Ako sa JP Morgan a “priatelia” vyvliekli z protiruských sankcií v New Jersey

❚❚

New Jersey 30. novembra 2023 (HSP/politico/Foto:Twitter)

 

Nemôžeme mať 50 rôznych štátov s 50 rôznymi zahraničnými politikami,” zdôrazňuje bývalý sudca Najvyššieho súdu štátu Barry Albin. Ale majú…

sankcie rusko
Ilustračné foto

Po takmer dvoch rokoch štát zastavil presadzovanie ruského sankčného zákona po právnej námietke – a po tom, čo sa ukázalo, že snaha by mohla potrestať nielen ruských oligarchov, ale aj nadnárodné spoločnosti, píše POLITICO.

.

Takmer dva týždne po invázii na Ukrajinu v roku 2022 sa guvernér štátu New Jersey Phil Murphy postavil po boku štátnych zákonodarcov a podpísal zákon, ktorý zakazuje spoločnostiam napojeným na Rusko uzatvárať vládne obchody – vrátane štátnych a miestnych vládnych zákaziek, ekonomických dotácií a investícií zo štátneho dôchodkového fondu. New Jersey však možno bolo pri svojom tlaku príliš agresívne.

Zdá sa však, že agresívny zákon o sankciách v New Jersey má väčší dosah ako ktorákoľvek z ostatných iniciatív na úrovni štátu – kým sa nedostal na súd. Ponúka tiež príklad verejného prejavu morálnej autority, ktorý naráža na ústavnú ochranu, pričom federálny sudca, ktorý vydal dočasný súdny príkaz, uviedol, že existuje “silná, presvedčivá pravdepodobnosť prípadného úspechu” jednej zo spoločností, ktoré zákon napadli.

.

“Štát New Jersey sa správa, akoby mal vlastnú zahraničnú politiku,” povedal počas súdneho pojednávania v lete tohto roku bývalý sudca Najvyššieho súdu štátu New Jersey Barry Albin, ktorý zastupuje americkú dcérsku spoločnosť japonskej elektronickej spoločnosti Kyocera, ktorej žaloba viedla k vydaniu príkazu sudcu.

“Nemôžeme mať 50 rôznych štátov s 50 rôznymi zahraničnými politikami,” dodal.

Obvykle sankcie udeľuje federálna vláda. Od invázie na Ukrajinu v roku 2022 sa Bidenova administratíva podľa think tanku Atlantic Council zamerala na približne 3 000 podnikov a ľudí.

Ministerstvo financií poslalo týmto spoločnostiam “predbežné zistenia”, že sa podieľajú na zakázaných aktivitách s Ruskom – čím sa dostali na čiernu listinu, ktorá im umožní získať štátne zákazky a dotácie v New Jersey. Ak by sa JP Morgan dostala na čiernu listinu podľa zákona, miestne samosprávy by mali zákaz bankovníctva s touto spoločnosťou.

Spoločnosti JP Morgan, Xerox a Tarkett nakoniec neboli zaradené na štátnu čiernu listinu Ruska, čiastočne preto, že štát dočasne zastavil presadzovanie zákona. Nie je jasné, či by ministerstvo financií pokračovalo v pridávaní týchto spoločností na čiernu listinu, ak by štát tento zákon opäť presadzoval. Hovorcovia ministerstva financií sa odmietli vyjadriť k stavu konkrétnych spoločností, na ktoré sa vzťahuje zákon.

.

Neexistuje žiadny dôkaz o tom, že by spoločnosti JP Morgan, Xerox alebo Tarkett požiadali štát o zastavenie presadzovania zákona. Zo štátnych lobistických záznamov vyplýva, že spoločnosti Xerox a JP Morgan kontaktovali Murphyho úrad v súvislosti s možnými sankciami, hoci v záznamoch nie je uvedené, čo požadovali, ak vôbec niečo. Hovorca guvernéra sa k tejto záležitosti odmietol vyjadriť s odvolaním sa na prebiehajúci súdny spor.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali