Ak Putin odpáli jadrovú bombu na Ukrajine, Rusko môže vyhrať vojnu

Ak Putin odpáli jadrovú bombu na Ukrajine, Rusko môže vyhrať vojnu

Bratislava 3. októbra 2022 (HSP/Foto:Twitter/ANI)

 

Ak sa situácia medzi Ruskom, Ukrajinou a Západom bude naďalej vyhrocovať, Putin odpovie tým, pred čím opakovane varoval: použije jadrové zbrane, píše o tejto téme Dan Goure pre americký The National interest

Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin

Po neúspechu v počiatočnej snahe o prevrat na Ukrajine a následnej kampani na obsadenie územia na východe a juhu tejto krajiny prišiel ruský prezident Vladimir Putin na spôsob, ako vyhrať tým, že bude vyzerať, že prehral. Jeho nedávne kroky, ktorými vyhlásil čiastočnú mobilizáciu a uskutočnil referendá na okupovaných územiach o ich pripojení k Rusku, sú predzvesťou použitia jadrových zbraní proti Ukrajine.

Reklama

Ak budú ukrajinské jednotky vyzbrojené celým radom západných zbraní pokračovať v protiofenzíve, budú predstavovať hrozbu pre ruskú vlasť v podobe jej novozískaných území. Putin odpovie tým, čo opakovane varoval: použije jadrové zbrane. Bez ohľadu na to, či by takéto použitie bolo namierené proti cieľu na Ukrajine, alebo by išlo len o demonštračný výstrel, účinky by boli rovnaké. Takýto krok by nepochybne podkopal podporu Kyjeva zo strany Západu vzhľadom na to, že Spojené štáty a NATO prakticky s istotou neodpovedia. Mohlo by to tiež viesť k rozpadu aliancie NATO. V podstate by Putin mohol vyhrať tým, že prehrá.

Západní lídri a experti na obranu už dlho uvažovali o možnosti, že v prípade neúspechu svojej konvenčnej kampane proti Ukrajine sa Moskva uchýli k použitiu jadrových zbraní. Táto možnosť sa teraz stala prakticky istou. Putin sa zdvojnásobil v konvenčnej vojne, ktorú nemôže vyhrať, ak sa zachová súčasný pomer síl. Západ začína priemyselnú a vojenskú expanziu, ktorá ešte viac vychýli strategickú rovnováhu v neprospech Ruska. Rusko už muselo požiadať o pomoc najslabšieho zo spojencov – Irán a Severnú Kóreu. Čiastočná mobilizácia neposkytne ruskej armáde prostriedky na zvrátenie situácie na bojisku a doma ešte viac vyostrí odpor voči Putinovi.

Reklama

Eskaláciou však Putin môže dosiahnuť víťazstvo v zahraničí aj doma.

Ruská jadrová doktrína výslovne uvádza, že ak konvenčná agresia proti Rusku ohrozí existenciu národa, ospravedlní to použitie jadrových zbraní. Definícia toho, ako ďaleko by musel konvenčný útok zájsť, aby prekročil túto hranicu, nebola nikdy jasná. Putin takúto existenčnú hrozbu formuloval vo svojom prejave, v ktorom oznámil čiastočnú mobilizáciu. Zopakoval svoje tvrdenie, že cieľom Západu pri podpore Ukrajiny je zničiť Rusko a ohroziť všetkých Rusov. Putin dal jasne najavo, že pre Moskvu je prípustné použiť jadrové zbrane na ochranu územnej celistvosti štátu, ktorá by teraz zahŕňala aj zabraté časti Ukrajiny:

Tým, ktorí sa takto vyjadrujú o Rusku, by som chcel pripomenúť, že aj naša krajina má rôzne typy zbraní a niektoré z nich sú modernejšie ako zbrane krajín NATO. V prípade ohrozenia územnej celistvosti našej krajiny a na obranu Ruska a našich ľudí určite využijeme všetky zbraňové systémy, ktoré máme k dispozícii. Toto nie je blufovanie.

Občania Ruska si môžu byť istí, že územnú celistvosť našej vlasti, našu nezávislosť a slobodu budeme brániť – opakujem – všetkými systémami, ktoré máme k dispozícii. Tí, ktorí proti nám používajú jadrové vydieranie, by mali vedieť, že vietor sa môže otočiť.

Čo urobí NATO a Západ, ak Rusko odpovie na úspešnú konvenčnú ofenzívu Ukrajiny jadrovou zbraňou? Je prakticky isté, že NATO by neodpovedalo rovnocenným jadrovým krokom. Každý, kto sa za posledných niekoľko desaťročí zúčastnil na vojnových hrách na vysokej úrovni v USA alebo NATO, tak ako ja, v ktorých druhá strana proti nám použila jadrové zbrane, si uvedomil, že je nesmierne ťažké prinútiť Washington – a už vôbec nie alianciu NATO – odpovedať rovnakým spôsobom, a to aj v prípade, že sa terčom takéhoto útoku stanú americké sily alebo jednotky NATO. Pokiaľ nejde o masívny útok, tímy zastupujúce vládu USA a krajiny NATO sa takmer vždy rozhodnú pre zintenzívnenie konvenčnej kampane alebo sa stiahnu.

Reklama

Ak by Putin použil jadrovú zbraň proti Ukrajine, možnosti Západu by boli ešte obmedzenejšie. Ukrajina nie je členom NATO a nie je chránená jadrovým dáždnikom aliancie. Odpoveď západných lídrov použitím jadrovej zbrane by bola nepochopiteľná. Ako sa vyjadril jeden skúsený bývalý americký vládny úradník a vyjednávač v oblasti kontroly jadrových zbraní v súvislosti s tým, ako by Washington reagoval na ruský jadrový výbuch: “Neverím, že by Spojené štáty podnikli eskalačný krok. Určite by neodpovedali jadrovými zbraňami.” Môžete sa staviť, že Putin to vie.

Západní lídri, predovšetkým americký prezident Joe Biden, sľúbili, že na použitie jadrových zbraní Ruskom zareagujú zdvojnásobením podpory Ukrajine, poskytnutím väčšieho množstva lepších konvenčných zbraní, rozšírením hospodárskych sankcií voči Rusku a snahou získať svetové spoločenstvo, aby sa Rusko stalo štátom vyvrheľom. To bolo Bidenovo varovanie v jeho nedávnom prejave na Valnom zhromaždení OSN. Západ by sa v podstate snažil pokračovať presne v tej stratégii, ktorá viedla k tomu, že Putin v prvom rade použil jadrové zbrane. To je definícia šialenstva: robiť znova to isté a očakávať iný výsledok.

Poskytnutie ďalšieho západného vojenského vybavenia Ukrajine vrátane ďalších odpaľovacích zariadení HIMARS, rakiet dlhého doletu, moderných bezpilotných lietadiel, ťažkých obrnených vozidiel a dokonca aj stíhačiek F-16 zabezpečí, že Ukrajina dokáže zadržať ruskú armádu. Vojnu to však neukončí.

Putin je presvedčený, že vojna na Ukrajine je nevyhnutná na prekonanie existenčnej hrozby, ktorú pre Rusko predstavuje rozširovanie NATO a jeho snaha vytvoriť na Ukrajine klientsky štát. V tejto súvislosti je použitie jadrových zbraní oprávnené. Rovnako tak aj riziko eskalácie zo strany Západu. Ako Putin vyhlásil v rozhovore v roku 2018, prvé použitie jadrových zbraní by malo zmysel, aj keby spôsobilo globálnu katastrofu. Koniec koncov, povedal: “Načo nám je taký svet, keď v ňom nie je Rusko?”. Vodca, ktorý je ochotný ísť za hranu, aby bránil vlasť, si v Rusku získa hlboký rešpekt, alebo lepšie povedané, strach. To by malo Putinovi stačiť.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali