Nová voľba: Ak z parlamentu nestiahnu novelu o financovaní škôl, chceme iniciovať referendum

Nová voľba: Ak z parlamentu nestiahnu novelu o financovaní škôl, chceme iniciovať referendum
Gabriela Česlová z výboru OZ Nová voľba
Gabriela Česlová z výboru OZ Nová voľba

Bratislava 17. júla (TASR/Foto:TASR)

Schválenie novely zákona, ktorá mení spôsob financovania záujmového vzdelávania, vraj môže spôsobiť zánik centier voľného času a koniec aktivít pre deti. Zástupcovia Združenia občanov miest a obcí Slovenska (ZOMOS) a prípravného výboru OZ Nová voľba – za spravodlivú novelu zákona preto žiadajú jej stiahnutie z rokovania parlamentu a jej prepracovanie, ako aj diskusiu. V opačnom prípade sa má spustiť petícia za vyhlásenie referenda za prijatie zákona, ktorý by zabezpečil transparentný a spravodlivý systém financovania škôl a školských zariadení.

Podľa navrhovanej novely o financovaní škôl a školských zariadení, ktorá mení aj zákon o štátnej správe v školstve, by peniaze na záujmové vzdelávanie mala podľa Jána Ondríka z prípravného výboru OZ Nová voľba každá obec. Združeniu, ako aj ZOMOSu sa nepáči, že peniaze tak dostane aj obec, ktorá nemá na túto činnosť žiadne personálne alebo materiálne či priestorové podmienky. “Rodičia a deti budú len nástrojom v rukách samospráv,” konštatoval predseda ZOMOSu Vladimír Špánik s tým, že to môže znamenať zánik voľnočasových aktivít pre deti. Podotkol, že už teraz samosprávy zneužívajú nedokonalé pravidlá a takáto právna norma by znamenala netransparentné a nekompetentné rozhodovanie.

 

Reklama

Mestá si prisvoja viac peňazí 

Ako poukázal Ondrík, napríklad mesto Nitra so 14.650 deťmi vo veku od päť do 14 rokov, má v štátnych zariadeniach okolo 1150 chlapcov a dievčat a v neverejných vyše 1320. Podľa súčasného modelu financovania dostane samospráva na tieto deti príspevok 443.000 eur, pričom väčšinu dá na chod zariadení a 30.000 si ušetrí pre mesto. Po novom by mesto malo dostať peniaze na všetky deti, nielen na tie, ktoré sú zapísané v krúžkoch, čo by podľa Ondríka mohlo viesť k tomu, že mesto dostane príspevok 2,8 milióna a pokiaľ by na chod zariadení dalo iba toľko, koľko doteraz, znamenalo by to plus v mestskom rozpočte takmer 2,4 milióna eur.

Reklama

Konštatoval, že samosprávy tak budú mať neobmedzenú kompetenciu narábať s finančnými prostriedkami určenými na výchovu detí. Myslí si, že napriek tomu, že je potreba priamej podpory voľnočasových aktivít detí, budú sa namiesto toho podporovať rozpočty miest a obcí. “Často nariekame, že do školstva ide málo peňazí, na druhej strane vidíme, že peniaze nie sú účelovo využité,” pripomenul pedagóg a psychológ Miron Zelina. Zdôraznil, že výchova sa na Slovensku podceňuje, čo je dosť alarmujúce, keďže sa hovorí, že výchova je oveľa ťažšia ako vzdelávanie.

 

Peniaze využiť účelne, ale najmä účelovo 

Cieľom ministra školstva Dušana Čaploviča (Smer-SD) je podľa jeho slov dosiahnuť, aby sa finančné prostriedky určené na podporu výchovy a vzdelávanie detí aj reálne využili na tento účel. Vláda preto koncom júna schválila spomínanú novelu zákona. Ako vtedy po rokovaní kabinetu poukázal šéf rezortu, pri doterajšom prerozdeľovaní financií bola veľká netransparentnosť a v niektorých centrách boli aj tzv. čierne duše. To však OZ Nová voľba odmieta.

“Mojím cieľom je, aby v maximálnej miere zdroje, ktoré sú transformované do miestnej, obecnej a regionálnej samosprávy, boli poskytnuté a využívané na podporu výchovy a vzdelávania detí,” vyhlásil koncom júna Čaplovič. V tejto súvislosti avizoval ďalšiu zmenu legislatívy tak, aby samosprávy museli peniaze pre deti využívať na ne.

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali