10 dôvodov, prečo si zaobstarať sušičku prádla a 10 vecí, ktoré v nej sušiť určite nebudete

10 dôvodov, prečo si zaobstarať sušičku prádla a 10 vecí, ktoré v nej sušiť určite nebudete

Bratislava 16. októbra 2018 (PR článok/Foto:Rej)

 

Premýšľate nad tým, že si zaobstaráte sušičku na bielizeň, pretože si chcete ušetriť čas a robotu s vešaním prádla, sušením, či žehlením? Výborne. Kvalitná sušička bielizne je naozaj výborný pomocník. Viete, že prvá ručne poháňaná uzrela svetlo sveta už v roku 1800, a prvá automatická prenikla na trh v roku 1938? Nie? Tak to už viete, ale pravdu povediac, toto pri výbere sušičky nezohráva žiadnu úlohu

Ilustračné foto

Poďme sa teda radšej pozrieť na pár dôvodov, prečo si ju zaobstarať. A aby vás neskôr nič pri nej neprekvapilo, tak kuknite jedným očkom aj na to, čo v nej sušiť určite nebudete – nech viete do čoho idete.

Reklama

 

10 dôvodov, ktoré vás presvedčia prečo siahnuť po sušičke bielizne

Reklama

1. Tak po prvé, sušička vás zbaví hneď niekoľkých činností. Napríklad prenášania bielizne hore dole po domácnosti, ale aj vešania a zbierania prádla zo šnúry či sušiaku. A čo také žehlenie? Jasné, „spústu“ oblečenia sušička vyžehlí za vás.

2. Po druhé, sušiak na bielizeň môžete zbaliť a posunúť inde do rodiny. Hlavne v menších bytoch tak ušetríte kvantum miesta. A keď balkón konečne zbavíte negustióznych šnúr, môžete nasadiť muškáty.

3. Po tretie, prádlo zo sušičky je zbavené alergénov. Akých? Tak napríklad ide o zvyšky pracích prostriedkov, prach… A keď ho nevystavíte vonku, zabránite aj prieniku rastlinného peľu do vašej bielizne.

4. Potrebujete niečo z čerstvo vypraných vecí na seba? V pohode, sušička v prípade potreby veľmi rýchlo usuší inkriminovaný kus oblečenia a vy si ho môžete za chvíľku obliecť.

5. Dokáže prádlo dobre prevzdušniť, našuchoriť, dokonca aj zbaviť pachov (ak teda vaša potenciálna sušička bude disponovať aj parným programom).

Reklama

6. Máte doma zvieratko? Teraz nemyslíme manžela, či manželku, ale ozajstné zviera, ktoré zanecháva na oblečení chlpy? Už vás nebaví do úmoru sa „hladkať“ lepiacimi valčekmi? Tak vedzte, že dnešné sušičky majú také jemné filtre, že si poradia aj s tými najneviditeľnejšími na vašom oblečení.

7. Sušením na slnku sa farby strácajú a blednú. Toto v sušičke nehrozí.

8. Nemusíte pri praní používať aviváž. Sušička vašu bielizeň dokonale zmäkčí aj bez použitia tejto chémie.

9. Vlhké steny, rosenie okien. Tak tomuto sa môžete pomocou sušičky vyhnúť. Tie totiž disponujú kondenzátormi, ktoré vlhkosť premenia na paru a skvapalnia.

10. Ako v zime tak, i v lete bude vaše prádlo rovnako usušené a vy nebudete musieť riešiť, že či svieti slnko, mrzne alebo fúka (a vy nebudete musieť nahánať spodnú bielizeň po susedovej záhrade či pod balkónom).

Reklama

 

Čo do sušičky nepatrí

Každý odev, bielizeň, záves, či hračka by mala mať na sebe štítok a na ňom zobrazený symbol (piktogram), ktorý vám napovie, či je vhodný do sušičky (pokiaľ teda niekto nie je „šikovný“ a neodstrihne ho hneď ako príde domov z obchodu). Sušička má konkrétne štvorec s vpísaným kruhom. Ak je tento znak preškrtnutý – bielizeň do sušičky nepatrí. Kruh s jednou bodkou znamená, že sa dá sušiť šetrne pri menšej teplote (max. 60 stupňov) a kruh s dvoma bodkami značí, že ho môžete v pohode sušiť pri normálnych teplotách.

 

Čo z bielizne teda do sušičky nepatrí

1. Plavky – ale aj iné sťahovacie prádlo, vysoké teploty doslova zničia umelé vlákna a vaša pýcha (pretože ste stihli do nich schudnúť) sa už potom obliecť nedá – nič nevyzerá lepšie ako „ovisnuté“ plavky.

2. Podprsenky – toto jemné prádielko si v každej situácii potrebujú „zachovať svoju tvár“ – to znamená pružnosť a tvar, preto ich sušte zásadne iba na šnúre sušiaka.

3. Silonové pančuchy – taktiež jemný materiál, ktorý sa v teple môže zraziť a očká zažmolkovať až k neuvereniu. A na zahodenie samozrejme.

4. Plastové zipsy – niežeby neprežili proces sušenia vo vašej automatickej sušičke, problém je, že im sušenie pri vysokých teplotách vyslovene škodí a sú potom náchylné k lámaniu.

Reklama

5. Ozdoby – kamienky, flitre, krajky a iné všakovaké ligôtky sa do sušičky veru nehodia. Takto vyšperkované oblečenie sa môže nenávratne zničiť. Možno to neplatí na všetky, preto vždy pre istotu hoďte očkom na štítok s pokynmi na sušenie.

6. Hodváb + vlna – máte obľúbený vlnený sveter alebo trendovú hodvábnu šatku či nebodaj župan? Neriskujte ich sušenie v sušičke. A ak aj áno, tak jedine v sušičke, ktorá má na to špeciálny program

7. Všitý molitan – alebo aj iný penový materiál sa teplom môže zraziť a oblečenie zdeformovať. Kde ho hľadať? Tak napríklad pod nášivkami či prešitými kusmi vašej koženky.

8. Guma – teplom stráca svoje vlastnosti, takže tričká s gumovou potlačou, pogumované a nepremokavé oblečenie do sušičky „neládujte“. Môže sa stať, že ho po vytiahnutí ani nespoznáte.

9. Termoprádlo či neoprén – oblečenie v špeciálnej úprave, to znamená napríklad také, ktoré má udržiavať teplo alebo ho odvádzať či pôsobiť antibakteriálne, sušička zničí.

Reklama

10. Tenisky – keď zvyknete prať aj obuv, do sušičky ju potom nedávajte, môže sa zraziť, deformovať či inak zničiť (odlepiť podrážka a podobne).

 

Zdroje:

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali