ktorých zdôrazňujú, že štát v 21. storočí treba riadiť na základe vedeckých poznatkov. Výsledok je však rovnaký, ako keby túto požiadavku adresovali atamanovi záporožských kozákov a jeho negramotnému manažérskemu tímu so šabľami a bambitkami – nulový. Strašné podozrenie, že odbornosť ľudí z „hodnotovej“ koalície je zhruba podobná, ako odbornosť kozáckeho atamana a jeho bandy, sa postupne mení v desivú istotu.

Najnovšie od financpremiéra odišiel kľúčový analytik s odôvodnením, že hlavný líder „hodnotovej“ koalície vôbec nemá záujem o odbornú debatu a argumenty. Ďalší v dlhom rade ľudí, ktorí neskoro pochopili, že tento plagiátor a usvedčený daňový podvodník používa ľudí len ako toaletný papier a jeho ochota akceptovať iných je nulová.

Reklama

Z právneho štátu sú už len kulisy. Personálne čistky a „transparentnosť“ „kajúcnických“ procesov s ľuďmi z predošlých vlád dvíhajú obočie už aj úradníkom v medzinárodných inštitúciách. Vo väzení bol na sicílsky spôsob zasamovraždený bývalý policajný prezident. Nič z toho však protagonistom tejto hodnotovej junty nevadí, a – aké prekvapenie – ani režimným masmédiám. Stále trvajú na tom, že koalícia musí vydržať, lebo hodnoty. Lebo inak by opäť mohlo prísť to bezhodnotové peklo, aké sme zažívali počas predošlých vlád: smrteľne nudné roky pokoja a stability.

Lenže ešte je tu čosi. A to je zákon karmy. Možno o tom ešte nevedia, ale tomu ani oni nijako neuniknú. Blíži sa jeseň, ktorá bude pre niekoho dosť studená, ale pre nich bude o to horúcejšia. Podľa prieskumov je táto koalícia rekordne neobľúbená a už ju preklína aj časť jej vlastných voličov. Aj tí sa začínajú pýtať, čím sa táto „hodnotová“ junta líši od celkom obyčajnej, bezhodnotovej.

Ich politický koniec jedného dňa príde a povráva sa, že už to nemusí dlho trvať. Tie ich deklarované „hodnoty“ sa stanú ich politickým osudom: príde deň, keď sa im všetky tie klamstvá a finty zrátajú. Budú si musieť zjesť polievku, ktorú si navarili – a ich báchorky o transparentnosti, o nekorupčnosti, o očiste spoločnosti, o právnom štáte, o demokracii a všetky tie ostatné „hodnoty“ na nej budú plávať ako mastné oká.

Ivan Lehotský

 

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:35

Investorom v eurozóne sa v máji 2024 zlepšila opäť nálada a ich dôvera v ekonomiku regiónu vzrástla, už siedmy mesiac po sebe. Ukázali to v pondelok výsledky prieskumu renomovaného inštitútu Sentix. Informovala agentúra Reuters.

Podľa prieskumu sa index dôvery, ktorý odráža náladu investorov v 20 štátoch menovej únie, v máji 2024 zvýšil na -3,5 bodu z aprílových -5,9 bodu.

11:34

Celému svetu a všetkým sektorom chýbajú profesionáli v kybernetickej bezpečnosti, pričom na Slovensku ide o viac ako 10 000 odborníkov. Informoval o tom v pondelok organizátor národnej kyberbezpečnostnej hry CyberGame, v ktorej je po mesiaci registrovaných viac ako 2000 účastníkov.

Na nedostatok zručností a nízke povedomie v kyberbezpečnosti pritom upozorňuje aj Agentúra EÚ pre kybernetickú bezpečnosť (ENISA).

11:32

Maďarsko nevydá utečencov Ukrajine a neskúma ani to, či sa ich týka branná povinnosť, uviedol pre komerčnú televíziu ATV maďarský vicepremiér Zsolt Semjén. “Všetci utečenci z Ukrajiny sú u nás úplne v bezpečí,” dodal vicepremiér.

11:31

Rusko bude musieť rozšíriť svoj raketový arzenál, aby tak odstrašilo Západ, s ktorým je v “otvorenej konfrontácii”, povedal v pondelok ruský diplomat Grigorij Maškov. Informuje agentúra Reuters.

Podľa Štokholmského inštitútu pre mierový výskum (SIPRI) plánuje Rusko v tomto roku vynaložiť na armádu 7,1 percenta zo svojho HDP, a teda vyše tretinu z celkového štátneho rozpočtu.

11:29

Novinári talianskej verejnoprávnej televízie a rozhlasu RAI vstúpili v pondelok do 24-hodinového štrajku na protest proti “represívnej kontrole” pravicovej vlády premiérky Georgie Meloniovej. V tlačovom vyhlásení to oznámil odborový zväz Usigrai, ktorý združuje zamestnancov spoločnosti RAI. Informovala agentúra APA.

Odbory sa sťažovali na pokusy premeniť RAI na “hlasnú trúbu” pre vládnu politiku.

10:35

Francúzska technologická spoločnosť Atos dostala od investorov štyri ponuky na reštrukturalizáciu svojho dlhu a vloženie hotovosti do podniku. Jedna z nich prišla od českého miliardára Daniela Křetínského, ktorý sa spojil s investičným fondom Attestor. Informuje agentúra Reuters.

09:54

Taliansky minister obrany Guido Crosetto v pondelok vyjadril presvedčenie, že ekonomické sankcie uvalené na Rusko nesplnili svoj účel, a vyzval Západ, aby sa pokúsil intenzívnejšie rokovať s ruským prezidentom Vladimirom Putinom o diplomatickom riešení s cieľom ukončiť vojnu na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Reuters.

09:09

Ceny zemného plynu a elektriny na burzách sa v minulom týždni zvýšili o 5 % a blížia sa k tohoročným maximám zo začiatku roka. 

Oproti februárovým najnižším cenám je aktuálne plyn drahší o viac ako 30 % a elektrina o takmer 29 %.

09:01

Búrky v americkom štáte Texas v nedeľu zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston. Záchranné zložky museli evakuovať stovky ľudí zo zaplavených domov a cestných komunikácií. Povodeň si vyžiadala jeden život, päťročného chlapca. Informovala agentúra AP a stanica CNN.

búrky záplavy v Texase
Na snímke Alvaro Trevino ťahá kanoe s 8-ročnou Jennifer Tellezovou a 8-ročnou Ailyn po kontrole ich domu v meste Spendora v Texase
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Husi odpočívajú v plytkej vode v Tallinskom zálive Baltského mora v estónskom Tallinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali