AFP: Súťaž Ušetri štátu milión vyhral tip na zmluvu STU na upratovanie

AFP: Súťaž Ušetri štátu milión vyhral tip na zmluvu STU na upratovanie

Bratislava 9. apríla (TASR) – Tip na viac ako miliónovú zmluvu, na základe ktorej Slovenská technická univerzita (STU) necháva upratovať priestory Fakulty elektrotechniky a informatiky, sa stala víťazom súťaže Ušetri štátu milión. Na dnešnej tlačovej konferencii o tom informovali zástupcovia Aliancie Fair-play (AFP), ktorá súťaž organizovala. Dotknutých obstarávateľov AFP neoslovovala.

Univerzita túto zmluvu formálne zverejnila, ale vynechala jej najdôležitejšie časti. Podľa šéfa investigatívy v AFP Pavla Lacka tak pred verejnosťou ostávajú skryté prílohy, ktoré definujú, za čo má univerzita platiť a koľko budú jednotlivé služby stáť. Nie je teda možné zistiť, či sú ceny za nich primerané. Zákon navyše hovorí, že účinné sú iba zmluvy, ktoré sú zverejnené. "Je otázne, či zmluva, v ktorej chýbajú jej najpodstatnejšie časti, sa vôbec dá považovať za zverejnenú. Ak by sme takú zmluvu považovali za nezverejnenú, vyplácanie faktúr za práce (čo sa už začalo diať) by bolo nezákonné. Preto sa s podnetmi obrátime na príslušné úrady," avizoval Lacko. Občan, ktorý dal tento tip, si želal zostať v anonymite. Ako víťaz získal odmenu 300 eur. Zmluva je dostupná na portáli otvorenezmluvy.sk.

Na druhom mieste skončil tip na zmluvu obce Oslany, ktorá si kúpila čistiace auto za vyše 400.000 eur. Hoci obec spravuje iba 14,2 kilometra ciest, dostala na auto príspevok z eurofondov a zo štátneho rozpočtu. "Ak aj opomenieme ďalšie výdavky spojené s prevádzkou a údržbou auta, sumu 400.000 eur považujeme za neprimerane vysokú investíciu na čistenie komunikácií pre obec tejto veľkosti," upozornil Lacko. Navyše, podobné čistiace auto si kúpili aj dve neďaleké obce Bystričany a Lehota pod Vtáčnikom. Štát tak z eurofondov a verejných prostriedkov podporil nákup čistiacich áut za viac ako milión eur pre obce, ktoré spolu spravujú menej ako 50 kilometrov ciest. Tento tip do súťaže poslal Peter Hýrošš z obce Oslany. Cenu 200 eur chce použiť na informovanie o netransparentnom a neefektívnom používaní verejných peňazí.

Tretiu priečku získal tip na zmluvu prešovskej Fakultnej nemocnice J. A. Reimana z roku 2006, podľa ktorej si nemocnica nechala opravovať prístroje aj v roku 2013. Nemocnica najprv v roku 2006 uzavrela rámcovú zmluvu na dva roky. Potom uzatvorila čiastkovú zmluvu, na základe ktorej dodávateľ prístroje opravoval siedmy rok po sebe. Nemocnica tak nevyužila šancu pravidelne preveriť ceny na trhu súťažou a prípadne dosiahnuť nižšiu cenu. Občan, ktorý tip do súťaže poslal a získal zaň odmenu 100 eur, si želal ostať v anonymite.

Reklama

Do súťaže, v ktorej mohla verejnosť pátrať po nevýhodných zmluvách, prišlo viac než 50 tipov z celého Slovenska. Troch víťazov vybrala porota zložená zo spolupracovníkov Aliancie Fair-play, ktorí zverejňované zmluvy dlhodobo monitorujú. AFP posúdila podnety, ktoré podľa pravidiel súťaže prišli do uzávierky. Dôležitým kritériom pri hodnotení bol nielen tip na konkrétnu zmluvu, ale aj kvalita zdôvodnenia nevýhodnosti zmluvy.

Porota napokon vybrala z podnetov, ktoré mohla reálne aj overiť. Cieľom súťaže bolo teda zvýšiť verejnú kontrolu a ukázať štátu, že namiesto zvyšovania daní by mal lepšie spravovať verejné peniaze. "Tipy od ľudí neodhalili bombastický tunel, ale priniesli zaujímavé zistenia," povedal Lacko.

Reklama

Aktivita AFP sa však vyhlásením výsledkov nekončí. Aliancia plánuje zverejniť aj ďalšie zmluvy, ktoré v rámci súťaže dostala, ale za mesiac a pol si ich nedokázali do detailov overiť.

Podľa šéfky AFP Zuzany Wienk sa ukazuje, že centrálny register zmlúv má mnoho nedostatkov, ktoré bránia verejnej kontrole. "Poznatky zozbierané za dva roky fungovania sú závažné a treba vytvárať tlak na to, aby sa odstránili. Chystáme v krátkej dobe zverejnenie závažných skutočností ohľadom zverejňovania zmlúv," dodala.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam a videozáznam.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali