ISW: Smrteľný úder Syrského armáde Rusi zasadia v lete

ISW: Smrteľný úder Syrského armáde Rusi zasadia v lete

Moskva 24. marca 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:Twitter)

 

Rusi majú v rezervách nahromadených najmenej 60 000 vojakov na rozhodujúci prielom obrany AFU, píše Konstantin Olšanskij v novinách Svobodnaja Pressa. Ruská armáda vytvára strategické rezervy na podporu veľkej ofenzívy na Donbase v lete 2024. Analýzu vypracoval americký Inštitút pre štúdium vojny (ISW)

ukrajina vojna
Ilustračné foto

V súčasnosti prebieha obsadzovanie záložných útvarov personálom a obrnenými vozidlami. Ako príklad ISW uvádza 44. armádny zbor, ktorý sa formuje ako súčasť Leningradského vojenského okruhu. Niekoľko motostreleckých plukov sa práve teraz formuje aj na jednej z uralských strelníc, ako aj priamo v LĽR. Do konca jari budú plne pripravené na boj, píše ISW. To znamená, že sa zúčastnia na blížiacej sa ofenzíve.

Reklama

ISW píše, že prudko zvýšená výroba obrnených vozidiel umožňuje ľahko udržať súčasné tempo ofenzívnych operácií. Najmä preto, že ruské sily upravili svoju taktiku a prešli na pozemné útoky ťažkej pechoty.

Britský Medzinárodný inštitút pre strategické štúdie (IISS) píše, že Rusko je schopné udržať súčasné tempo strát techniky ešte minimálne 2 – 3 roky. Je to možné nielen výrobou nových obrnených vozidiel, ale aj modernizáciou techniky zo skladov (celkovo približne 2 – 3 tisíc kusov ročne). ISW odhaduje úroveň doplňovania personálu na 25 – 30 tisíc osôb mesačne.

Reklama

Teoreticky by nové záložné formácie mohli byť nasadené v prvom alebo druhom slede na vedenie rozsiahlych mechanizovaných útokov na ukrajinské obranné línie. To by umožnilo dosiahnuť významné operačné úspechy, ale pod jednou podmienkou – nové formácie by museli byť plne vybavené a riadne vycvičené, píše ISW.

– Strategické rezervy sa pravdepodobne nepoužijú na nové manévrové operácie, ale na kompenzáciu strát na frontovej línii,” predpokladajú americkí experti. Koniec koncov, takéto doplnenie umožní vyhnúť sa výraznej operačnej pauze medzi prebiehajúcimi lokálnymi ofenzívami a veľkou ofenzívou v lete.

Okrem strategických rezerv existujú aj taktické a operačné rezervy. Ako upozorňuje ISW, v súčasnosti sa rozmiestňujú v “najhorúcejších” oblastiach, kde je rýchly prielom ukrajinskej obrany najpravdepodobnejší: v smere na Krasnolimansk (pri Kremennej a Svatove), západne od Artemovska/Bachmutu (smerom na Časov Jar), ako aj západne a juhozápadne od Donecka (úseky frontu Avdejevka a Marinka).

Najmä jednotky 3. armádneho zboru boli nasadené na vedenie bojových operácií na úseku Artemovsk-Soledar. Západne od Donecka boli nasadené záložné útvary 8. kombinovanej armády (motostrelci) a 1. armádneho zboru DĽR (tankisti). Zavedenie nových formácií umožní preskupenie a ťažisko útočných akcií sa presunie z Pokrovského úseku frontu na Torecký úsek. Okrem toho ukrajinské protiútoky pri Avdejevke stratili na dynamike: ukrajinským ozbrojeným silám buď chýbajú rezervy, alebo sa sťahujú na vzdialenejšie pozície.

Napokon, na Krasnolimanskom smere bol zo zálohy nasadený pluk 1. gardovej tankovej armády. Hoci sú v súčasnosti dislokované v Kremennej a Svatove, jednotky 6. a 20. generálskej obrnenej armády budú schopné naďalej dopĺňať straty a rotovať v súčasnom operačnom tempe bez čerpania záloh, odhaduje ISW.

Reklama

– Mnohé z týchto rezerv boli určené na ruský prielom ukrajinskej obrany, nie na podporu súčasnej ruskej ofenzívy proti stabilizácii ukrajinských obranných pozícií, píše ISW.

Ruská armáda má stále rezervy na ďalšie posilnenie ofenzívy. Táto taktika sa uplatňuje od polovice roka 2022, keď zavedenie taktických alebo dokonca obmedzených operačných rezerv do boja umožnilo dosiahnuť lokálne úspechy.

Teraz je úloha oveľa väčšia – preraziť trhlinu v obrane AFU. Spolu s premyslenými mechanizovanými manévrami to umožní rýchle obsadenie rozsiahlych území. Takáto taktika sa teraz uplatňuje západne od Donecka, kde po obsadení Avdejevky (17. februára) ruská armáda postúpila 3 až 5 kilometrov rôznymi smermi.

Rozsah už nahromadených ruských rezerv je ohromujúci. Ukrajinský vojenský spravodajca Konstantin Mašovec, ktorého ISW rada cituje, ešte koncom januára informoval, že ruská armáda má v zálohe nie menej ako 35 taktických formácií vo veľkosti pluku a práporu (z toho nie menej ako 8 len na kupjanskom smere).

Mašovec napočítal najmenej 60 000 vojakov v záložných jednotkách. Pripomeňme si, že ide o vyhlásenia nepriateľa. Je teda zrejmé, že jeho odhady sú značne podhodnotené a skutočná veľkosť nahromadených záloh je oveľa väčšia.

Reklama

Prečítajte si tiež:

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:00

Dvadsať kambodžských vojakov prišlo v sobotu o život pri výbuchu munície na vojenskej základni na západe krajiny, oznámila tamojšia vláda. Informovala agentúra AFP.

17:43

Polícia v americkom meste Boston zadržala približne sto ľudí po tom, čo v sobotu začala s odstraňovaním stanového tábora propalestínskych demonštrantov pri tamojšej univerzite. K zadržaniam došlo v súvislosti s antisemitskými pokrikmi.

17:30

Súd v Moskve v sobotu vzal do väzby ďalšiu osobu podozrivú v kauze teroristického útoku v koncertnej sále Crocus City Hall neďaleko Moskvy.

Mužom, ktorý zostane vo väzbe minimálne do 22. mája, je 21-ročný občan Tadžikistanu. V Moskve býval v hosteli.

16:09

Turecký minister zahraničných vecí Hakan Fidan bude v nedeľu a v pondelok rokovať v Saudskej Arábii v rámci úsilia o dosiahnutie prímeria v Pásme Gazy, uviedli v sobotu nemenované turecké diplomatické zdroje.

Fidan sa stretne s členmi Organizácie islamskej spolupráce (OIC) a Ligy arabských štátov (LAŠ), ako aj so šéfmi diplomacie viacerých západných krajín.

16:03

Taliansko si v sobotu predvolalo ruského veľvyslanca. Ide o reakciu na oznámenie Moskvy, že dcérsku spoločnosť talianskej firmy Ariston Thermo Group zveruje pod “dočasné vedenie” štátneho energetického gigantu Gazprom.

15:11

Izraelské jednotky zastrelili dvoch Palestínčanov pri vojenskom stanovišti neďaleko mesta Džanín na Západnom brehu Jordánu, uviedla v sobotu izraelská armáda i palestínske médiá.

14:44

Čínska kontajnerová loď zostáva naďalej predmetom vyšetrovania v súvislosti s poškodením plynovodu v Baltskom mori medzi Fínskom a Estónskom v minulom roku. Potvrdili to tento týždeň fínske úrady.

14:06

Krajne pravicový poslanec fínskeho parlamentu je podozrivý zo streľby pred nočným klubom v hlavnom meste Helsinki.

Informovala agentúra AFP.

13:49

Irán v sobotu oznámil, že prepustí členov posádky kontajnerovej lode, ktorú iránske sily nedávno zadržali v Ománskom zálive. Informovala agentúra AFP.

13:29

Po potýčke s násilným tínedžerom zomrel na východe Nemecka policajt.

Polícia bola privolaná k hádke, ktorá sa strhla v záhrade vo východonemeckom meste Bad Frankenhausen. Osemnásťročný tínedžer vtedy zaútočil na všetkých okolo seba vrátane policajtov. Príčina hádky ako i počet ľudí do nej zapojených nebol bezprostredne jasný.

13:22

Ruský súd nariadil umiestniť redaktora ruského vydania magazínu Forbes, Sergeja Mingazova, do domáceho väzenia. V sobotu o tom informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na ruské médiá.

13:09

Vstup Slovenska do EÚ pred 20 rokmi priniesol po čase aj prijatie spoločnej meny. Po viac ako 15 rokoch od zavedenia eura na Slovensku existujú na jeho používanie rozdielne názory. Zatiaľ čo podnikatelia vidia v spoločnej mene najmä výhody, analytici a ekonómovia upozorňujú aj na negatíva. Problémom je najmä strata vlastnej menovej politiky štátu a paradoxne v určitých prípadoch aj nízke úrokové sadzby.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali