33 rokov Spoločnosti slovenskej inteligencie KORENE v službe národu a vlasti

❚❚

Bratislava 31. marca 2023 (HSP/Foto:screenshot)

 

29.marca sa konala v hoteli Hradná brána v Bratislave-Devíne slávnostná akadémia pri príležitosti 33 rokov činnosti Spoločnosti slovenskej inteligencie KORENE. Členovia spoločnosti, ktorí stáli pri obnovení slovenskej štátnosti a ich hostia si pripomenuli obdobie úsilia o získanie národnej slobody a vznik Slovenskej republiky. Predseda SSI KORENE Viliam Hornáček ocenil aktívnych vlastencov za zásluhy o slovenský národ

Účastníci slávnostnej akadémie v Hoteli Hradná brána v Bratislave-Devíne
Na snímker účastníci slávnostnej akadémie v Hoteli Hradná brána v Bratislave-Devíne

Spoločnosť slovenskej inteligencie KORENE sa radí medzi najstaršie národné organizácie v Slovensku a svojím poslaním je snáď jediné združenie tohto druhu. V závere účastníci schválili JUBILEJNÉ DEVÍNSKE MEMORANDUM GENERÁCIE KORENE.

.

 

Celé znenie:

.

JUBILEJNÉ DEVÍNSKE MEMORANDUM GENERÁCIE KORENE

(K 30 rokom trvania obnovenej Slovenskej republiky a 33 rokom činnosti SSI KORENE)

My, ktorí sme sa v prvej línii zápasov a bojov zúčastnili na znovuzískaní národnej slobody            obnovením slovenskej štátnosti, sme vyhlásenie Slovenskej republiky 1. januára 1993 privítali     s úprimným nadšením, s radostným pocitom zadosťučinenia a s veľkou nádejou.

Po tridsiatich rokoch sme však s vážnymi obavami nútení konštatovať, že jej politickí predstavitelia nerešpektujúci vôľu občanov, práva a záujmy národa, ani zákony a Ústavu SR obrátili vývoj slovenskej štátnosti proti zmyslu slovenských dejín. Od slobody k čoraz väčšej závislosti! Často až k totalitnej odkázanosti na cudzie rozhodnutia, ideológie, projekty, služby a tovary, čo obmedzuje našu slobodu, oslabuje identitu a tvorivosť a spôsobuje stratu našich autentických historických a kultúrnych hodnôt ako slovenských prínosov pre ľudstvo a svet.

    Tadiaľto cesta k dôstojnému životu národa ani k úspešnosti štátu nevedie!

.

Egoistickým zneužívaním zverených právomocí demoralizované politické garnitúry spôsobili opodstatnenú nedôveru k orgánom a inštitútom štátu a demotivovali väčšinu občanov SR natoľko, že sa čoraz menej zúčastňujú na výkone moci vo vlastnom zvrchovanom, demokratickom a právnom štáte, ako ho definuje Ústava SR.

Krajne nebezpečným následkom politiky odcudzenej občanom je aj výrazný úbytok populácie SR, zlý zdravotný stav obyvateľstva, zadlžovanie štátu či trvalý odchod veľkej časti najmä mladej vysokoškolsky vzdelanej generácie do zahraničia. A to práve v čase, keď náš mladý štát vlastnú tvorivú intelektuálnu elitu naliehavo potrebuje.

Opakovane upozorňujeme, že súčasná rozsiahla a stále sa prehlbujúca celospoločenská kríza         v našom štáte nebezpečne pripomína tragický pád ríše našich predkov zvanej Veľká Morava!

Devín – jedno z najvýznamnejších pamätných miest slovenských aj slovanských dejín – nám síce pripomína veľkolepé víťazstvá, ale aj katastrofálne prehry spôsobené zlyhaniami našich predchodcov pri spravovaní vlastného štátu a vystríha nás pred opakovaním chýb minulosti.

Je už iba na nás ako pokračovateľoch, či sa konečne dokážeme poučiť z múdrosti ich odkazu.

.

 Memorandum je naším stanoviskom, varovaním aj výzvou zároveň.

Nechce však byť testamentom tých, ktorí síce vedia, čo a ako treba robiť, ale svoje osobné ego nedokážu podriadiť životným záujmom národa a vlasti a spoluprácou spojiť národné sily, aby sme spoločne naplnili jednotiacu ideu spoločného prospechu dejinotvornými skutkami hodnými našich veľkých predchodcov.

      Zlyhanie na vlastnom projekte život ani dejiny neodpúšťajú!

Preto združenia KORENE budú aj naďalej plniť svoje Programové vyhlásenie z jari 1990           a svojimi skúsenosťami získanými na čele národných síl priateľsky pomáhať všetkým, ktorí sa rozhodli pokračovať v úsilí všetkých generácií národne uvedomelej slovenskej inteligencie.

Vlastná generačná skúsenosť nás presvedčila, že nemusíme mať všetci rovnaký názor. Musíme však mať rovnaký cieľ! Nech ním navždy zostane podstata zmyslu slovenských dejín: Slobodný národný život vo vlastnom štáte a zvrchované rozhodovanie o našich životných potrebách, národnoštátnych záujmoch a vzťahoch.

K tomu cieľu nás spoľahlivo dovedie len naša vzájomná spolupráca na spoločný prospech.  Iba ona nás dokáže zjednotiť. Iba ona je spoľahlivou nádejou našej celonárodnej úspešnej perspektívnej budúcnosti!

Kto správne pochopil odkaz zmyslu slovenských dejín vie, že povinnosťou inteligencie je:

NÁROČNE, KRITICKY a TVORIVO myslieť , MÚDRO, SVORNE a VYTRVALO konať,  spoluprácou zjednocovať a byť vzorom spoločnosti aj nasledujúcim generáciám!

Ak sa to Generácii KORENE podarilo, splnila svoju úlohu aj povinnosť. Zároveň tým splatila časť stáročného historického dlhu slovenskej inteligencie voči svojmu národu a vlasti.

 

.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali