24. marca Kinžaly zničili prvých Macronových “hrdinov” neďaleko Ľvova

24. marca Kinžaly zničili prvých Macronových “hrdinov” neďaleko Ľvova

Bratislava 25. marca 2024 (HSP/Svpressa/Foto:Wikimedia)

 

V noci na 24. marca ruské letectvo podniklo skupinový úder presnými zbraňami dlhého dosahu a bezpilotnými lietadlami na objekty elektroenergetického priemyslu, plynárenského priemyslu a na montážne a testovacie miesta lodí bez posádky, píše Aleksand Sitnikov pre Svobodnuju Pressu

Raketa Kinžal
Na snímke raketa Kinžal

Podľa ruského ministerstva obrany bola dezorganizovaná práca priemyselných podnikov na výrobu a opravu zbraní, vojenskej techniky a munície a zničená vojenská technika a prostriedky ničenia zahraničnej výroby, ktoré AFU odovzdali krajiny NATO. Všetky ciele úderu boli dosiahnuté.

Reklama

Plukovníčka Natalia Gumenjuková, hovorkyňa operačného velenia AFU “Juh”, uviedla, že ruské ozbrojené sily vyslali dve vlny bezpilotných lietadiel a že ruské bezpilotné údery boli zamerané predovšetkým na prístavnú infraštruktúru pozdĺž rieky Dunaj, ktorej delta tvorí ukrajinsko-rumunskú hranicu, a energetické zariadenia v Dnepropetrovskej oblasti.

Predstavitelia Ľvovskej oblasti uviedli, že ruská armáda 24. marca ráno zasiahla dvoma raketami Kinžal objekt kritickej infraštruktúry, zatiaľ čo predseda ukrajinskej štátnej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Oleksij Černyšov sa sťažoval, že v Ľvovskej oblasti došlo k zásahu podzemného zásobníka plynu a poškodeniu technických zariadení.

Reklama

Ale o tom trochu neskôr – začnime všeobecnými údajmi. Ukrajinské ozbrojené sily informovali verejnosť o pre nich smutnej správe: Ruská federácia za štyri dni (od 21. do 24. marca) vystrelila na Ukrajinu približne 150 rakiet, z toho 98 rakiet s plochou dráhou letu typu Ch-101/Ch-555, 26 rakiet S-300, 14 balistických rakiet Iskander/KN-23, najmenej sedem rakiet Ch-47M2 Kinžal a päť rakiet Ch-22.

Hlásenia generálneho štábu AFU sa však nezhodujú s vyjadreniami predstaviteľov viacerých miest a regiónov Ukrajiny, ktorí uvádzajú väčší počet príletov a sťažujú sa na prácu ukrajinskej protilietadlovej obrany.

Celkovo v marci na Ukrajinu podľa výpočtov ukrajinských orgánov letelo asi tristo rakiet. Pripomenieme, že 19. marca Zelenskyj povedal, že Rusko “pri Berežnom” bombardovalo Ukrajinu najmenej 130 Kalibrami a raketami typu Ch. A to nepočítam drony Geraň, ktoré doslova vyčerpali protivzdušnú obranu Ukrajincov.

Sergej Zgurec z blogu Defense Express, financovaného Pentagónom a informovaného Pentagónom, dospel k záveru: “Kremeľ prešiel k novej cielenej kampani úderov proti kritickej infraštruktúre Ukrajiny.”

Z jeho analýzy môžeme pochopiť, že Američamia nevedia nič o produktívnej základni raketového arzenálu Ruska. V každom prípade si Zgurec (teda americké spravodajské služby za jeho chrbtom) kladie otázku: “Podľa akého princípu teraz [Rusi] míňajú rakety a existujú ešte limity ich spotreby?”.

Reklama

Chytráka z Defence Expressu najviac zaujíma téma povýstrelového prieskumu. Zgurec predkladá materiál tak, že “moskaľi možno len udierajú podľa plánu ale následne sa veľmi nezaujímajú o to, kam letia kalibry alebo dokonca kinžaly”.

Zaujímavé je, že Kyjev sa snaží tlačiť na Washington, aby úplne zakázal predaj komerčných satelitných snímok – bez ohľadu na to, komu. Rovnako ako to, že geolokalizačné snímky aj tak skončia u Rusov, a to napriek ich sľubu, že nebudú poskytovať služby Moskve.

Podľa všetkého sa však ruským špeciálnym službám celkom dobre darí s ďalšími spravodajskými informáciami. Podľa AFU ruské ozbrojené sily už 24. marca podnikli kontrolný úder Kinžalmi, keď masívny útok údajne odrazila ukrajinská protivzdušná obrana.

“Dnes ráno, 24. marca 2024, ruská [armáda] zasiahla aerobalistickými raketami Kinžal jeden z objektov kritickej infraštruktúry v blízkosti Ľvova. K tomuto úderu došlo po zrušení leteckého poplachu o 09:31,” napísali noviny Mesto Ľvov.

Oficiálne počet Ch-47, ktoré preleteli nad hlavným mestom “kultúry” Ukrajiny, nebol oznámený. Ale gubernátor ľvovskej OVA Kozickij uviedol, že zaznamenali prílety Kinžalov na kritickú infraštruktúru, ktorá bola už počas dopoludnia zasiahnutá masívnym ostreľovaním.

Reklama

Na základe toho ukrajinskí divánoví účtovníci dospeli k záveru, že v období od 21. do 24. marca 2024 Rusko použilo najmenej 9 rakiet Kinžal.

Tu sa začína najzaujímavejšia časť. V noci ruské ozbrojené sily zaútočili raketami s plochou dráhou letu a “Geranmi” na Kozickým nemenovaný objekt kritickej infraštruktúry a potom – o 3 hodiny neskôr – naň dopadli Ch-47.

Počas tohto času museli ruskí agenti v Ľvove a/alebo inými technickými prostriedkami vrátane satelitov zistiť nielen stupeň zničenia, ale aj urobiť rozhodnutie a vydať príkaz na “kontrolný výstrel”, ako aj vyslať do vzduchu pilotov, ktorí uskutočnili nový odpal.

“Mesto Ľvova” uviedlo, že opakované výbuchy zazneli práve vtedy, keď v zničenom objekte prebiehali záchranné práce a všetko okolo bolo uzavreté operatívcami a vyšetrovateľmi SBU/GUR. Prišli tam aj zahraniční dôstojníci – nie však zo zvedavosti. Kto presne prišiel, sa podľa očakávania neuvádza, ale pravdepodobne významní hodnostári NATO, možno aj z hviezdami posiateho tieňového generálneho štábu AFU.

Ukrajinské telegramové kanály však hovoria, že Kozickij nemal na mysli samotný Ľvov, ale tzv. medzinárodné centrum pre udržiavanie mieru a bezpečnosti na Javorivskom polygóne (v Ľvovskej oblasti), ktoré disponuje výkonným systémom protivzdušnej obrany. Rôzne zdroje uvádzajú, že napriek americkým, francúzskym a nemeckým SAM najmenej tri KP prerazili dáždnik protivzdušnej obrany a zasiahli svoje ciele.

Medzi tými, ktorí odišli k Banderovi, boli aj Francúzi, pravdepodobne Macronovi vyslanci. Prvý úder podľa nepotvrdených správ dopadol na sklad obrnených vozidiel, druhý však zasiahol živú silu. Na Ľvovskom fóre sa objavil údaj – viac ako 100 zabitých alebo zranených, väčšinou cudzinci.

“Podobnú taktiku Rusi už použili počas raketového útoku na Odesu 15. marca 2024. Pripomeňme, že vtedy Rusi najprv zasiahli jeden z infraštruktúrnych objektov v meste a po chvíli to isté miesto, kde už prebiehali pátracie a záchranné operácie, zasiahli balistickou raketou Iskandera a to zvýšilo počet obetí,” tvrdí Zgurec.

Potom podľa oficiálnych údajov, neustále klamúcich orgánov Ukrajiny, napočítali 21 “dvojstoviek” a 73 ťažkých “trojstoviek”. Je jasné, že straty boli oveľa väčšie. “Svobodnaja Pressa” napísala: “Počas úderu na sanatórium “Victoria/Mrija” dosiahol počet “dvojstoviek” 550 ľudí vrátane 2 generálov, všetci z ministerstva vnútra. Boli tam dislokované policajné jednotky “Ljut”, vrátane jednotky “Cunami”.

Dodajme ešte, že podľa Defense Express 24. marca 2024, počas ďalšieho masívneho raketového útoku Ruskej federácie na Ukrajinu, jedna z ruských rakiet údajne vletela do poľského vzdušného priestoru, zotrvala tam 39 sekúnd a následne zmenila kurz opačným smerom na Ľvov. Ukrajinci sa posmievali Poliakom za to, že nedokázali “brániť svoje nebo” a za ich “zbabelé správanie”.

“To zároveň dokazuje skutočnú schopnosť krajiny NATO reálne brániť svoj vzdušný priestor.” – hodil kameň do varšavskej záhrady Zgurec.

Reklama

 

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

12:57

Poľsko dosahuje pokrok pri rozvíjaní potrebnej infraštruktúry pre bezpečný a udržateľný program jadrovej energie. Oznámila to v piatok Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE).

12:44

Americké spravodajské služby skonštatovali, že šéf Kremľa Vladimir Putin pravdepodobne nenariadil, aby opozičného lídra Alexeja Navaľného vo februári zabili v trestaneckej kolónii. V sobotu o tom s odvolaním sa na americký denník The Wall Street Journal (WSJ) informovala agentúra Reuters.

12:33

Dva mesiace pred plánovanou konferenciou krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) v Essene organizujú predstavitelia tohto mesta i ďalší aktéri demonštrácie proti tejto strane, na ktorých sa očakáva účasť desiatok tisíc ľudí.

12:24

Naprieč austrálskymi metropolami sa v sobotu konali protesty za účasti stoviek ľudí, ktorí požadujú prísnejšie zákony s cieľom skoncovať s násilím páchanom na ženách. Informovala agentúra AFP.

12:00

Ukrajinské drony zasiahli dve ruské ropné rafinérie a vojenské letisko v rámci rozsiahleho útoku, ktorý Kyjev podnikol v noci na sobotu, uviedol zdroj z prostredia tamojšieho rezortu obrany.

10:18

Masívna pátracia akcia na severozápade Nemecka po nezvestnom šesťročnom chlapcovi trpiacom autizmom neúspešne pokračovala aj v noci na sobotu.

Arian sa stratil ešte v pondelok večer v obci Elm pri meste Bremervörde. Na záznamoch z kamery vidno, že sám odišiel z rodinného domu a rozbehol sa smerom k neďalekému lesu. Odvtedy po ňom prebieha rozsiahle pátranie.

10:05

Vysoké ceny energií zvýšili záujem domácností o inštaláciu fotovoltických elektrární, ten však v prvom štvrťroku 2024 mierne klesol. Záujemcovia o fotovoltiku sa často stretávali s bariérami pri povoľovaní a v administratívnych procesoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali