7 spôsobov, ako maďarský premiér Orbán odmieta ortodoxný voľný trh

7 spôsobov, ako maďarský premiér Orbán odmieta ortodoxný voľný trh

Budapešť 15. júla 2023 (HSP/rmx.news/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Hospodárska a sociálna politika premiéra Viktora Orbána ponúka víziu, ktorú by si mali osvojiť americkí republikáni a britskí konzervatívci, informuje REMIX News

Tlačová konferencia po stretnutí predsedov vlád krajín Vyšehradskej štvorky v Bratislave
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Konzervatívci v Spojených štátoch čoraz viac hľadia na to, čo Viktor Orbán dosiahol v Maďarsku, ako na vzor na napodobňovanie, ale mnohí z týchto konzervatívcov prehliadajú jeho ekonomickú populistickú politiku. Jeho strana Fidesz spolu s mnohými ďalšími konzervatívnymi stranami kontinentálnej Európy v mnohých ohľadoch vzdoruje konvenčnej ideológii voľného trhu, ktorú vidíme u konzervatívnych strán anglosféry, čo sa vyplatilo Maďarom aj Orbánovi, ktorý je v súčasnosti najdlhšie slúžiacim politickým lídrom zo všetkých európskych krajín.

Reklama

Jedným z hlavných problémov konzervatívnych strán v krajinách, ako sú Spojené štáty a Spojené kráľovstvo, je, že im ubúdajú mladí voliči; väčšinu z nich nezaujíma reaganizmus alebo thatcherizmus, pokiaľ ide o ekonomiku, aj keď starší konzervatívci v anglosaských krajinách stále oslavujú riešenia voľného trhu. V skutočnosti sú tieto strany pre mnohých mladých voličov v súčasnosti toxické. Tento vývoj má čiastočne demografické príčiny, keďže voliči z menšín, ktorí majú tendenciu podporovať proimigračné ľavicové strany, tvoria čoraz väčšiu časť voličov. Ako sa však ukázalo v polovici volebného obdobia v USA, aj väčšina mladých bielych voličov uprednostnila demokratov.

Maďarsko a ďalšie strany kontinentálnej Európy, ktorých popularita prudko rastie, ukazujú, že konzervatívci nemusia byť synonymom pre kumpánsky kapitalizmus, totálnu privatizáciu, financializáciu hospodárstva alebo absenciu podpory strednej triedy a mladých ľudí.

Reklama

Remix News nižšie uvádza sedem politík, ktoré Orbánove vlády zaviedli od roku 2010 s cieľom redefinovať konzervatívnu ideológiu, pokiaľ ide o ekonomiku a sociálnu podporu.

 

Kontrola cien

Je ťažké si predstaviť, že by americkí republikáni niekedy predložili návrh na kontrolu cien niektorých kľúčových potravín, ako sú mliečne výrobky a mäso, v čase rastúcej inflácie. Tí istí odborníci, ktorí chvália Viktora Orbána, by sa obrátili proti každému republikánovi, ktorý by sa odvážil navrhnúť takéto riešenie, ktoré by pomohlo dostať kľúčové potraviny na americké stoly za rozumné ceny. Cena potravín je v mnohých ohľadoch dotovaná pre čoraz chudobnejšie obyvateľstvo Spojených štátov, ale deje sa tak prostredníctvom elektronických potravinových dávok, ktoré sú často dostupné len pre chudobných. V Maďarsku konzervatívna vláda zaviedla cenové stropy na potraviny, z ktorých profitovali všetky vrstvy spoločnosti – dokonca aj stredná trieda – v podobe nižších cien potravín.

“Do ekonomiky musíte zasahovať odvážne. To je to, čo robíme, a preto dnes priemerná rodina ušetrí 181 000 forintov (478 eur) mesačne vďaka zníženým cenám. To je jedinečné v celej Európe. Ľavica žiada zrušenie stropu na ceny potravín, ale ten zostane, kým sa nám nepodarí znížiť infláciu,” povedal Orbán v jednom z prejavov.

Je to, samozrejme, dočasný zásah do princípov voľného trhu, ale maďarská vláda nepracuje podľa ortodoxie, ale podľa toho, čo v danom okamihu funguje, a neváha zasiahnuť v krízových situáciách. Cenové kontroly sa medzi Maďarmi ukázali ako veľmi populárne, a preto pokračovali tak dlho, ako pokračovali.

Reklama

 

Zmrazenie úrokových sadzieb na pôžičky

Orbán prijal aj radikálne kroky na obmedzenie moci bánk vymáhať od občanov vyššie úroky počas krízy. V mnohých ohľadoch sú ľavicové strany v strednej Európe tými, ktoré sa snažia o odklepnutie sociálnych výhod a zavedenie voľnejších trhových riešení, zatiaľ čo pravica sa usiluje o sociálnejšiu hospodársku politiku. Orbán vo svojom prejave zverejnenom vyššie načrtol, ako je opozícia v skutočnosti plná strán, ktoré sú na strane bánk.

“Ľavica tiež žiada zrušenie zmrazenia maloobchodných úrokových sadzieb, neprekvapivo v spojení s bankami. Zmrazenie úrokových sadzieb však chráni 350 000 rodín pred zvyšovaním úrokových sadzieb a kým sa úrokové sadzby nezačnú znižovať, malo by zostať zmrazené,” povedal Orbán.

Vďaka zmrazeniu sa Maďarom poskytlo viac ako 3,7 miliardy EUR úverov a ušetrili sa im stovky miliónov EUR na úrokoch.

Vláda nedávno oznámila, že má v úmysle zachovať zmrazenie úrokových sadzieb v rozpočte na rok 2024 pre retailových dlžníkov, ako sú rodiny a malé a stredné podniky. Maďarská centrálna banka má v súčasnosti vysoké úrokové sadzby a hneď ako táto sadzba klesne pod 10 %, vláda tvrdí, že zmrazenie postupne zruší.

Reklama

 

Zmrazenie úrokových sadzieb sa rozšírilo na študentské pôžičky

Školné je v Maďarsku už dotované, ale Orbánova vláda prijala ďalšie opatrenia na zníženie nákladovej záťaže študentov. Naproti tomu v USA by takýto plán pravdepodobne uzrel svetlo sveta len od demokratických politikov, pričom Biden presadzuje najmä odpustenie pôžičiek študentom. Bez ohľadu na to, aký máme názor na morálny hazard odpustenia tohto dlhu, privádza to mladých voličov k volebným urnám, aby podporili demokratov, pričom 77 % z nich uviedlo, že to bol motivačný faktor pre ich hlasovanie v polovici volebného obdobia v USA v roku 2022.

Taká je práve politická realita.

Orbánova strana má drvivú podporu starších voličov, ale aj mladí voliči musia mať pocit, že ich záujmy sú zastúpené.

Namiesto toho, aby sme zrušili (zmrazenie úrokových sadzieb), rozšírili sme ho na študentské pôžičky. Dnes teda chránime 200 000 študentov pred infláciou. Pôžička na vzdelanie je bezúročná a úroková sadzba študentskej pôžičky na voľné použitie je polovičná oproti trhovej sadzbe,” povedal Orbán.

Ďalšou politickou realitou je, že starší voliči majú tendenciu odchádzať rýchlejšie ako mladší. Toryovia v Spojenom kráľovstve a republikáni v USA majú vypožičaný čas, pretože ich hlavné voličské bloky rýchlo starnú.

 

Zdaniť najväčšie spoločnosti

Všetky západné krajiny sa výrazne zadlžujú, aby zaplatili rôzne sociálne programy, ale zvyšovanie daní pre veľké podniky je pre anglofónnych konzervatívcov nemysliteľné.

Väčšina Američanov sa napríklad domnieva, že bohatí Američania a spoločnosti neplatia svoj spravodlivý podiel. Nepochybne, zdanenie bohatších Američanov a spoločností sa nemusí prejaviť ako prínos pre Američanov, keďže veľká časť vládnych výdavkov v USA, dokonca viac ako v Británii, sa Američanom zo strednej triedy pozoruhodne nevypláca. Američania napríklad nemajú k dispozícii bezplatné jasle.

“Podľa prieskumu Pew Research Center, ktorý sa uskutočnil od 27. marca do 2. apríla 2023 na vzorke 5 079 dospelých Američanov, približne šesť z desiatich dospelých tvrdí, že ich veľmi trápi pocit, že niektoré korporácie neplatia svoj spravodlivý podiel (61 %), zatiaľ čo takmer rovnaký podiel to tvrdí o niektorých bohatých ľuďoch, ktorí neplatia svoj spravodlivý podiel (60 %). Tieto percentá sa od roku 2021 v podstate nezmenili,” napísal Pew Research.

Reklama

Orbán zdanil najväčšie spoločnosti, ktoré v posledných rokoch profitovali, a tieto peniaze presunul do Maďarska.

“Dámy a páni, je drahé a nákladné vytvoriť dobrý (finančný) štít, ktorý vydrží ťažké údery. Preto treba zobrať dodatočný zisk odtiaľ, kde vzniká. Zdanili sme banky, energetické spoločnosti a obchodné nadnárodné spoločnosti. A dodatočný zisk, ktorý sa odoberie, sa vloží do ‘fondu byrokracie’,” povedal Orbán počas vyššie zverejneného prejavu.

 

Zníženie cestovného vo verejnej doprave

Ľavicové strany v Európe a Severnej Amerike už dlho presadzujú viac verejnej dopravy a zníženie cestovného – a niekedy dokonca úplne bezplatné cestovné. S takýmto návrhom však prišla aj pravica v Maďarsku.

“A teraz zavádzame zľavnený cestovný lístok Hradskej župy. Od 1. mája budeme ponúkať mesačný krajanský preukaz a župný preukaz pre autobusovú aj železničnú dopravu. Tí, ktorí cestujú do práce verejnou dopravou, môžu ušetriť značnú sumu peňazí,” povedal Orbán o systéme cestovného.

Reklama

Zrušenie dane z príjmu fyzických osôb pre osoby mladšie ako 25 rokov

Toto je návrh, za ktorý by sa potenciálne mohli postaviť americkí konzervatívci, ale jeho konkrétne zameranie ukazuje, že maďarská strana Fidesz to s hlasmi mladých myslí vážne. V roku 2022 boli všetci mladí ľudia do 25 rokov oslobodení od dane z príjmu fyzických osôb. To okamžite znamenalo, že ich hrubý mesačný príjem by sa zvýšil o 22 %, čo je pre túto mladú populáciu značná podpora.

Tento krok sa dostal na titulné stránky medzinárodných médií a pomáha povzbudiť mladých Maďarov, aby namiesto emigrácie do zahraničia zostali v krajine a založili si rodinu.

Je pravda, že Fidesz má väčšinu voličov vo veku 50 rokov a viac, rovnako ako mnohé iné kresťansko-konzervatívne strany v celej Európe. Toto je však ďalší príklad toho, že Fidesz realizuje program, ktorého cieľom je prilákať do strany mladších voličov.

Orbán si dáva pozor, aby sa neprezentoval ako socialista, a jadrom jeho politiky je dôraz na podporu maďarskej ekonomiky orientovanej na export. To znamená vytvorenie ideálneho prostredia pre podnikanie v krajine, ktorá v roku 2022 prilákala rekordné množstvo priamych zahraničných investícií. Zároveň sa však snaží filtrovať niektoré výhody kapitalizmu späť k občanom, tlmiť najhoršie excesy najväčších spoločností a zasahovať do ekonomiky, keď potenciálne prínosy prevažujú nad nákladmi.

Reklama

 

Podpora rodiny

Nie je v možnostiach tohto článku preskúmať každú prorodinnú politiku, ktorú maďarská vláda predložila, ale Remix News sa tejto téme venoval v minulosti v rôznych článkoch. Stručne povedané, Maďarsko má jednu z najprogresívnejších prorodinných politík na svete.

Maďarský model rodinnej politiky bol dokonca označený ako “Hungaricum”, čo sú “označené národné poklady”, od potravín až po ľudové kroje.

Aj vďaka rozšíreniu systémov podpory rodiny a zvýšeniu rozpočtových výdavkov – ktoré dosiahli 5 % HDP – vzrástla úhrnná plodnosť do roku 2021 na 1,59, čo predstavuje zlepšenie o takmer 30 % v porovnaní s rokom 2011.

Maďarská vláda prijala celý rad stimulačných balíčkov, vrátane predčasného odchodu do dôchodku pre viacdetné ženy, oslobodenia od daní pre matky s najmenej štyrmi deťmi, rozsiahleho programu výstavby jaslí a materských škôl, rôznych daňových úľav a zvýhodnených úverov na bývanie spolu s priamymi finančnými dotáciami pre rodiny vychovávajúce deti. Vláda dokonca dotovala väčšie dodávky pre ľudí s viacerými deťmi.

Orbán tiež oznámil, že jeho kabinet uvažuje o rozšírení oslobodenia od dane z príjmu fyzických osôb do 25 rokov na ženy vo veku 25 až 30 rokov, ktoré sa zaviažu mať dieťa pred dovŕšením 30 rokov.

Vďaka týmto opatreniam je počet manželstiev v Maďarsku na 40-ročnom maxime a počet rozvodov je na šesťročnom minime. Vláda vynakladá dvaapolkrát viac prostriedkov na podporu rodiny ako v roku 2010.

Reklama

V poslednom čase sa zdá, že popularita – a výsledky – Orbánovej “neliberálnej demokracie” sa chytá aj u mladších generácií.

Európska mládež sa preorientovala na pravicu, zatiaľ čo mládež v Spojenom kráľovstve a Amerike smeruje doľava

Hlasy mladých ľudí v celej Európe sa napriek pesimistickým prognózam v mnohých krajinách prehupli doprava. Politika, ktorú presadzuje Orbán, napokon nie je v Maďarsku úplne ojedinelá a v mnohých prípadoch jeho typ ekonomického populizmu presadzujú konzervatívne a pravicové strany v iných krajinách kontinentálnej Európy.

Nasledujúce video TLDR News sa zaoberá rozdelením mladých voličov v kontinentálnej Európe a v anglicky hovoriacich krajinách a ukazuje, že mladí ľudia v kontinentálnej Európe sú viac pravicoví. Video poukazuje na niektoré dôležité body týkajúce sa rozdielov medzi stranami v týchto krajinách vrátane reality systému dvoch strán v USA; video však nezohľadňuje radikálne odlišné hospodárske politiky pravicových a ľavicových strán v Európe a anglosfére.

Okrem otázok, ako je migrácia, mladých voličov v kontinentálnej Európe pravdepodobne priťahujú nacionalisticko-konzervatívne strany vďaka ich zameraniu na sociálne výdavky, znižovanie daní, sociálno-ekonomickú politiku a ďalšie cielené opatrenia v prospech mladých – prinajmenšom vďaka tomu aspoň časť týchto voličov nie je úplne odpudzovaná pravicou.

Napríklad v Rakúsku je konzervatívna, protiimigračná Slobodná strana Rakúska (FPÖ) známa svojimi socialistickými sklonmi a predložila návrhy, ako je celoštátne trojročné zmrazenie nájomného na pomoc Rakúšanom bojujúcim s infláciou, čo je ďalšia politika nemysliteľná zo strany britského alebo amerického konzervatívneho establišmentu. FPÖ dosiahla tento týždeň v prieskumoch verejnej mienky 32 %, je najpopulárnejšou stranou v krajine a po nasledujúcich celoštátnych voľbách sa môže stať vedúcou stranou krajiny.

V Poľsku konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) presadzuje bezplatné recepty pre osoby staršie ako 60 rokov a osoby mladšie ako 18 rokov. Zaviedla štedré programy sociálnych výdavkov vrátane peňazí pre mladé rodiny a zvýšila aj prídavky na deti. PiS je v skutočnosti stranou, ktorá v minulosti presadzovala oveľa progresívnejšiu politiku sociálnych dávok ako jej súperi, čo jej pomohlo dostať sa k moci a už roky ju drží na prvom mieste v prieskumoch verejnej mienky.

Reklama

 

Dokážu anglo-konzervatívci realizovať populistickú politiku?

Mnohé politiky presadzované v Maďarsku majú len malú nádej na realizáciu v krajinách, ako sú Spojené štáty alebo dokonca Spojené kráľovstvo. Dokonca aj v tých oblastiach, o ktoré republikáni prejavili určitý záujem, sa uskutočnilo len málo opatrení. Napríklad prorodinnú politiku Maďarska už v skutočnosti podporili niektorí americkí republikáni, z ktorých mnohí majú záujem podporovať zakladanie rodín v krajine a znižovať masovú imigráciu. Donald Trump dokonca v roku 2016 kandidoval na platforme, ktorá matkám poskytovala platenú materskú dovolenku. Ak by jeho administratíva presadila takýto návrh, bolo by to pre Republikánsku stranu prelomové, pomohlo by to podporiť voličky a potenciálne by to predstavovalo Trumpovo víťazstvo oboch strán, pretože ak by návrh zákona zablokovala, dostala by sa Demokratická strana do neudržateľnej pozície.

V rozpočte sa objavilo niekoľko predbežných návrhov na zahrnutie šiestich týždňov platenej materskej dovolenky, ale väčšina týchto snáh stroskotala. V roku 2019 Trump v prejave o stave Únie obnovil svoju výzvu na platenú materskú dovolenku, čím ukázal, že jeho inštinkt v tejto otázke bol správny.

“Som hrdý aj na to, že som prvým prezidentom, ktorý do svojho rozpočtu zahrnul plán na celonárodnú platenú rodinnú dovolenku – aby mal každý nový rodič možnosť zblížiť sa so svojím novorodencom,” povedal vtedy Trump.

Jeho administratíva však nebola schopná túto otázku dotiahnuť do konca a existuje len málo dôkazov o tom, že by sa platená materská dovolenka pre Američanov niekedy stala skutočnosťou.

Ku cti Trumpa slúži, že nakoniec schválil materskú dovolenku pre federálnych zamestnancov, ale táto skupina je už v americkej spoločnosti bohato odmeňovaná a skutočnosť, že drvivá väčšina takýchto Američanov je z takejto výhody stále vylúčená, sa teoreticky mohla napraviť počas jeho vlády.

Toto je len jedna otázka, ale ukazuje, že aj s Trumpovou podporou sa v tejto konkrétnej otázke dosiahlo len veľmi málo, pravdepodobne pre neústupnosť podnikateľskej komunity spolu s konzervatívnym krídlom Republikánskej strany.

Reklama

Populizmus v rámci republikánskej strany mal dokonca malú šancu uspieť počas volebného cyklu, keď sa k tejto taktike v kontinentálnej Európe uchyľujú mnohé strany, a to tak ľavicové, ako aj pravicové. Napríklad odmietnutie senátora Mitcha McConnella z Kentucky vydať Američanom v predvolebnom období hotovostný bonus Covid 19 mohlo republikánov v skutočnosti stáť volebné urny. Trump, naopak, presadzoval vyplatenie Covid-19 Američanom krátko pred národnými voľbami, pričom ho k tomuto postoju pravdepodobne viedli jeho populistické inštinkty. V tejto otázke zvíťazil líder senátnej menšiny McConnell, ktorý sa postaral o to, aby sa bonus k Američanom nikdy nedostal.

V Republikánskej strane samozrejme existuje populistické ekonomické krídlo, ktoré musí zvíťaziť, ak má mať strana nejakú budúcnosť. To znamená marginalizovať konzervatívne krídlo strany, čo je síce nepravdepodobné, že sa to úplne podarí, ale napriek tomu je to nevyhnutná a naliehavá úloha.

 

Viac sa dočítate

Maďari vyvinuli vlastný vojenský dron. Vraj je svetovým unikátom. Kúpi ho aj Slovensko?

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:51

Rakúsky kancelár Karl Nehammer zvolal na pondelok (3. 6.) okrúhly stôl za účasti odborníkov, zástupcov verejného sektora a podnikateľskej sféry, s ktorými chce diskutovať o spoločnom postupe v otázke plánovaného zákazu spaľovacích motorov, ktorý má platiť v Európskej únii (EÚ) pre nové automobily od roku 2035.

15:48

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci na čele s Ruskom sa v nedeľu pravdepodobne dohodnú na predĺžení obmedzenia ťažby ropy do konca tohto roka a možno aj do roku 2025. Kľúčoví producenti združení vo formáte OPEC+ sa snažia podporiť trh s ropou v situácii, keď globálny dopyt rastie pomalým tempom, vysoké úrokové sadzby brzdia ekonomiku a konkurencia zo strany USA sa stupňuje.

15:36

Jednu obeť a 26 zranených si vyžiadala v noci na nedeľu streľba na ulici v meste Akron v americkom štáte Ohio. K streľbe došlo údajne krátko po polnoci miestneho času. Podľa prvotných informácií prišiel o život 27-ročný muž. Desiatky zranených osôb bolo prevezených do neďalekých nemocníc.

14:09

Slovenský reprezentant v športovej streľbe Patrik Jány postúpil do finále na pretekoch Svetového pohára v Mníchove v disciplíne vzduchová puška 10 m. Medzi najlepšiu osmičku sa dostal zo 7. priečky nástrelom 632,6 b. Víťazom kvalifikácie sa stal Číňan Šeng Li-chao výkonom 635,4. Finále je na programe v pondelok o 10.00.

14:00

Ruské ministerstvo obrany v nedeľu oznámilo, že jeho armáde sa podarilo dobyť dedinku Umanske v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny.

13:37

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) pozastavil svoju činnosť v Rafahu po tom, čo izraelská armáda vstúpila do najjužnejšieho mesta v Pásme Gazy na hranici s Egytom.

13:27

Slovenský hokejista Michal Čajkovský podpísal nový dvojročný kontrakt so Spartakom Moskva. Tridsaťdvaročný obranca zaznamenal v uplynulej sezóne sa ruský klub 12 gólov a pridal 25 asistencií v 71 zápasoch.

13:25

Ceny ropy v piatok (31. 5.) klesli a zaznamenali aj týždennú stratu. Investori čakajú na výsledky zasadnutia skupiny OPEC+, na ktorom budú členovia ropného kartelu rozhodovať o možnom predĺžení produkčných škrtov. Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júli uzavrel v piatok obchodovanie pri cene 76,99 USD (70,85 eura). To bolo o 1,2 %, alebo 92 centov, menej ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania. Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent klesla o 24 centov na 81,62 USD za barel. Za celý týždeň si ropa Brent odpísala 0,6 % a WTI 1 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Záhon ruží počas Slávnosti ruží v areáli kaštieľa v obci Dolná Krupá v okrese Trnava

Autor: TASR-Lukáš Grinaj

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali